2012. január 17., kedd

LEHET ÉSSZERŰ A POLITIKA?

Bajban van az, aki a magyar politikai élet mozgásait követi, hiszen a viszonyok zavarosak, a pártok inkább vallási szektákra hasonlítanak, mint politikai érdekérvényesítő szervezetekre, a választópolgárok pedig a megtérítendő vademberek szerepét játsszák a pártok misszionáriusai számára.
Itt van mindjárt az LMP ügye is, mely már megalakulásakor igencsak vegyes érzelmeket váltott ki, hiszen egyrészt a szűznemzéssel létrejött új párt megalapításának anyagi háttere a párt illuzionista vezetőjének internetes pénzügyi vetkőzőszámát is beleértve igencsak kérdéses volt, másrészt meg azonnal érzékelhető volt, hogy a pártot a Fidesz lepkehálójának szánták a szanaszéjjel bóklászó liberálisok összefogdosására.
A vezér - aki akkor még nem volt Vezér, csak egy parlagi Vityka - épített a liberálisok jól bejáratott antikommunizmusára, kommunistákon értve minapi koalíciós partnerüket, a szocialistákat.
Igencsak úgy nézett ki, hogy ez a párt – megfelelő irányítás alatt - majdan alkalmas lesz a Fidesz nevű komondor mellé pulinak, amelyik ott ugrál majd a szocik lábszára körül, időnként éles, hegyes kis fogacskáit belemélyesztve az érzékeny bokába.
Aztán arra is alkalmasnak tűnt ez a párt, hogy hitelesnek tűnő módon képviselje a zöld mozgalmat, melynek képviseletére a Fidesz nem igazán tartotta magát alkalmasnak – mégiscsak máshogy jön az ki, ha ezek harcolnak a parlagfű ellen, mintha a szélsőjobb, nem igaz?
Megtalálták a megfelelő vezetőt is, akit nem volt könnyű támadni, hiszen a liberális etalont testesítette meg, szidta az MSZP-t, mint a bokrot és összevissza beszélt, de ezt nagyon tudományosan tette.
Aztán telt-múlt az idő és a politikai helyzet megváltozott: kiderült, hogy alapvetően két erő csatázik itt, az egyik oldalon állnak a demokraták, a másik oldalon állnak diktatúra hívei és a nemzetieskedő lózungokkal megvezetett álmodozók.
Ilyenkor illik a politikai pártoknak is követni a változást és a meglehetősen durva kérdésre – náci e vagy? – egyértelmű választ adni.
Viszont Schiffer fejében szétáradt az ideológiai zűrzavar, képtelen volt elfogadni, hogy nem folytathatja szépen átgondolt taktikáját, mármint, hogy mindent mindig önállóan, csak az LMP, nem közösül (vagy közösködik?) semmiben senkivel, továbbá Gyurcsány forduljon fel, - aztán várta, hogy majd a választó megveregeti a vállát, - így kell ezt csinálni!
Aztán kiderült, hogy mégsem, és már saját alvezéreinek is elegük lett a doktriner főnökből, és sorra otthagyták, míg csak nagy elmagányosodásában durcás nem lett és le nem mondott.
Most van egy LMP, amelyet nem akar vezetni senki, ellenben a Fidesz már nem tud új pártvezért delegálni - a helyzet egyre tragikomikusabb.
Olyan, mint amikor a libacsapat vezére durcásan leborít az élről, a vezér nélkül maradt libák meg összevissza kezdenek el repülni, ha hamarosan nem áll az élre valaki.
Merthogy azt azért szögezzük le, hogy egy liberális – ízlésem szerint balliberális - zöld pártra igenis szüksége van az országnak, nem jó az, ha a nagy pártok teljesen kisajátítják a politikai terepet, mert elpofátlanodnak, ezt láthatjuk napjainkban, a végletekig kisarkítva.
Kellenek kisebb pártok is, hiszen egy normális társadalomban rengetegféle érdek létezhet egymás mellett, és nem igaz az, hogy a nagy pártok képesek minden érdek egyformán hangsúlyos artikulálására,
Kell azoknak a liberálisoknak is gyűjtőhely, akik szívből és igazán utálják Gyurcsányt, de nem találják elég szépnek Mesterházyt sem és akiknek az ágya fölé fel van írva, hogy kutyából nm lesz szalonna.
(Egyszer, még hivatásos katona koromban  az NDK katonai küldöttsége jött látogatóba - Waffenbrüderschaft, ugye,- az ezredhez, és a színpad fölé valami dekorációt kellett volna biggyeszteni, ahhoz keresett valami ütős jelmondatot a politikai osztály főelőadója, de nem örült túlzottan a javaslatomnak, remélem a mérgeszöldeknél több sikerem lesz…)
Mindenesetre számukra nem alternatíva a Demokratikus Koalíció sem, akkor inkább a Fidesz. Mint említettem, a magyar politikai rendszer szektákra van felépítve.
Szóval, harcra fel magyar bálnavédők, kapjátok össze magatokat, a haza igényt tart rátok, ha végre hajlandók lesztek ésszerűen politizálni, és ha már kiderült, hogy ugyan már, hát dehogy lehet más a politika, akkor legalább éljetek az alkalommal és változtassatok nevet!
Legyen a párt neve, mondjuk, Lehet Ésszerű a Politika.
Persze az is lehet, hogy holnapra ismét változik a helyzet, ugyanis a Vezér – miként Hadik András hajdan – belovagol az ellenség fővárosába és megpróbálja megsarcolni Brüsszelt.
Igaz, Hadik mögött ott volt három és félezer vitéz huszárja, neki meg  a feneke mögött csak a Matolcsy- Selmeczi-Szijjártó mesterhármas lengeti a nyelvét, de ebből is kiderül, hogy mekkora egy gigantikus hős is a Mi Fényességesünk, aki kiemelkedő kommunikációs képességét ismét kamatoztathatja, miként legutóbb is, mikor az Uniót okosította.
Persze itt is kifoghat majd valami Kohn Bandit, aki majd papol neki a demokráciáról, meg az európaiságról, de akkor majd jól megmondja nekik!
Úgyhogy, ha holnap majd legyőzi az Uniót is, akkor lehet, hogy nem is kell az LM P-nek semmit csinálnia, szükségállapotban nincsenek pártok, nincs demokrácia, rendeletek vannak meg rögtönítélő bíráskodás, meg az éhkopp.
Hát várjuk holnap büszkén a híreket a miszlikbe aprított Barrosoról - a magyar név megint szép lesz, méltó régi nagy híréhez, és hogy ki mit kent rá az utóbbi másfél évben, azt most ne is firtassuk…

:O))))

10 megjegyzés:

Névtelen írta...

Az MDF -ben ment végre hasonló eset,
(Dávid és Almássy) illetve talán az SZDSZ-ben is a Retkesedés hasonló volt. Jól látja, ugyanaz történt itt is. Nincs más, valaki vagy kommunista, vagy fasiszta, harmadik nincs. AZ összes többi csak parasztvakítás. A demokrata is. :P
:)))

sanyoka írta...

Kedves PUPU!
Az LMP után lehet az MSZP-ről is hasonlóakat írni a mai Tabajdi Csaba féle brüsszeli Orbán védés miatt.:))))

Névtelen írta...

A helyzet értékeléseid helyesek.A mostanival is egyet értek.
A Névtelen Hozzá szó lásával,nics más csak kommunista vagy fasiszta.Az embereket egy életen át több politikai irányzat érinti /József Atillát 9 pol.irányzat érintette/
A lényeg demokrata e a társ.haladást segíti e.az illető.

Névtelen írta...

Igen, szukseg van egy zold partra, ha nem is egeszen balliberalis, de azert nem kozep.
Amire viszont nagyon szukseg lenne, az egy jobboldali part, ami nem szelsoseges. En magam ballib vagyok, de nagyon sok ismerosom bocsanatkeroen mondta, hogy a fidesz mellett all, miutan "polgari" - gondolom ha lenne egy csak sima jobboldali part, akkor a fidesz elvesztene a bazisat.
Nem gondoljatok?

Mesterházy A. írta...

Tabajdi mondjon le!
Az MSZP elásta magát nálam.
Fasiszta kollaboránsok, sunnyogók, csak a pénzük érdekli őket.
Soha nem szavazok rájuk!!!

Névtelen írta...

Gondolom a cikk írója, és a kommentelők is, még sose beszéltek egyetlen élő LMP-sel sem, hanem mint a barikád és kurucz író-olvasói, a sajtóból szemezgetik ki a nekik tetsző dolgokat....
Sajnálom.....

PuPu írta...

Gondolom névtelennek:
Tévedsz, a családon belül és nézegethetek LMP szavazót, más kérdés, hogy ma már szégyenlősen lesüti a szemét, ha szóba kerül a pártja.
Emellett nemigen érzek én itten szemezgetést, általában a saját véleményem szoktam írogatni.
Számomra nem okozna semmiféle örömöt más írásának másolgatása, vagyok én egy Skiccpali?
:O)))

PuPu írta...

Parasztvakító névtelennek:
Szerintem azért sok ember képes az árnyalt gondolkodásra...
:O)))

PuPu írta...

sanyokának: Hát megírtam, akkor most rendben vagyunk?
:O)))))

Bognár Attila írta...

Az LMP-vel az a legnagyobb problémám, hogy miközben "bázisdemokráciát" hirdet, aközben ezt a "bázist" csupán csak 800 főben maximálta :(