2016. június 11., szombat

BIZONYÍTVÁNYOSZTÁS

Tüntettek a pedagógusok.
Sajnos, ezek a tüntetések túl békések,  sehol semmi harci láz, düh, ehelyett mosolygós nénik és bácsik cipelik a transzparenseket, szónokolnak, vonulnak, de Viktor nem őket nézi, hanem a focit.

A tanarakat ez kicsinyt sem zavarja, ők tüntetnek és várják a hatást.
Namármost hatás csak akkor lesz, ha a nyár folyamán meg tudják győzni kollegáikat, meg a technikai személyzetet, hogy szeptember elsején jelentsék be, hogy idén a szeptember másodika a kormány agresszív nyomulása miatt elmarad, a gyerekek hozzanak magukkal sportfelszerelést, mert a szabadidőben saját szervezésükben módjuk lesz labdajátékokkal múlatni az időt.
Egyúttal a sztrájkbizottságok jelentsék be, hogy a sztrájktörők a munkásmozgalom régi hagyományainak megfelelő bánásmódban részesülnek.



Ha erre sem támad megegyezési hajlandóság a hatalomban, akkor a második héttől kezdve gyermekmegőrzés sincs, ellenben az iskolák kapuiban sztrájkőrség áll és a sztrájk időtartamára a sztrájkalapból kapják a bérük meghatározott hányadát az iskolák dolgozói.
Ennél szelidebben nemlehet elérni semmit, ez a minimum, amit kilátásba kell helyezni a kormánynak.
Majd persze lobogtatják a törvénykönyvet, ezzel egyidejűleg egyéni képviselői indítványt kell benyújtani a sztrájktörvény módosítására, és folytatni kell a sztrájkot, még ha a hatóságok vadsztrájknak is minősítenék azt.
Természetesen a szülőkkel rendkívül fontos megértetni, hogy a dolgok az ő és gyermekeik érdekében történnek.
Nem lenne egyszerű, mindenesetre vége lenne a mosolygós arccal átnyújtott követelések éveinek.
Egyszer és mindenkorra le kell számolni bizonyos illúziókkal és elejét kell venni annak, hogy a hatalom képviselői vagy szekértolói a pedagógusok megosztásával próbáljanak urrá lenni a problémán.
Ilyen esetekben nincs helye a szakszervezetek vetélkedésének, együtt kell működni mindenkinek, még azoknak is, akik nem értenek egyet a céllal, vagy a módszerrel.



A pedagógusok ütemet tévesztettek, a szokott módszereket alkalmazva időpöntokat adtak és kértek, ahelyett, hogy azonnali intézkedéseket és követeléseik száz százalékos teljesítését kérték volna számon a kormányon.
Amikor felhúzták a fogukról a bőrt, esélyt sem lett volna szabad adni arra, hogy ezt hatalomék mosolyként értelmezzék, viszont világossá kellett volna tenni, hogy ez a harapás előtti utolsó fázis, lehet menekülni.
Nem kell most se sokat hezitálni, nem kell negyvenkét pontot előterjeszteni és csócsálni, mint kisbaba a mákos kenyeret - tömör, nem túl sok pontba szerkesztett, világos és egyértelmű követeléseket kell megfogalmazni.

Utána pedig záros határiőn belül számonkérni a teljesítést és a teljesítés elmulasztását azonnal szankcionálni.
Máshogy az ilyesmi nem megy.

Ha érdekérvényesítésre adtam a fejem, hát nem szabad szem elől téveszteni az érdeket, ha harc, hát legyen harc, és legyen minden résztvevőnek a saját harca, ahogy Erzsike szokta volt mondani a youtube-on...
A harcban természetesen sebeket is lehet kapni, erre fel kell készülni és fel kell készíteni mindenkit.
És fel kell készíteni a társadalmat is, mert ha nem győznek, akkor nem fogja őket senki tisztelni, és a börtönök a tanárverőkkel lesznek tele.
Orbán rendet akar, a rendnek meg az az ára, hogy együtt kell működni mindenkinek, és nem lehet egy széles társadalmi csoport - nem, nem a pedagógusok, hanem a gyerekek - problémáit lesöpörni az asztalról.


Mikor a libákat megtámadja valami vagy valaki, akkor nem csak a gúnár sziszeg, és nem csak a legtapasztaltabb öreg tojó lengeti a szárnyait, hanem minden liba, egytől - egyig.
Lehetne tanulni tőlük...


:O)))

22 megjegyzés:

Kovács Erzsébet írta...

Kedves PuPu!
Nagyon jól látod a helyzetet.
És amit írsz, már majdnem fáj.
És jól látod, a libák már majdnem
okosabbak nálunk.És ilyenkor eszembe
jut az a sok elvhű/?/ elvtárs,akikkel az
MLEE Filozófia tanszéken az előadásokat
hallgattuk,az a sok ember, aki az állam
pénzén tanulta a társadalmi együttélés
szép és nemes eszméit,mit gondolnak vajjon
a máról és a holnapról, a jövőnkről?...
És az évzárók idején feltenném Nekik a nagy
kérdést:

..Régi időkre emlékszel-e még
Volt egyszer rég, volt egyszer rég...
De mi lesz ezután?

Unknown írta...

Jó reggelt kívánok.

Természetesen a bölcsődék és az óvodák dolgozóinak is részt kell venni a sztrájkban! Hogy aztán csatlakozhasson minden szülő, aki nem tudja elhelyezni a csemetéjét.
Az egyetlen követelés pedig a parlament föloszlatása lehet. (Az új törvényhozás majd megalkotja az elszámoltatási jogszabályt - és kötelezi a jelenlegi kormányt annak végrehajtására.)

MoonRiver írta...

Tökéletesen igaz. Nem mentem el erre a tüntetésre. Egyszer voltam....a legelső esősön. Aztán a sztrájk. Majd újabb tüntetés? Úgy éreztem, ez nem újabb lépcsőfok. Persze nem haszontalan, ezt nem állítom. De miért is kell glasszékesztyűben, a spanyol vívoiskola nemes hagyományait követve küzdenünk ...egy útszéli csehóban...ököllel és rúgásokkal harcoló kétes erkölcsű alakokkal??? Gandhit ezek sosem fogják érteni és azt az elvet is kiröhögik, hogy nem süllyedhetünk a szintjükre. Hát így aztán nem mentem el. De erősen szurkolok Puklinak és a mozgalomnak, találjanak ki valami ütőset, ami ezeknek a bukott tanulóknak az értelmi szintjén átmegy és megnyúlik tőle az olyannyira magabiztos képük. Megjöne tőle a harci kedvem. Öreg liba is liba...elvégre!!

MoonRiver írta...

..megjönne!!!(ha már..)

Unknown írta...

Kedves Moon River!

Akik tudnak valamit, azok nem várhatnak a bíztatásra. Nekik maguknak kell másokat buzdítaniuk.

Anteus írta...

Ezt nem értem:
"És fel kell készíteni a társadalmat is, mert ha nem győznek, akkor nem fogja őket senki tisztelni, és a börtönök a tanárverőkkel lesznek tele." Mintha egybeírtál volna 2-3 mondatot.
A többi szakszervezet nélkül nem fog menni.

Amúgy az MSZP legnagyobb bűne nem a '90es fordulattal a közvagyon szétlopása, hanem a Munka Törvénykönyvének földre kényszerítése. Már persze térdről, mert Németh már 88-ban kiherélte a szakszervezeteket. És ezeknek a félkegyelműeknek még mindig nincs lövésük sem, miért nem kellenek. Sok millió ember számára lett már vagy 20 éve világos: nagyon ki lett b.szva velük.
Kádár alatt kialakult Európa legszélesebb szociális ellátórendszere, olyan megélhetési garanciákkal, amelyekről ma már álmodni sem lehet. Mondhatni a legsikeresebb szociáldemokrata program. És ezek a majmok, az "igazi" "szocialisták" tőle határolódnak el... röhejes. Nem értenek ezek semmit.

Most csak egyetlen elemét vegyük:
http://www.portfolio.hu/gazdasag/nyugdijrendszer/ezt_az_ijeszto_abrat_a_magyar_nyugdijrendszerrol_meg_biztosan_nem_lattad.233179.html?utm_source=index_main&utm_medium=portfolio_box&utm_campaign=portfoliobox

Garantált munka és garantált nyugdíj. A mai fiataloknak fogalmuk sincs arról a rendszerről - hazugságok és taknyok folyamában úsznak.

Befejezésül: Orbán egyértelműen bizonyítja a clintoni kijelentés ostobaságát ("Ahol választás van, ott demokrácia van"), amely mégis a polgári demokrácia lényegének legfontosabb álcája.

Képtelenek is a rendszerváltás legitimálásában erőlködők maguk mellé állítani a "közömböseket". Orbán erre ült fel, és ott is marad, amíg el nem kezdünk beszélni a tényekről.

nemóvatos írta...

Nem szólnám le és nem hergelném --még csak felreérthetően, burkoltan sem-- a tanarakat amíg az egészségügyiek(Sándor Máriáékon túl is), a vasutasok, a közlekedésiek, a közszolgák, .... egyértelműbben melléjüknem állnak. (Hiszen ők is szülők és potenciális betegek egyben)
Ahogy én értelmezem Tevénk írását, itt már csak egy kvázi általános sztrájk lehetne az eredményre vezető, ami viszont egy ilyen kiúttalan fizetett parlamenti ellenzék mellett anarchiát és kemény hatalmi visszacsapást eredményezne.
Látható, az országot jó irányba vezetni képes alternatív erő hiányában, a jelenlegi jól megszervezett, morális gátlásoktól mentes rendszer egy elemétől (annak résztvevőitől), --jelen esetben a tanaraktól--, jó ha legalább az elégedetlenség tartós érzékeltetésére futja.
Lassan erősödve ezt teszik kitartóan és elkötelezetten. Van mit támogatnunk és van mihez csatlakozni.

Unknown írta...

"Miről is szól a nóta
A rendszerváltás óta?
Pofázhattok szabadon
- Szemeteket kilopom."

Unknown írta...

PuPunak, szolgálati.

A g+on nincs fönn a mai írás.

Kovács Erzsébet írta...

Szeretném felhívni a figyelmeteket, hogy a közalkalmazottak munkajogi szempontból nem a Munkatörvénykönyve hatálya alá, hanem a Közalkalmazotti Törvény hatálya alá tartoznak.Vannak hasonló elemek, de nem azonosak a jogok és kötelezettségek vonatkozásában.
Amikor én dolgoztam utoljára /BM/1996, már akkor is gyenge volt a Szakszervezetek léte közalkalmazotti területeken, inkább a megtűrt kategóriába tartozott.A Pedagógusok Szakszervezete erősebb, az összetartozás nagyobb igénye azonban nem elég, mert mit ér a harag hatalom nélkül...anyagi támogatások híányában kemény kihívásokkal kell szembenézniük, pl.: nincs pénz sztrájk esetén a kieső bérek megtérítésére.Ki van ez találva rendesen, ha nem lépsz egyszerre, nem kapsz rétest estére....a gyermekek mondókája szerint, ami az életre nevelés első pár utalása mihez tartás végett.

Unknown írta...

Sajnos a szakszervezetek folyószámláján nincs pénz a sztrájkolók fizetésére.

Unknown írta...

Tehát a "történelem" is bizonyítja, hogy hibásak voltak az eddigi céljaik és módszereik. Eleddig azt láttam, fészkelődnek, mint a padban a gyerkőcők, hogy kimehessenek pisilni.

Úzbence írta...

A remek tisztán látó írás után sok jó kommentet is olvastam.Én egy franciaországihoz hasonló sztrájkot vizionálok,de sajnos ilyen Magyarországon nem várható.Még akkor sem,ha az oktatás ügye minden családot érint.A fent felsorolt akadályok mellett azért sem,mert a pedagógustársadalom nem egységes.És soha nem is lesz az.A kockásinges mozgalom indulása idején nagyobb volt az érdeklődés és a figyelem.Ez mára jócskán alább hagyott.Mindemellett nagyon szeretném,hogy a Tanítanék mozgalom vezetői ne fáradjanak,fásuljanak bele ebbe a szélmalom harcba!És igen,a birkák helyett inkább a libáktól tanulhatnánk!

Olasz Ildikó írta...

Tetszett az írás. Bennem tudathasadás dolgozik. Egyik énem kimenne és másokat is kűzne, zavarna az utcára, hogy üvöltsünk, öklöt rázzunk, így is kifejezésre juttatva követeléseinket. A másik énem, pedig egy eldobott követ vizionál, amit egy felhorgadt tüntő dob el - vagy egy e célra beépített provokátor, - és máris okká válik a tüntetés a rendkívüli helyzet életbe léptetésére, a "finomabb", és durvább fegyverhasználatra. Ettől kezdve elfelejtenék minden fenti harciasságot, és a mélységesen pacifikus énem azt kiabálná hogy "Ne lőjj fiam, mert én is ott leszek"...
Azt hiszem, hogy nem csak a szakszervezetek "árulása", hanem ez a két féle érzés munkál nagyon sokunkban.

Unknown írta...

Köszönöm, Ildikó!

Nem egy központi megmozdulás kell. Minden tüntető a saját munkahelye előtt sztrájkoljon! De a kapu legyen zárva! A gyermekes szülők pedig a munkahelyüktől távol (otthon) maradva vehetnek részt a leghatékonyabban.

talalom írta...

Sokan vagyunk hasadt lelkűek, ahogy Ildikó. Csak egy kicsit másképp. Anteus! Igaz, az 1982-es szakszervezeti törvény pl. valós jogokat adott a szakszervezetnek, a munka minden fázisába való beleszólásra, a tervek elfogadásától a vezetők premizálásáig. (Bár a sztrájk ugyan nem volt taxatíve tiltva, de a lehetősége fel sem merült.) Ilyen erős munkavállalói jogokat adó törvénnyel nem lehetett volna privatizálni, ezért herélte ki már a Németh-kormány. Egy nagy baj volt: az éca nem működött. A "világhírű" magyar agrárium pl. háromszor annyi emberrel, és kétszer olyan drágán állított elő 1 liter tejet, mint pl. a dán. Ez is az oka, hogy elvesztettük a szovjet piacot: amint nem volt kötelező, hülyék lettek volna kétszer olyan drágán vásárolni, ráadásul állandóan veszekedni a szerződés betartásáért (ez volt a "kölcsönös" a KGST-ben), miközben a teljes magyar élelmiszer-export nem volt annyi, amennyi Moszkva ellátására elég lett volna. ('86-ban 9 millióan éltek Moszkvában.) Ipari termékek dettó: ha véletlenül sikerült valamit dollárért elsózni Nyugaton, annak az alkatrészeinek a dollár-import tartalma többnyire drágább volt, mint amit a késztermékért kaptunk. Ezekre ment el az a sok dollár-kölcsön. Egyszerűbb volt a guruló dollárokkal komcsizni.
Én csak néztem: tudják ezek, hogy itt bőgnek édes-Erdélyért, meg a szabadságért, és pont most veszik el tőlük? Hogy készségesen segítenek a szakszervezetek szétverésében, mert magas a tagdíj, és tíz évig se jutnak el a vállalati üdülőbe?
Nem kellene még ordítozni sem: csak élni a még megmaradt jogokkal, és odafigyelni, mikor lopják a jogaidat. Bocs a terjedelemért, pedig lehetne még folytatni.

góbé írta...


Nagyon komoly dolgokat fogalmaztál meg, remélem irásod eljut a mozgalomhoz is.
Valakinek már szólni kellett, kellene Pukliéknak hogy rendszer azért az ami, és attól válik egy müködő, zárt rendszerré, hogy annak elemei harmonikusan összeilleszkednek, mintegy alátámasztva magát a "rendszert".
A nemzetthy kotonszökevényünk ezt, egy jobb ügyhöz méltó buzgalommal lassan a tökélyre is viszi.

Ugyan ki kiáltott hazaárulást, amikor a Közgáz/Corvinus rektorává avanzsált főideológus pofánkba vágta, amit mi rendszerszintü korrupciónak hiszünk, az valójában a rendszer lényege, alapvetése, jövőjének, fennállásának záloga.

Ugyanigy, efféle zálog és a feudál-fasiszta rendszer része, fenntartásának alapvetése az oktatás jobbágyképzéssé degradálása, szellemileg alultáplált tömegek beszélő szerszámmá történő átalakitása. A gondolkodó ember nagy tömegben veszélyessé válhat.

A Tanitanék mozgalom nem látja be, - vagy nem akarja...- hogy a közoktatásban csak orbán rendszerének megszüntetésével, beszántása után sóval behintésével van esély bármilyen pozitiv változást elérni, ehhez pedig tömegeket mozgósitó, világosan s egyszerüen megfogalmazott rendszerkritikát kell megfogalmazni, nem csupán a rendszer egy elemével foglalkozni.

Amig ezt nem ismerik fel, - pedig a tüntető, tavasz óta sajnos egyre fogyó - tömegek ezt várják, a Milla és tsai. sorsára jutnak.

hello írta...

Nekem ezzel a tegnapi bizonyítványosztással 1 bajom van:
akiket megbuktatnak, azoknak osztályt kell ismételni!
Hát, ezeknek már nehogy!

Pukliék helyében nem 1-eseket osztogattam volna, hanem az illető urak idézett, vérlázító kijelentései és viselkedése alapján a kicsapásuk lett volna a jogos!

MoonRiver írta...

góbé: Kezdettől ezen volt..van a lavírozás: szakmai alapokra helyeződjön-e a tiltakozás, vagy rendszerszintű legyen. Mindkettőnek van előnye is kicsi, és hátránya is sok. A szakmaisággal itt már nem lehet kezdeni semmit, nem is érdekli a "tárgyaló" kormányerőket, akik egyébként is addig mutattak némi ingerenciát erre, amíg tele volt a nadrágjuk. Merthogy valóban erősödhetett volna a tiltakozás és kiszélesedhetett volna egy általános társadalmi mozgalommá is. Véleményem szerint akkor többen (!!) megijedtek, és olyan érveket hoztak fel, ami beterelte szakmai tető alá a tiltakozásokat. Mondván: így lehetséges a minél szélesebb pedagógustársadalmat mozgósítani, mert becserkészhetők ezen az alapon azok a pedagógusok is, akik egyébként nem voltak/vannak a rendszer ellen. Ezzel sajnálatosan lelohasztódott a hozzájuk csapódott szimpatizánsok reménye is, akik abban bízva támogatták a pedagógusokat, hogy eléggé erős lesz egy rendszerborítás elkezdéséhez. Az eredménye már most látszik ennek, semmit nem értek el, nem is értettem, mire ment el ennyi idő a tárgyaló felek között. Közben ugye mindenféle fenyegetés volt, TB megvonás, Pukli fenyegetése, feljelentése, mind olyan momentumok, amelyre előre lehetett számítani, mélységesen ismerve a kormány erkölcsi-emberi mivoltát. Aki ezek után sem képes átlátni, hogy: 1. a pedagógusok ügye NEM (!!) a pedagógusok magánszáma kellene, hogy legyen..2. ezekkel a "bukott tanulókkal" semmiféle tárgyalás nem lehetséges, nem most, de később sem. 3. Mindenkinek, akinek gyereke, unokája van, akinek gyereke külföldre futott, akiknek szeme van erre az országra, ott kellene, hogy tolongjon együtt az Országház körül..nagy és erős seprűkkel. Még hozzátenném, hogy az egész ellenzék cakk-pakk szégyellje magát, mert mást sem tesz, mint jelenlétével megfelelő hátteret biztosít a Fidesz demokrácia-játékának.

Unknown írta...

Nem kormányváltás kell. (6:26-kor már leírtam.) Huszonhat éve kapjuk az egyre több cirkuszt és a mind kevesebb kenyeret.
A törvényhozásban van a hiba, amely ma szolgája a végrehajtásnak - nem pedig munkaadója.

Unknown írta...

Ha üres a sztrájkalap, fel kell töltenűnk. Cserébe a pedagógusoknak meg nem szabad addig abbahagyniuk a sztrájkot, míg a nemzeti együttműködési rendszer meg nem szűnik.

Promenad írta...

Sándor Horváth !
Igazad van, Permanens nyomásgyakorlás nélkűl halvaszületett az "ellenállás "