2010. szeptember 1., szerda

ÁLLAMSZERVEZET...

Újabb diadal a forradalomban, - megszünőben az egészségbiztosítás biztosítási jellege.

Ha a kormány megszavazza a javaslatot, megszünhet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Hivatal Országos Hivatala is.
Az ok állítólag az lenne, hogy a megyei kormányhivatalok közvetlenül kormányzati irányításúak lesznek, így okafogyottá válik még egy központi szervezet fenntartása.
A valódi ok meg az, hogy így az idáig az OEP számára teljesített befizetések közvetlenül a kormányzathoz folynak majd be, így aztán azzal azt csinál a mi lánglelkű ámde pénztelen Vezérünk amit éppen akar.
Ez is - miként ezidáig minden cselekedete - lépés vissza a múltba, amikoris a társadalombiztosítás a maradékelv alapján kapcsolódott a költségvetéshez, tehát ha a befizetések meghaladták a kifizetéseket, akkor arra az állam jogszerűen rátenyerelhetett.
Nagy pénzről van itt szó, az állami költségvetéssel megegyező nagyságrendű pénz fordulhat meg az OEP számláján, ennek a pénzesládának a kulcsa igen izgatja Orbánt.
Izgatta már előző kormányzása idején is, amikor is az első dolga volt megszüntetni az egészségbiztosítás önkormányzatiságát.
Azóta a pénzek a kormány felügyelete alatt vannak, de átlátható a bevételek és kiadások egyenlege, a tervezett változtatás meg lehetőséget ad a pénzügyek elmaszatolására a költségvetés egészében, - már ha lesz egyáltalán éves költségvetés és nem találja ki valaki, hogy elég valami vázlat az uralkodás hátralevő időszakára.
Nem tartom kizártnak, hgy Orbán államszervezeti változtatásaiból egyes elemeknek akár még pozitív hozadéka is lehet, de végtelenül antidemokratikusnak és agresszívnek tartom azt a módot, ahogy ezeket a változtatásokat a társadalom pofájába vágják.
Leginkább az a kifogásom, hogy sehol senki nem ad egy átfogó képet arról, hogy mit akar a kormány megvalósítani, milyen eszközökkel, milyen forrásból és mi lesz a hozadéka ezeknek az intézkedéseknek.
Szegény Molnár Lajost vádolta a Fidesz nagy pofával a társadalmi egyeztetések hiányával, pedig az ő koncepciója ezekhez a - kívülnézetből sok esetben ötletszinten kidolgozottnak tünő - változtatásokhoz képest maga volt a társadalmi vitán kiérlelt és a szakmával egyeztetett kidolgozottság.
Nagyon tetszik viszont az Orvoskamara elnökének, Éger  Istvánnak aggódó reagálása a történetre, - úgy látszik eljutott hozzá a felismerés, hogy talán mégsem fog Orbán hálájának tengerében lubickolni  hátralevő életében...
Tetszenek ezek a megyei kormányhivatalok is, - nagyon kíváncsi vagyok, hogy mit hoznak majd az ügyfelek részére, kell e majd utazgatni és instanciázni a megyei tisztviselő uraknál, merthogy ha - ahogy hírlik - elviszik a hivatali hatásköröket a településektől, akkor azért valahol intézni kell ezeket az ügyeket.
Amilyen Orbán viszonya a számítógéphez (megnyal, megszagol, megharap...) sok remény az elektronikus ügyintézés továbbfejlesztéséhez sem fűzhető.
Egyáltalán  ez a vármegye-rendszer, - ez is erősen vitatható lenne, de itt nem cél és nem eszköz a vita, itt egyelőre királyi leiratok szabályozzák az életet, népünk nagyobb dicsőségére.
Szerintem most eljutottunk az optimális állapotra a rendszerváltozás értékelésének ügyében.
Azok, akiknek feje felett történt a rendszerváltás, azok továbbra sem értik, mi történik körülöttük, csak folyvást reménykednek és elhiszik, hogy innetől kezdve aztán rohatt jó lesz nekik.
Nem lesz.
Akik eleve gyanakodva néztek a fordulatra, azok most beigazolódva látják legsötétebb rémálmaikat.
Akik ott lobogtak és égtek a rendszerváltás mámorában mint tevékeny alakítói a szebb jövőnek, azok meg most hülyén néznek maguk elé és azon morfondíroznak, hogy a nagymama már akkor megmondta, hogy nem illik ilyesmit tenni, oszt valóban mi lett belőle, - mecsoda szégyen!
Egyedül a bonzai-táltos dörzsölgeti a kezét, az ő családja már rendben van és éppen most sikerül belegyömöszölni a zsebébe Magyarországot, már csak a trónutódlást kell megoldani, de majd az alkotmányozásnál Boross, a haza görcse besegít...
No sebaj, - üljünk türelmesen a folyó partján és várjunk.
Száz nap alatt sokat tett az érdekünkben Vityesz, és még nem is vagyunk túl az önkormányzati választásokon...
Egyelőre még csak a Pest megyei önkormányzat támolyog a csőd szélén, de jön majd szépen sorban a többi is.
Sajnos az idén lehet, hogy tél is lesz, az árvízkárosultak feje felett nincs fedél, a devizahitelesek meg nemigen hisznek Szíjártónak, hogy nem Orbán tehet a forint árfolyamáról, - szépen lassan majd kijön a nép a kómából.
Remélem...

:O))))

Nincsenek megjegyzések: