2013. december 1., vasárnap

KAPUZÁRÁS ELŐTTI PÁNIK

Vége van a szemérmes tolvajok korának, vége azoknak az időknek, amikor pitiáner kis tolvajok mai mércével mérten pitiáner összegeket loptak pironkodva, pártjuk érdekére hivatkozva, majd a kizsarolt összeg felét veszélyességi pótlékként lenyúlva.
Eljött a brutális rablások kora.
Nincs már itt magyarázkodás, pedig milyen jókat lehetett nevetgélni anno a kínszenvedésen, mellyel a rablóbanda megpróbált ideológiát gyártani a fosztogatásokhoz, nincsenek itt már nemzetiszínű mázzal sem leöntve az ügyek, nincs semmi más, csak a pőre erőszak.
Ma olvastam valakitől, hogy Orbán azért nem tiltakozik az ellen, hogy maffiának nevezik őket, mert arra számít, hogy maga a vád is félelmet gerjeszt az emberekben – holott, a szerző szerint a helyzet nem ilyen rossz, hiszen még nem öltek meg senkit.
Én úgy pontosítanám ezt a mondatot úgy, hogy tudomásunk szerint még nem öltek meg senkit, habár ennek ellentmondanak az elmúlt évtizedek eseményei, a szervezett bűnözés elleni küzdelmet megyei szinten irányító rendőr halálától Vancsik képviselő furcsa balesetéig, a bizonyítékot használhatatlanná tevő főrendőrtől – mai minisztertől - a Nógrádi testvérek vallomásáig.
Dejszen nem kell ahhoz ölni, hogy rettegjen a nép, retteg az mindjárt, ha az a veszély fenyegeti, hogy kiveszik a kenyeret a szájából, és ha retteg, akkor kussol.
Másképp mivel lehetne magyarázni, hogy nem veri ki a biztosítékot, hogy a kiemelt adózók kiemelt nagyságrendű tolvajlásait leleplező adóhivatali tisztviselőket úgy hajtják el az ügynek még a környékéről is, mint a vetésbe tévedt libát, és még örülhetnek is, hogy egyelőre nem mennek a levesbe?
Mivel lehetne magyarázni, hogy abban az országban, ahol egy zárt körben elhangzott „kurva ország” kifejezés hallatán lángba borult Budapest, most senki nem emel szót semmi ellen, most ha az ebédlőasztalán dugják az asszonyt, a dohányzóasztalon meg a lányát, akkor is kussol a magyar?
Vagy lehetséges, hogy anno nem is a nép volt olyan rettenetesen felháborodva, hanem csak azok, akiket megfizettek?
Jön a választás, és bár hihetetlenül öntelt képpel pöffeszkednek a Fidesz prominensei, de Orbán szinte eltűnt a hazai pályáról – aki nem beszél, az nem hibázhat alapon, - vélhetőleg, Matolcsynak sem köszönhette meg a harcos kiállását.
Lehet, ő is megy majd Párizsba, mint a családi titkokat kifecsegő és szinglihordákkal fenyegető Mikola.
Nem biztos, hogy a nagy magabiztosság mögött nincs nagy majré, hiszem a nép elcsendesedése nekik is feltűnhetett, nem egy jó jel, nincs ellene eszköz és ki tudja, mi játszódik le a magyar speciálisan bekötött agyában – megjósolhatatlan.
Márpedig a választási rendszer olyan, hogy aki nyer, az nagyon nyer, és ha nagyon nyer, akkor nagyon nagy pofonokat tud osztani.
Azon töröm a fejem mostanában, hogy a demokratikus ellenzéknek deklarálnia lenne érdemes az Alaptörvény azonnali hatályon kívül helyezésének szándékát, vagy ráérnek majd a választások után, Orbán puccskísérlet miatti megvádolásával és letartóztatásával egyidőben meghirdetni?
Meg, hogy mi legyen a TEK jól kiképzett harcosaival, akik végső soron nem eszmei alapon azok, akik, hanem ideológiamentes zsoldosok?
Azon is gondolkodtam már, hogy a Fidesz esetleges választási veresége esetén vajon átadná-e békésen a hatalmat, vagy ehhez szét kellene verni a futballhuligánokat, sokkal erőszakosabban, mint 2006-ban?
Meg azon is, hogy mit lehetne kezdeni Polt Péter ügyészségével?
Mit lehetne kezdeni Áderral, Szájerral, Kövérrel, meg a többi puccsistával?
Szóval nincs ok az irigységre, nincs az az Audi, ami megérné egy ilyen intézkedés-sorozat megterhelését, pszichikai feszültségét és a valóságos életveszélyt, amivel járna.
Érdekes helyzet lenne, egyben persze félelmetes is.
Mindemellett kívülnézetből most úgy tűnik, hogy a Fideszes fiúk ki akarják még használni az időt, ameddig kétharmaduk van, ameddig még övék a hatalom, és ügyeskednek ezerrel.
Betelepítik hűbéreseik trafikjaiba a lóversenyfogadást – olvashatták a Keresztapát – levágatják a nullás sütésű lovak fejét, ha valaki okoskodna, ne kerüljenek zavarba, ha egy lófejet az ágyába kell tenni, egyben a CBA-s Lázár testvéreknek is elsimogatják a pályát - ügyeskednek szakadatlanul.
Soha nem voltam elégedetlen a fantáziámmal, el tudtam képzelni mindig ezt-azt, de a mai állapotok még legvadabb álmaimban sem ködlöttek fel.
Tudtam, hogy mi legfeljebb Balkán felső feltételes megállóhely vagyunk, de hogy ráverünk egy kanyart bármelyik banánköztársaságra, azt azért nem képzeltem volna.
Hát, majd meglátjuk, az utolsó időszak sorsdöntő lesz, ki mit fog lépni.
Meglátjuk, hacsak a tények ismeretében nem úszik majd könnyben a szemünk.

:O)))

25 megjegyzés:

Geza írta...

Hat ez jo depisre sikerult, de a mellekelt kep alapjan sok jora nem lehetett szamitani. Valoban, most neztem meg az MTV1-en a Vadai Agnessel keszitett riportot, es ugy elkepzeltem, hogy az ECHO TV-bol elszarmazott csodariporter halalt megveto nyugodtsaga hogy csapna at habzoszaju rikacsolasba, ha egyszer vissza kellene neki menni ellenzekbe. Biztosan nem birna ki ep esszel.

Egyebkent a Vadai szerintem eleg gyengusz volt. En nem cikizneem allandoan a csodariportert, meg az intezetet, hanem inkabb megprobalnam neki plasztikusan ertekelni a helyzetet. Persze valoszinu Oet is koti a (barmilyen minimalisnak is veheto) partfegyelem, ugyhogy nem tudta szimplan kimondani: "a tkunk tele van az mszp-e14 parossal es mar lemondtunk a veluk valo egyuttmukodesrol, melynek a puszta gondolatatol is elborzadnak a tamogatoink". Es hat termeszetesen nem kell attol tartani, hogy majd az mszp-e14 rogton (vagy kesleltetve) nekiall a banda birosag ele allitasanak. Majd jon (vagyis folytatodik) a taknyolas, erre merget vehet mindenki.

xyz írta...

Az, hogy vihar előtti csend van, vagy vihar egyáltalán nem is lesz, nagymértékben függ attól, hogy a Fideszben van e egy hibás dominó.

pleinair írta...

Itt legtöbben nem tudnak semmit a rablásokról, talán csak érzik, hogy valami nincs rendben. Nézik a "közszolgálati" tv csatornáit és hallgatják a Kossuth rádiót, ami sulykolja, hogy jobban élünk és Mo. jobban teljesít.
A nyugdíjasok zöme hallja a meggyőző szöveget, hogy a nyugdíjak nem inflálódtak, megőrizték reálértéküket, sőt!
S hogy mégis összébb kell húzniuk a nadrágszíjat, nem nagyon zavarja őket, átéltek ők már nehezebb időket is.
Minden gazdasági rablásnál súlyosabb következménnyel jár a média több, mint 90 százalékának lenyúlása.
Míg teljes sötétségben, tájékozatlanságban él az egymás ellen fordított, megosztott társadalom igen nagy hányada, addig a "csendes többség" csendben is marad.
A tájékozottabbak ezt a csöndet nem merik megtörni, mert a legtudatlanabbtól a nyilatkozni sem merő "tisztelt" képviselőkig félnek, hogy a hatalom 'kiveri a kenyeret a szájukból'.

Én azon töröm a fejem, hogyan lehetne az első lépéseket megelőzően, vagy azokkal párhuzamosan a médiumokat visszafoglalni, hogyan lehetne a tömeg tájékoztatását megoldani, hogy hazugságok helyett a hatalom valódi tevékenységével tisztában lehessen.
Meg azon is gondolkozom, hova lettek a majdnem egy éve tüntető bátor egyetemistáink, miért hallgatnak, mint az a bizonyos langymeleg fos a fűben, ami már kezd dermedtté fagyni.



Névtelen írta...

PuPukám, ez már volt? A FIDESZ _számomra rokonszenves módon_ betiltotta a játék gépeket, ha nem is a legtörvényesebb módon, de a cél szentesíti az eszközt...de a gépmániások családokat tettek tönkre szenvedélyükkel..És lám, most a FIDESZ kormány mégiscsak vissza engedi a félkarú rablókat..vajon miért? csak nem kevés az a pénz amiket közvetlenül, vagy a haverokon keresztül le lehetett nyúlni???? És a debreceni távhőszolgáltatás tudományos, Floridában megrendezett konferenciája? Amely esetben a firtató kérdésekre a mi Lajosunk azt felelte, "nem közpénzből..utaztak, mert a visszatérés másnapján a tagok befizették a költségeket !!!"..:)

Káldi József írta...

Bocsi az aláírás lemaradt a félkarú rablók visszahozatala és a Kósa floridai utazásokról véleményezett mondata alól Fispán Géza

Civil48 írta...

1.§.:Pupunak mindig igaza van! 2.§.:...(mindenki tudja) Ennyit a nagyrabecsülésemről!
Jól jellemzi "pleinair" is azt a csapdahelyzetet, amiben élünk. Hozzátenném, a félelem és hallgatás falán túl, az is nagy gond, hogy tömegek (akiket meg akarunk "nyerni" magunknak) nem tudnak különbséget tenni a millió és a milliárd között. Az értők között meg sokan vannak, akik a kis és nagy "sunyiságaik" mellett elnézőek a nagy disznóságok láttán, mondván őnekik meg erre van lehetőségük. Tovább tetézi a gondokat, hogy a politikában nincs jelen az őszinteség, az önzetlenség. Jellemző, - még jó szándék esetén is - az önzés, a kivagyiság, a csak én tudom a „tutit” gondolkodás. Így aztán az egyszerű „embergyerek” azt érzi, hogy senkinek se higgyen, mert mindegyik csak a „zsebét akarja tömni”, - inkább el sem megyek szavazni, nemhogy tüntetni, meg méltatlankodni, -hiszen akik „értik” mi történik, azok is kussolnak. (lásd: egyetemisták, NAV-vád agyonhallgatása,stb.)
A kiépült monolit tömbről már ne is beszéljünk, a fideszt szerintem csak a fidesz fogja tudni legyőzni a gazdasági hozzá nem értésükből ránk zúduló sokkoló következmények során.
Nem hiszek a katarzis nélküli változásban, - ennyire pesszimista vagyok.

hello írta...

Drága PuPu, amik ebben a posztban foglalkoztatnak, azok jelentős részéről legalább bő félév óta folyik itt az eszmecsere. Hol komolyan aggódó, hol szkeptikus, hol némileg pozitívabb hangszerelésben. Nevezetesen, hogy ha tán mégis sikerül a demokratikus ellenzéknek - először a saját balfékségei felett győzelmet aratva - választást nyerniük, a hogyan tovább miként is alakulhat.

Magam is először talán valamikor tavasszal elmélkedtem itt azon, amit így fogalmaztál most meg:
"Azon is gondolkodtam már, hogy a Fidesz esetleges választási veresége esetén vajon átadná-e békésen a hatalmat."
Az én tippem, hogy tutira nem. A 2006 ősze csak a szerény főpróbája volt annak, amit produkálnának.
Kizárt, hogy ezzel csak mi lennénk tisztában. Én erre - is - vezetem vissza, hogy az ellenzék úgy tesz, mintha, de valójában eszük ágában sincs egy választási győzelem folyományaként magukra gyújtatni az országot.

Miközben nap mint nap a legelképesztőbb hírekre ébredek.
Csak a legutóbbi hét termése: a lovakra alkalmazandó, általam csak "továbbfejlesztett árja-elméletnek" aposztrofált kiselejtezési terv, vagy 2014-től a fővárosi önkormányzat újmódi összetételére, elnökének megválasztására vonatkozó Fidesz-terv, a bankok után a külföldi kereskedelmi cégek legváltozatosabb ötletekkel való tökretételére irányuló intézkedések.
A nép pedig hallgat.
Nem tudom eldönteni, arra gondolva-e, hogy a választásig ki kell bírni, és majd akkor eljön az ő idejük. Vagy félelemből, fásultságból, reménytelenségből-e.

rezgős rézi írta...

A családi bensőséges szeretet ünnepre készülődve szembetűnőbb lehet a hamisság, az értéktelenség vagy a csupasz érdekuralom. Ezért a fejlettebb önismeretűeknél (szakértelem, erkölcs+lelkiismeret+emberség, felelősség) van a fejlettebb társadalomismeret is, ezért a megoldás kulcsa is oda gravitál, és már az sem számít, hogy ez melyik oldalon létezik. Ahogy egy családi karácsonyban sincs apai-anyai ágú ünneplés, hanem "hozományokon" is alapuló közösségi működés.
Advent első vasárnapja: várakozás is, készülődés is, önvizsgálat is, csend is...minőségi!
http://www.life.hu/sztarszerzok/20131125-muller-peter-a-life-hu-sztarszerzoje-a-vonzas-torvenyerol-es-a-lelkunk-pozitiv-es-negativ.html

sphagin írta...

Kedves PuPu !

A téma jó és időszerű !
Sokunkat foglalkoztat már jó ideje !

Az az igazság, hogy nem nagyon bízok a "sima" FIDESZ vereségben és pláne a sima hatalom átadásában.
Bár, ha jól meggondolom, jelenleg a FIDESZ legjobb megoldása egy gyönge ellenzéki győzelem lenne !

A balhét muszáj valakinek elvinni !
Egy szerény vereség biztosítaná, hogy a beépített emberei és szabályai tovább működjenek és így valójában úgy lennének a győztesek, hogy veszítenének.
A temérdek problémát és gondot pedig, amit hátra hagytak, oldja meg ahogy tudja a mai ellenzék !

Ha nem sikerül, márpedig nem sikerülhet ilyen feltételekkel, akkor jöhetnek ők újra, mint a megmentő sereg.


Erre se nagyon vágyok !

Oszt jónapot !

nemóvatos írta...

Kedves PuPu!
A lényegre tapintottál most is:
"Azon töröm a fejem mostanában, hogy a demokratikus ellenzéknek deklarálnia lenne érdemes az Alaptörvény azonnali hatályon kívül helyezésének szándékát, vagy ráérnek majd a választások után, Orbán puccskísérlet miatti megvádolásával és letartóztatásával egyidőben meghirdetni?
Meg, hogy mi legyen a TEK jól kiképzett harcosaival, akik végső soron nem eszmei alapon azok, akik, hanem ideológiamentes zsoldosok?
Azon is gondolkodtam már, hogy a Fidesz esetleges választási veresége esetén vajon átadná-e békésen a hatalmat, vagy ehhez szét kellene verni a futballhuligánokat, sokkal erőszakosabban, mint 2006-ban?
Meg azon is, hogy mit lehetne kezdeni Polt Péter ügyészségével?Mit lehetne kezdeni Áderral, Szájerral, Kövérrel, meg a többi puccsistával?
Szóval nincs ok az irigységre, nincs az az Audi, ami megérné egy ilyen intézkedés-sorozat megterhelését, pszichikai feszültségét és a valóságos életveszélyt, amivel járna.
Érdekes helyzet lenne, egyben persze félelmetes is."
A jó választási szereplésben a jó válaszokat adó biztos lehet.

Névtelen írta...

etele1:

nem érted ugye pupu?

tényleg nem érted. se te, se senki a baloldali értelmiségiek közül.

Névtelen írta...

Igen, a kapuzárás közelg.Tudják ezt azok is, akik OV-t futtatták.

A kérdés: Kinek adják át a stafétabotot, kiknek a megbízásából? Ki lesz a "megbízható" végrehajtó kéz? Azaz ki viszi el a "balhét" a következő négy évben?

James Bond írta...

Névtelennek:

Te biztosan érted. nyisd hát fel szemeinket, magyarázd el. Röviden, tömören. DE ne LETAGADD, amiket PuPu - és a többiek - írt, hanem magyarázd el! Ha érted, hogy miről beszélek... Szomjúzom az igaz szót!

Névtelen írta...

etele1:

Bond? nomen est omen...

a baloldali értelmiség ott támadja orbánt ahol orbán nem gyenge (ami ugye nem ugyanaz, mint azt irni, hogy "erős"),

ott és úgy erősiti a baloldal népszerűségét ahol és amikor az felesleges.

nagy házat épit, de a tetővel kezdi nem az alapokkal.

gondolom most jól felnyitottam a szemed és a többit már magadtól is összerakod.

hello írta...

A Demokratikus Koalíció nevében Gyurcsány Ferenc a következőket ismertette, mint a párt programját:

1.Európai jövő 2018-ra – megteremtik az euró bevezetésének lehetőségét 2020-ra.

2.Választójog csak itt élőknek!

3.Az állam és az egyház szétválasztása, a vatikáni szerződés felmondása, a hitéleti támogatás újragondolása.

4.A szolidaritás bankja létrehozása az uzsora kiiktatására.

5.A lemaradt övezetek támogatása.

6.A földbérleti szerződések felülvizsgálata, társaságok földtulajdon-szerzésének megteremtése.

7.Közteher-csökkentés – sávos munkaadói társadalombiztosítás a zsebbe fizetés visszaszorítására.

8.Családi pótlék családi adókedvezmény helyett! A rászorulók kapjanak többet.

9.Új bölcsődék, óvodák építése, a térítési díjak a nettó jövedelem megfelelő százalékában maximálva.

10.Magyar-angol kéttannyelvű közoktatás az általános és középiskolában, felmenő rendszerben 2018-tól.

11.Számítógép minden diáknak!

12.Nyitott és elérhető felsőoktatás: az első évfolyam, „kinyitása”, nagyvonalú ösztöndíj a rászorulóknak és a jól teljesítőknek, mindenkinek méltányos tandíj, amely az egyetemeknél marad.

13.Kényszer nélküli nyugdíjrendszer – nem lesz korhatár, helyette bevezetésre kerül az egyéni nyugdíjszámla-rendszer, 55 éves kortól a korábbi befizetésekkel arányos nyugdíjjal lehet nyugdíjba vonulni, az egyéni nyugdíjszámlákon jóváírják az elrabolt magánnyugdíjpénztári megtakarításokat

14.Félmillió lakás energetikai korszerűsítése.

15.Több esély a nőknek: az önkormányzatok, állami vállalatok, parlament és általában a pártlisták 1/3-a lenne a női kvóta.

16.Köztévé helyett kultúra! Megszüntetik a „köztelevíziót”, a fenntartásra költött tízmilliárdokból közéleti műsorokat, tévéfilmeket, kulturális programokat finanszíroznak.

hello írta...

Lehet másoknak is oka némi pánikra:

Elégedetlenség az MSZP-ben
2013-12-01 11:32:5

Úgy tűnik, hiába mondja Botka László, Mesterházy Attila vagy Szanyi Tibor, hogy nincs szükségük Gyurcsány Ferencre és a DK-val kötendő szövetségre, a párttagság ezt másképp gondolja.

A Hírhatár több forrásból is úgy értesült, hogy a szocialisták háza táján forrongás tapasztalható. A tagok nem értik, mi baja a pártvezetésnek a Demokratikus Koalícióval és Gyurcsány Ferenccel, amikor szocialisták, DK-sok és a Szolidaritás aktivistái békében tudtak együtt kampányolni Monoron, Fóton, Baján, Vácott, Szigetszentmiklóson. Sokan azzal érvelnek, hogy a hárompárti összefogás bizonyított, hiszen több időközi választást ezzel sikerült megnyerni, másutt pedig a vereség ellenére minden előzetes várakozást messze felülmúló eredményt elérni.

Először akkor derült ki, hogy nincs nyugalom a szocialisták háza táján, amikor néhány Pest megyei szervezet (Diósd, Szigetszentmiklós, Budaörs) levélben jelezte a pártvezetésnek, hogy összefogást akarnak. Aztán egy egész Csongrád megyei alapszervezet, az ásotthalmi döntött úgy, hogy átlépnek a DK-ba. Többen úgy gondolják, mivel ott Botka László a megyei elnök, és őt érintette érzékenyen az átigazolás, ez szerepet játszik a mostani, Gyurcsány-ellenes kirohanásaiban is. Az MSZP választmányi elnöke legutóbb azt állította, hogy az emberek elutasítják a Gyurcsány-kormány időszakát. Ugyanő hét évvel ezelőtt - már az őszödi beszéd kiszivárgása után - így fogalmazott: „Ez a kormány felvállalt olyan régi adósságokat, akár az egészségügy, akár az oktatás területén, akár az államháztartás rendbetételében, amik nem jelentenek rövid távon népszerűséget, de mindenképpen az ország alapvető érdeke, hogy meg tudjuk ezeket tenni”

Tegnap pedig Borsodban, a küldöttgyűlésen az történt, hogy hiába utazott oda Simon Gábor és Molnár Zsolt, Gúr Nándor megyei elnökkel együtt gyakorlatilag magukra maradtak. A jelenlevők szinte mindegyike a DK-val való megegyezés és a tárgyalások újranyitása mellett érvelt, végül határozatot fogadtak el, amely szerint levélben fordulnak a párt országos elnökségéhez, összefogást sürgetve. Hasonló esett meg korábban Pécsett is. Ott Puch László kapott hideget-meleget, és a párttagok azt követelték, Mesterházy Attila maga utazzon oda és adjon tájékoztatást a kialakult helyzetről. Ez meg is történt, de nem segítette a békét, hogy a pártelnök másfél órát késett a megbeszélésről. Nem is tudta meggyőzni a jelenlevőket.
Másutt is előfordul, hogy a saját jelölt híján csalódott helyi MSZP-sek vonakodnak felsorakozni egy többnyire más városból, olykor más megyéből odaejtőernyőztetett E-14-PM-es jelölt mögé. Nem tudják, hogyan lehetne megoldani, hogy egyéniben egy más párt tagjának, mondjuk egy korábban MSZP-t ütő volt LMP-snek dolgozzanak, és hogy ezt hogyan hangolják össze a saját pártlista népszerűsítésével.
Egyelőre nem tudni, hogy az MSZP vezetése meghallja-e a tagság hangját. A párt kibővített Országos Választási Bizottságában több olyan politikus kapott helyet, aki már akkor is ellenfele volt Gyurcsánynak, amikor az kormányfő volt.
A DK elnöke azt javasolta, az MSZP és az Együtt-PM december 10-ig kérjen felhatalmazást pártjaik erre hivatott testületeitől arra, hogy megkezdődhessenek a három párt közötti tárgyalások, amely kibővíthető lenne mindazokkal, akik felléptek október 23-án. Gyurcsányéhoz hasonló tartalmú kérést fogalmazott meg Bokros Lajos is. A Demokratikus Koalíció azonban mindaddig, amíg nem kap érdemi választ, önállóan, 106 jelölttel készüli a választásra.

moose írta...

Először is: aláírtam a petíciót a "nullás" lovak életbenmaradásáért!

Szerintem kellene neki egy kis reklám! Aki szereti a lovakat, ennyit igazán megtehet értük! (Nincs lovam, nem lovagolok.)

Egyszerűen csak szeretem a lovakat, úgy gondolom, hogy a "származás nélküli lovak" érnek annyit, mint más lovak.

Várom Pupu blogját, gondolom a mai Gyurcsány-beszéd lesz a témája,… remélem…

Hellonak,… én is olvastam a Borsodi MSZP-sek választói akaratáról,…együtt a DK-val, együtt Gyurcsánnyal,...

Vuk mese (rajzfilm) jutott eszembe,… és a károgó varjú:

Káááááár volt legszebb hááááárom tollacskámat kitéééépni! :))))

Kááááár volt (volna) a váááálasztókat lebecsülni! :)))

hello írta...

Kedves Moose, szólj, ha valahol felfedezed a mai Gyurcsány-beszédet teljes terjedelmében: per pill. se az ATV-n, se a DK és Gy.F. facés oldalán, sem a Klubrádió honlapján nem található.

Délután nem volt módom meghallgatni, pótolnám.

Előre is köszi, ha rálelsz, és idehozod a linkjét!

Vagy ha bárki másnak sikerül, kérem, segítsen!

vasárnapi iskola írta...

Ma délután kezdtem el olvasni a Magyar polip című könyvet - remélem, hogy ez az összeállítás egyszer tankönyv is lesz...
Részlet a 19. és a 20. oldalról
"A nemzeti és a szociális populizmus közös nevezője a saját sorsunk iránti felelősség áthárítása másra: a "balsors tépte" magyar nemzet és az egzisztenciálisan kiszolgáltatott kisember egymásra találása. Végeredménye pedig a szembenézés, az önreflexió szisztematikus száműzése a magyar politikai kultúrából. Márpedig a méltányos mérlegelésre, a racionális érvelésre, önreflexióra, mi több, az öniróniára képtelen egyén és nemzet kiskorú. Az önreflexió hiányából következő tanulás- és megújulásképtelenség versenyre épülő világunkban mind az egyénnek, mind a közösségnek leküzdhetetlen hátrányt jelent. Az önmagáért vállalt felelősséget feladó, magát az állami gondoskodásra bíró nemzet és egyén számára nélkülözhetetlen a meseszerű narratíva arról, hogy ki és miért tette tönkre a sorsát, és lopta el a szerencséjét. A parttalan önfelmentéstől pedig egyenes az út az indulati bűnbakképzéshez: idegenszívűek, komcsik, bankárok, oligarchák, offshore-lovagok, liberálisok, zsidók, melegek, cigányok, sőt lehet bárki, akár a nem létező pirézek (akikkel szemben a lakosság kétharmada elutasító). Ők mind-mind okolhatók a saját szerencsétlenségünkért. S ha a politikai elit nem vállalja, hogy tudatosan szembemenjen e bennünk élő önfelmentő ösztönnel, hanem - hol harsányan, hol csak kikacsintva - erősíti azt, akkor a politikában és a közéletben egyaránt felszámolódik az értelmes beszéd és az egymás iránti - bár kritikus, de mégiscsak - méltányos viselkedés kultúrája."
(Magyar Bálint 2.3. A racionális közbeszéd szétesett terei)

etele1 írta...

hello:

olvastam a pogramot.

ide vezetett a "közjogi megegyezés": most van __három__ emeszpénk,

óóóriási ötlet volt :p

vasárnapi iskola írta...

http://www.tisztabeszed.hu/liberalis-klub/magyar-polip-a-posztkommunista-maffiaallam

Erzsébet írta...

Info hello részére is :
a beszéd kissé szerkesztett változata:
www.galamus.hu
oldalon található

hello írta...

Köszönöm Nektek a segítséget - ma reggel már a You Tube-on megtaláltam a felvételt róla:

https://www.youtube.com/watch?v=_JGPe4Trt6A

Gyurcsány Ferenc - 2013.12.01. - Best Western - Program ismertető

Névtelen írta...

Mecsoda remek kép! Igazán, de igazán!Férfias, szigorú.
Ilyen egy igazi férfi, országvezető! Ha a baloldal nyerni szeretne, ilyen jó képet nem kellene népszerűsíteni.

PuPu írta...

Férfiaskép...
Igen, Lombroso is élénken érdeklődött iránta.
:)