2012. január 11., szerda

ORBÁN MENJEN, DE MÉG KICSIT MARADJON?

Gyurcsány Ferenc fogalmazott valahogy így, mondván: „Nagy baj lenne, ha holnap összeomlana a kormány. Igazi nagy baj. Nem azért, mert jól végzi a dolgát. Nem azért, mert jó érzésű demokrata szó nélkül tűrheti, ami történik, hanem azért, mert egyelőre se közel, se távol nem látszik olyan kormányzati erő, amely az Orbán utáni időkre stabilitást és prosperitást tudna hozni. Sajnálom, de így van.”
A megállapításban természetesen sok az igazság, de talán mégsem lenne kívánatos, hogy Orbán maradjon - ki tudja meddig?
Ha most lélegzethez jut, akkor semmit sem változik, és az országban sem változik semmi, sőt.
Ha valaki azt gondolja, hogy ez a bánatos idióta tanul valamiből, az rettenetesen téved.
Legfeljebb azt tanulhatja meg, hogy amit most nagy pofával, melldöngetve akart elérni, azt legközelebb a természetéhez amúgy is jobban illeszkedő sunyi módon akarja majd megvalósítani.
Ha libamájat akarunk enni, az epét a szemétbe kell dobni, különben megkeseredik a szánk íze.
Orbán minden hatalomban töltött napja milliárdokat vesz ki a zsebünkből, minden nap újabb és újabb emberek lelkét mérgezi meg ostoba gyűlölködésével, számító cinizmusával, gátlástalan populizmusával.
Amúgy is azt gondolom, hogy megérett a helyzet a távozására, mégha abban nem is vagyok biztos, hogy ez a távozás zökkenőmentes lesz, hiszen a hatalom Orbán számára mindent jelentett, ő nem is tudja magát más szerepben elképzelni, hiszen – mint ezt már kifejtette – ő a miniszterelnökséghez ért.
Hogy mennyire, ezt most parádésan bizonyította.
Gyurcsány Ferencnek éppen a saját példájából kellene más következtetést leszűrnie - érdekes módon még sem ezt teszi.
Teljesen függetlenül attól, hogy hogyan indokolta és konkrétan mi vezetett a döntéséhez, de amikor elfogyott körülötte a levegő, kiszaladt alóla a kül és belföldi támogatás, akkor ő lemondott.
Mégsem dőlt össze a világ, holott ehhez még a szocialisták és - a lemondás úri gesztusától eltekintve - ő is a lehető legrosszabb formájukat hozták, de a kormányképes többség megmaradt, és a sok tehetetlenkedés összeadódva létrehozta az egyetlen normális megoldást.
A helyzet kitermelte azt a vezetőt, aki tudta menedzselni a helyzetet.
Talán jobb lett volna a helyzet, ha Gyurcsány pártelnök marad, de az sem baj, hogy nem így esett, Bajnai helyzete könnyebb lett, Gyurcsány pedig ismét odaállhatott a rajtkockára, nem kétséges, hogy mint versenyzőt nem lehet leírni.
A Fidesz szintén nem veszítette el a kormányzati többségét, és ha visszavonja azt a néhány törvényt, melyre az Unió igényt tart, akkor a ciklus végéig minden képviselője hátradőlhet székében és várhatja 2014-et – az meg még odébb van.
Természetesen nekik is keresniük kellene azt az embert, aki átkormányozhatná az országot ezen a nehéz időszakon, de bizonyára ők is tudnának találni valakit, aki köztudottan jobboldali, mégsem ostoba, - mondjuk nem egy könnyű feladat.
De nem is megoldhatatlan.
Adná magát Bokros Lajos, akit örömmel látna az ország miniszterelnökeként a nemzetközi pénzvilág, és aki már nemegyszer bizonyított, de bármennyire kézenfekvő is ez a megoldás, a Fidesz ezt az embert már annyit ekézte, hogy szinte kizárt egy ésszerű döntés vele kapcsolatban.
Esetleg szóba kerülhetne Bod Péter Ákos is, akinek szintén megfelelő a nemzetközi reputációja.
Habár nem olyan markáns jelenség, mint Bokros, mégis, lehet, hogy ez lenne az előnye ebben a helyzetben.
Szóba kerülhetne még Csányi Sándor, a bankár is, akinek nagyrészt ezt a helyzetet köszönhetjük, mert a már szemmel látható durva populizmusuk dacára társaival együtt pénzelte Orbánt és bandáját nyolc hosszú éven keresztül.
Mindegyik normálisabban oldhatná meg a feladatot, mint ez a szomorúszemű, ázsiai típusú diktátorocska az ő összes mentális problémájával együtt.
Persze az orbáni sleppnek is mennie kellene, hiszen magukban hordozzák a vírust, ezekből már normális demokratikus politikus nem lesz soha, de talán egy normális demokratikus jogállamban nincs is az ilyenekre szükség.
Szükség lenne viszont egy kiegyezésre a jobb és a baloldal között egy nemzeti minimumban, melynek első pontja kellene, hogy legyen a szélsőségek visszaszorítása, a pártmilíciák azonnali és kíméletlen felszámolása, az alkotmánysértő politizálás gyakorlati szankcionálása.
Szükséges lenne az Alaptörvény visszavonása, helyette 2014 – ben Alkotmányozó Nemzetgyűlés összehívása, majd 2016-ra népszavazással megerősített új, konszenzuson alapuló Alkotmány kihirdetése.
Igen fontos és soronkívüli feladat lenne a fékek és ellensúlyok rendszerének azonnali visszaállítása, az alkotmányos terror azonnali felszámolása – beleértve a bebetonozott tisztségviselők azonnali cseréjét is.
Talán el lehetne képzelni azt is, hogy az egyéni képviselői indítványok szerepét a törvényalkotásban keretek közé szorítsuk, és még sok mást is – a muszáj-Herkulesnek lenne dolga ebben az Augiász istállójában.
Oda kell ültetni a Kerekasztalhoz a Fidesz (nem Orbán!) képviselőit is és megegyezni, kiegyezni.
És utána összeszorított fogakkal hat év alatt helyrehozni, amit a maffia másfél év alatt tönkretett.
De ehhez Orbánnak mihamarább mennie kell, mert ha marad, ebből a hat évből könnyen lehet tíz év is itt az Unió perifériáján.

:O)))

20 megjegyzés:

Névtelen írta...

miert ugraltok voros komcsik? sokat firkalsz pityu nem tudsz aludni?

hatmillio írta...

eljen orban viktor, razd le magadrol a hazudozokat, a kishitueket, a rosszakaroidat, a hazank dolgaiba belepofazo karvalyokat, azok kiszolgaloit. magyar nep, orbanra szavazok mind-mind alljatok a kormany melle. eljen a fuggetlen szep magyar haza. meg tudunk mi elni a kulfold nelkul , a kirabloink nelkul is.

Névtelen írta...

Kedves PuPu,
mindig szívesen olvasom értelmes írásaid, most azonban az indulat elvette tisztánlátásod.
Kérlek, olvasd el újra - az általad - kiemelt szöveget, amely (sajnos) igaz!
„Nagy baj lenne, ha holnap összeomlana a kormány. Igazi nagy baj. Nem azért, mert jól végzi a dolgát. Nem azért, mert jó érzésű demokrata szó nélkül tűrheti, ami történik, hanem azért, mert egyelőre se közel, se távol nem látszik olyan kormányzati erő, amely az Orbán utáni időkre stabilitást és prosperitást tudna hozni. Sajnálom, de így van.”

Anyósnyelv írta...

Itt is megjelennek a szélsőségesek! Nem kérdeznek, nem válaszolnak, hanem bunkó módjára kijelentő trágár módon minősítenek.

PuPu írta...

A vörös komcsis névtelennek:
majomparádé, ez olyan, mintha azt írnád, hogy fehér ruhás Hófehérke.
Mellesleg éjjel szoktam aludni, délután csak szundikálgatok, ha éppen kedvem kerekedik hozzá...
hatmillónak meg:
Hát itt az alapvető tévedésetek, mi nem vagyunk képesek megélni a külföld nélkül, lévén, hogy semmink nincs, ami ezt elképzelhetővé tenné.
Se ásványkincs, se szaktudás, se technológia, se munkakultúra, se szorgalom, - ezek mind-mind máshol vannak, nekünk meg csak a nagy pofánk van.
A működtethető méretű országot eltapsolták a hajdani urak, az ipart és a mezőgazdaságot tönkretette a rendszerváltás, az ország polgárainak békéjét a Fidesz, szerintem jobb, ha leülünk ágyikónk szélére és önvizsgálatot végzünk.
Ebben a szerencsétlen kóklerben meg nem kellene reménykedned, ez itt olyan, mint rosszul képzett csimpánz az űrkabinban, csak zabálni tud, de még a restart gombot sem tudja megnyomni, mikor szükség lenne rá.
Indulatos névtelennek: nem vagyok indulatos,de e a megállapítás nem igaz, egy kétharmados parlamenti többséget a következő választásig nem lehet ab ovo képtelennek nyilvánítani a stabilitás megteremtésére, - ezeknek az embereknek ez az utolsó esélyük.
viszont ez nem is érdekes. Itt az a kérdés, hogy kell e akár tíz percet is adni Orbánnak a hatalomban és erre az én válaszom egyértelmű nem.
Orbánnak mennie kell.
Persze lehet, hogy tévedek, én csak egy szürke, mezei blogger vagyok...
:O))))

Névtelen írta...

Kedves PuPu,
mondod:
"...a megállapítás nem igaz, egy kétharmados parlamenti többséget a következő választásig nem lehet ab ovo képtelennek nyilvánítani a stabilitás megteremtésére...".

Ám, Orbán NÉLKÜL nincs sem Fidesz, sem 2/3, csak vele lehet ott BÁRMI.

PuPu írta...

Az emberek érdekvezéreltek, és ha az az érdekük, hogy a parlamenti mandátumuk megmaradjon, és ennek Orbán világgázavarása lesz az ára, akkor ezt az árat meg fogják fizetni...
Utána majd elkezdődik az erózió, népes csoportok indulnak a Jobbik felé, ez ugyan okozhat átmeneti problémát, de miután a nyugattal ugyanazért nem fognak tudni kiegyezni, mint Viktor, ezért aztán nem sokra mennek majd a létszámgyarapodásukkal.
Türelem, majd a helyzet kiforrja magát, de minden tisztességes embernek az az érdeke, hogy ez az ízeltlábú eltakarodjon.
:O)))

Névtelen írta...

Valamikor a hetvenes évek elején a nagy szovjetekkel a hátunk mögött úgy belénk-gyűrűzött a szakadékszéli kapitalista olajválság, hogy csak néztünk! Hát ennyit a nagy függetlenségről.
Ma már - valamiért - minden ország függőségben él. Mi például mostanában attól függünk legjobban, hogy mit tetszett megálmodni a Nagyon Kedves Vezetőnek - az Országhfy Józsi a földszinten meg az alkoholtól.

Üdvözlettel: Placebo

ps: Reflektroll nem hiányzik? Az utánpótlás nagyon gyenge.

irkomirko írta...

Vajon milyen lehet az Ó-keresztény ima, amelyet most írtak és nem a kereszténység kezdeti korszakában?

Imát akarnak mondani O.V. lelki üdvéért? Talán elkárhozott a lelke, beteg, vagy még rosszabb a helyzet?

Kerényi dramaturgiája szerint bohócországgá akarják alakítani a Magyar Köztársaságot?

Egyébként biztos, hogy O.V. nem fog önként lemondani. Az ő betegségének egyik jellemzője, hogy nem tűr ellentmondást, nem hallgat meg észérveket, nem ismer lehetetlent, persze majd egyik pillanatról a másikra kínzó fájdalmak között fog összeomlani. De most az egész ország vele megy a levesbe. Azután biztosan megtanuljuk, hogyan kell ép, értelmes, egészséges, képzett, tapasztalt, tehetséges, diplomatikus, korszerű vezető/ke/t választani.

Névtelen írta...

Kedves PuPu,
látom, akarva-akaratlanul normális világban gondolkodsz, ám nem normális világról szól ez a mese.
(Csak zárójelben jegyzem meg: az ember, bizony, IDEA-vezérelt - legalább is - is.)

HAJRÁ VIKTROR! írta...

"Orbánnak mennie kell."
-Nem kell örülni.
-NEM FOG MENNI!
-A balliberálisoknak kell most kussolni.
-Ballibsik már bizonyítottak, lejáratták magukat.
-Ballibsik már megszedték magukat.
-Ballibsik már süllyesztőben vannak egy időre.
-Libacomb helyett most libaszar jár nekik. -Egyszerű mint a faék.
ÉLJEN ORBÁN VIKTOR!
ÉLJEN A DEMOKRÁCIA!A NÉP HANGJA MI VAGYUNK!
HAJRÁ FIDESZ!
HAJRÁ VIKTOR!

Privatizálták írta...

pupu írta: semmink nincs,
Ellopták a komcsik, reformkommunisták, a szocik, dk vezetőjével az élen.

Névtelen írta...

Sunyi vilagban elünk. Sunyi emberekkel csakis sunyi modon lehet felvenni a kesztyut. Remelem tanult, hogy nem lehet oszintenek lenni. S igenis sunyi modon, de veghezviszi nagy feladatat, akaratat. Ez a nep többsegenek erdeke.

pumukli írta...

Hatmillio!
Valakinek már írtam, hogy az ima mormolása helyett vegyél egy imamalmot. És csak tekergesd a nap 24 órájában. Lehet váltott kézzel is, ha már az egyik kezed elfáradt. Viheted magaddal mindenhova, még a WC-re is,nehogy abbamaradjon a fohászod és ujra kelljen kezdeni. Lehet, hogy megunja a teremtő, és az orbán-imádók osztódással fognak szaporodni. Mert most nagyon fogy már a jobboldal türelme is.
Különben hogy kapod a pénzt az ilyen hsz-ért? Euróba kérd, mert a forint most kicsit gyengélkedik. És azért az ilyen szövegeket igencsak meg kell fizetni. Az, hogy a közösből kapod, ne is zavarjon.

Hidas írta...

Mi van? Be vagytok sz@rva, hogy ennyire rövid életű lett ez a félnótás, becstelen uralom? Az véletlen, hogy minden demokratikus ország mértékadó politikusa, sajtója ellenünk fordult? Miféle összeesküvés lenne ez?
Tudomásul kell venni, hogy ha egy közösséghez csatlakozol (nem kényszerből, mint a KGST-be), akkor annak szabályait be kell tartanod, egyébként kussolhatsz, mehetsz panaszra a magasságoshoz. Jó lenne ha a csipát kitörölnétek a szemetekből, talán akkor látnátok a körülvevő világot, s ha van valami agyvelő a koponyátokban, akkor tudnátok reálisan értékelni a világot.

Hidas írta...

Pupu!
Remélem előveszed fényes homloku dicsőséges elnök urunkat, Pali bátyámat is!

természetszerető írta...

Külügyminiszter szerint is maradni kell orbánnak,mert most számolják fel a kommunista rendszer maradványait.Azt nem tudom most ő és a hasonszőrű társai is föl lesznek számolva vagy ezt nekünk normális embereknek kell elvégezni?
Ezek az alakok szidják a Kádár rendszert akik akkor vezetők voltak,ha valaki félre vitte a dolgokat akkor éppen ők.

hatmillio írta...

nos a fizetest a karvalytoketol kapom, de meg hogy mekkora osszeget, ha ideirnam beronditanal a gatyadba es budos lenne. minden normalis ember tudja, hogy orszagunk ellen lejarato kampany folyik, egyesek nagyon szaladgalnak a csaszarokhoz. olvassatok flaviust.

Névtelen írta...

Ezek még ahhoz is hülyék, hogy egy működő fasizmust csináljanak.

Névtelen írta...

remelem, hogy viktor nem enged, ezert aztan csod lesz. s akkor mo magaval rantja a tobbi eu orszagokat.akkor lehet orulni,ezt erdemelnetek. remelem megkapjatok.