2012. január 15., vasárnap

NEM ELÉG KIABÁLNI, HOGY ORBÁN TAKARODJ…

De dumálni sem elég.
A címben szereplő igaz gondolatot a demokratikus ellenzék egyik vezetője osztotta meg a közvéleménnyel, szokása szerint jól ismerve fel a helyzetet.
Aztán az interjú folytatásából kiderült, hogy az ellenzék még nincs felkészülve a kormányzásra, nincs felkészülve sem szakmailag, sem politikailag arra, hogy átvegye a vezetést, ráadásul a társadalmi támogatottságukon is javítani kell.
Remek kommunikációs stratégia, egyre jobb és egyre ütősebb, ettől leszünk majd elfogadottak, ettől nő majd a demokratikus ellenzéki pártok támogatottsága.
Leginkább az olyan legényhez hasonítunk, aki a falusi bálban partnert kereső Julcsát imígyen bíztatja: Julis, legyél az enyém, de ne ma este, mert ma este nem érzem magam virgonc hangulatban, nem volt pénzem viagrára sem, szoba sincs semerre, de már dolgozom a probléma megoldásán, én vagyok az igazi, hidd el!
Mire is Julis kedvesen rámosolyog a legényre és imígyen bíztatja: Hát akkor mostan told el a biciklit te Jancsi, de sebesen, a lankadt harci kedveddel meg a remek problémamegoldó képességeddel egyetemben, oszt majd akkor gyere vissza, ha készen állsz a nagy kalandra!
Ha lesz időm a harmadik gyerek mellett, majd megfontolom, hogy szakítok e rád is belüle, de most ne haraguggyál, mennem köll, mert ott kacsingat a Lajcsi, és igen ígéretesen dudorodik a gatyája.
Ezzel balra el, majd néhány perdülés-fordulás után Lajcsi az árokparton úgy rábeszéli Julcsát magára, hogy annak a füle is kettéáll és elégedetten megy haza a bál befejeztével.
Soha nem volt jó a baloldali kommunikáció, de most bátran jelenthetjük, hogy van lejjebb is ennél, és ezt időnként demonstráljuk is.
Az egyetlen pozitívum talán, hogy a baloldali pártok mostanában hálistennek nem ekézik egymást, de hogy én is mondjak okosat, nem elég felhagyni egymás csesztetésével, ennél valamivel több kell.
Nem vonom kétségbe a megállapítást, hogy a demokratikus ellenzék jelen állapotában még felkészületlen a kormányzásra, de hát egy kormányzásra teljesen felkészülni amúgy sem lehet.
A körülmények naponta változnak és egy kormánynak sem az a dolga - mint azt Lánglelkű Vezérünk lázálmaiban képzeli – hogy kitaláljon egy modellt és ahhoz próbálja hozzáfarigcsálni a világot, hanem a világ változásaira kell naprakész, adekvát válaszokat adni.
Ellenben az kimondottan zavar, hogy ha az ellenzék állapotát ilyen szépen felismertük, akkor miért nem változtatunk rajta?
Az idő rohan, eltelt majd két év, a mi saját kis elmebetegünk szétcseszte az országot, porrá rombolta a gazdaságot meg a közéletet, a demokratikus ellenzék meg üldögél azon a bánatos fenekén és fejcsóválással van elfoglalva, meg dekázgatja az egymáshoz és a hatalomhoz való viszonyát.
Közben a nép egy része már lassan fizikailag is éhendöglik, a haza hülyéi, - szeretett szélsőjobboldali honfitársaink - meg egyre pofátlanabbak, fenyegetőznek meg izmozgatnak, provokálnak tízesével tízezreket, úgyhogy talán be is lehetne fejezni a szépelgést és nyavalygást és el lehetne kezdeni dolgozni.
Segítenék:
Mondjuk, ha libapörköltet főzünk, ahhoz, hogy jól sikerüljön, kell bele a nyersanyag.
Ha csak ülünk a kondér körül, és elbeszélgetünk arról, hogy akkor most majd mi megfőzzük a világ legjobb libapörköltjét, attól még akár éhen is halhatunk.
Talán először össze kellene hordani az alapanyagot – mondjuk minimum egy libát, de lehet ezt részletekben is összehordani, hiszen egy libamellnél jobb két libamell, hogy a combokról most szó se essék.
Ez az ellenzéki pártokra és szervezetekre lefordítva azt jelentené, hogy mindegyiküknek konkrét kérdésekre, konkrét válaszokat kellene kidolgozni (v. ö: konkrét helyzet konkrét elemzése…) és nem csak úgy általában, hogy például helyreállítjuk a sajtószabadságot, hanem konkrétan.
Például olyan programpontot rögzíteni, hogy azonnal hatályon kívül helyezzük a sajtótörvényt, felszámoljuk a médiaszabályozás jelenlegi rendszerét, olyan módon, hogy átmenetileg visszaállítjuk az Orbándúlás előtti szabályozást, majd betartva a demokratikus jogalkotás szabályait újraszabályozzuk a kérdést.
De talán a legfontosabb az, hogy megfogalmazzuk: hogyan lehet demokratikus úton ismét a nép kezébe adni a döntést, - merthogy az Alaptörvény és az életfogytig kinevezett pártjanicsárok ezt meglehetősen meg fogják nehezíteni – ez is volt a cél.
Aztán, majd amikor a szervezetek rendelkeznek már valamiféle anyaggal, akkor lehet a kerekasztal sarkára csapni, de annak, hogy a vágyainkról értekezzünk, nincs sok értelme.
És akkor egyeztetett ellenzéki programmal lehet megteríteni a közéleti asztalt, melynek egyik végén ott a libapörkölt, a másik végén egy kupac szar, középen meg a Jobbik fújja az orrát az asztalterítőbe.
És akkor meg lehet esetleg kérdezni a választót, hogy melyikből szedjünk neked Józsi?
De ha a helyzet azt követeli, akkor készen kell állni akár arra is, hogy ha kell, azonnal le lehessen váltani a maffiakormányt, és menet közben kidolgozni a szabályokat.
Egy év úgyis eltelik legalább, míg a helyzetet minimálisan konszolidálni lehet, ezalatt egy, a mai magyar valóságban, fővárosban és vidéken tett rövid séta után le lehet ülni az íróasztalokhoz és néhány nap alatt ki lehet dolgozni a legfontosabb kérdéseket, ezzel párhuzamosan fel lehet számolni a diktatúra maradványait.
Cselekvés és a cselekvés ígérete kell.
Ha az ellenzék ezalatt a majd két év alatt feleannyit dolgozott volna a diktatúra elleni fellépésen, mint Orbán a magyarságon való elhatalmasodáson, akkor messze jobban állnánk.
Programot és cselekvést vár az a rengeteg választó, aki még nem talált magának rokonszenves politikai erőt, nem pedig elméletieskedő hasvakarászást.
Amelyik párt, pártkezdemény vagy mozgalom ezt nem ismeri fel, annak nehéz sora lesz.
Hát reménykedjünk…

:O)))

12 megjegyzés:

Névtelen írta...

"egy kupac szar" nem lehet panaszkodni, ez már meg is van azzal, hogy tegnap Gyurcsány bejelentette, hogy bevezetik a tandíjat és a vizitdíjat, s lehet számítani egyéb megszorításokra is.ilyen dumával biztos eltántorítják még a maradék rájuk szavazókat is.

Patti írta...

Kedves Névtelen, kicsit azért gondolkodni is kellene... az Orbándúlás után a helyzet annyira reménytelen, hogy bármennyire is szeretnék, nem a 14. havi nyugdíj szétosztásával kezdenék el a romeltakarítást. A költségvetési lyukakat valahogy be kell tömni, jön az IMF is, hát erősen meg kell húzni a gatyaszíjat. Ez van... nem kellett volna hagyni, hogy idáig jussunk. Nemmellesleg vannak azért intelligensebb, felelősen gondolkodó népek is, előfordult, hogy azért szavaztak egy kormányra, mert az megszorításokat ígért a választási programjában (merthogy épp arra volt szükség). Csak a magyar ilyen tökkelütött, hogy azt higgye, a kormányváltás majd tejjelmézzel folyó Kánaánt hoz, ezért is kaptuk ezt a bandát a nyakunkba. "Kedvenc Ferencünk" akkor is ezt mondja majd, ha emiatt nem szavaznak rá, mert Őszödből tanulva rájött, hogy a népet nem hülyíteni kell, hanem a szemébe olvasni a valóságot, így lehet csak közösen újjáépíteni a demokráciát.

irkomirko írta...

Kedves Pupu!
Érteni vélem zúgolódásodat a demokratikus ellenzék tehetetlensége és az idézett gyurcsányi mondat okán. Te is tudod azonban, hogy milyen
nagy árat fizetett az ország lakossága azért, hogy a 2010-es választásokra agymosott állapotba került a FIDESZ propaganda, hazudozás, igérettömeg és csodavárás után. Az államcsőd rémképével pedig még csak most kezdi megismertetni az embereket a média és a közgazdász szakma.

Ugye nem gondolod, hogy Gyurcsány Ferenc nem fizette meg a tanulópénzt kormányfői és pártelnöki bukásával? Ugye nem gondolod, hogy követnie kell O.Viktor példáját a hazudozásban, félrevezetésben, program titkolásban?

Névtelen írta...

A megszorításokat orbán viktornak kell bejelentenie!

kogito írta...

2 év óta igazsága vagyon PuPu-nak, de az AN-en publikáló újságíróknak is. Ez az ellenzék semmire se való. Nekik csupán a kiváló megélhetés lehetősége lebeg a szemük előtt és az ő zsebük tömése. 3 levelet írtam az MSZP-nek arról, ne mantrázzák állandóan, hogy Orbán és a sleppje, meg a gazdagok jártak jól a 16 %-os szja-val, merthogy ők épp úgy zsebre rakják a nagy lóvékat. Javasoltam nekik, ajánlják fel alapítványoknak, rászorulóknak ezt a "fölös" összeget ezáltal nőne az ázsiójuk. Válaszra sem méltattak!
Most is és azóta is kussol minden ellenzéki képviselő (vajon kit képviselnek?), mert attól rettegnek, ha nekimennének Orbánnak, esetleg ez a csúti őrült betiltaná a pártokat, ők mehetnének közmunkára. Itt van a kutya elásva!
Mindegyik a túlélésre rendezkedett be, s míg ők dőzsölnek, addig a nép egyre lejjebb süllyed a nyomorba.
És még ezeket nevezik honatyáknak? Síma, megélhetési bűnpártolók!

Névtelen írta...

Névtelen
Ma már azért nagyon sokan fizetnék azt a 300ft.AZ orvosnak most már nemelég ez már 5 -ezresnél kezdődik a tarifa.
Mütét akár 100-200-ezer körül mozog.Vagy Annyi a betegnek. Gondolkozzatok el ezen

negyvenöt írta...

Kedves Pupu!
Szerintem nagyon igazad van!
Tenni kell, dolgozni kell építeni kell,előre menni: kell!Tipródni is kell, gondolatot érlelni is kell, de nem addig, hogy önmagában megbüdösödjön!Ezt minden alkotó ember nagyon jól tudja!
Elég volt az igaz és álságos sebek nyalogatásából!Névtelennek írom a legjobb szándékkal: nem érezted -e úgy a vizitdíj fizetésénél, hogy tettél valamit azért, hogy igénybe vetted a szolgáltatást?Nem érzed-e, ha fizetni készülsz a borravalót az orvosnak , az úgymond "ciki" ? Neki azért,mert egy diplomás ember a megélhetése érdekében fogad el nála szerencsétlenebb embertől pénzt, mert nálunk ez az elfogadott hozzáállás az összes ízetlen részletekkel együtt?
A magyar emberek nem akarnak felnőttek lenni soha? Nem akarjuk megérteni, hogy semmiből csak semmi lehet? Nem akarjuk megérteni, hogy ettől a mostani "túlmozgásosan" előadott rezsimtől a demokrácia szélsebesen távolodik?

éva írta...

Patti - lehet egy csúnya nőnek a szemébe vágni, hogy rusnyább, mint a vasorrú bába, és meg lehet dicsérni a ...szemét, lábát, stb. Szerinted Gyurcsány nyilatkozata melyikhez áll közelebb? Bajnainak csak azért jött be, mert ezzel ellensúlyozta a "nem kell félni, nem fog fájni" nyilvánvaló kudarcát.
De akárhogy csomagolják: a közel 10 (TIZ!!!) %-os államkötvényeket a következő kormányok fogják megfizetni. Berlusconi 7 %-nál dőlt be!

Pupu!
Amikor a Dkp vezetőségének névsora napvilágra került, Te írtad, hogy az embernek sikítozhatnéka támad, látva eltűnni egy baloldali néppárt lehetőségét. Legyél következetes: ha nem néppártnak, hanem értelmiségi rétegpártnak lőtte be Gyurcsány a pártját - nyugodtan kommunikálhat azon a szinten.
Egyébként meg a legnagyobb marhaság lenne átvenni most a kormányzást! Vigye csak végig Orbán - ki kell ábrándítani még jó néhány orbánhívőt! Az meg elég időigényes! Különben 4-8 év múlva megint itt lesz a nyakunkon.

Névtelen írta...

A fizetésemből havonta levonnak kb 12 ezer forintot egészségbiztosításra. Kérdem: mi a fenére vonják? Miért kellene még a vizitnél is fizetni. Mióta eltörölték már felemelték, így erre is futja belőle.

éva írta...

12 ezres névtelen: ez olyan, mintha azt állítanád, hogy többmillióért megvetted az autót, miért kellene még a kútnál is fizetni a tankolásért? És légy erős: már MOST, ha normális ellátást akarsz, fizetsz! Méghozzá 10 és 100 ezreket!
De persze ingyen is meg lehet dögleni. Az orvosokon igazán nem múlik (tisztelet a kevés kivételnek)

SzántóKovácsJános írta...

Ha az Unió sem segít most az alkotmányosság helyreállításában ill. ha ez nem vezet Orbán eltávolításához, akkor ígérhet bármit bármely demokratikus párt, ha győzelmük esetén itt állnak egy változtathatatlan jogrendszerrel, együttműködésre képtelen fidesz-jobbik ellenzékkel.
Hacsak a mi népünk nem emeli hatalomba a jobbikot... én nem gondolok bele mihez kezd a kész diktatórikus államberendezkedéssel!

puszi írta...

aki nagyon de nagyon akar vizitdijat fizetni, megfizetheti az enyemet is, elore is nagyon koszonom.