2010. szeptember 24., péntek

BISZKU....

Lakodalom van a mi utcánkban!



Sikerül-e végre bíróság elé citálni azt a kommunista belügyminisztert, aki az 1956 utáni megtorlásokat irányította - ez itt a kérdés.
És ez ma az egyik legfontosabb feladat is, hiszen a 89 éves ember mikor megkérdezték tőle, hogy mit gondol a saját 1956-os szerepével kapcsolatban, akkor elmondta, hogy mit gondol, és ez a mai igendemokratikus világban - úgy tűnik - megbocsáthatatlan bűn.
A tetejébe a gyanúsított nincs olyan árnyalt gondolkodással felvértezve, mint hajdani kollegái közül Pozsgay vagy Szűrös Mátyás, nem is próbál egyszerre egy lyukból hideget és meleget fújni egyszerre, mint mondjuk az egyébként általam a baloldal egyik kisiklott és elpocsékolt tehetségének tartott Berecz.
Biszku volt és maradt is az, aki egész életében volt: elkötelezett, merev és keményvonalas kommunista.
Tökös legény még ma is, nem tagadja meg a múltját, vállalja, amit tett és karakteres véleménye van a dolgok mai állásáról is, amit nem is nagyon titkol.
Viszont van mögötte erkölcsi tőke, merthogy ő volt a nyilasuralom és a német megszállás alatt a fegyveres ellenállás egyik szervezője, és 1956-ban is ő szervezett fegyveres csoportokat a felfegyverzett felkelők elleni harcra.
57 márciusától lett belügyminiszter.
A Kádári konszolidáció megkezdődésével közvetlen állami szerepe véget ért és a KB titkáraként dolgozott, majd 1978-ban, miután nem értett egyet Kádár politikájával és ennek hangot is adott, ezért felmentették tisztségei alól, és nyugdíjazták.
Ő tudta azt, amit kevesen hittek el, hogy a kapitalisták mindent megtesznek a társadalmi rend megváltoztatása érdekében, és azt gondolta, hogy ennek meghiúsításáért semmilyen ár sem drága.
Tevékenységéről lehet mindenféle véleményt kialakítani, lehet démonizálni, lehet a korról és benne Biszku szerepéről mindenféle marhaságokkal traktálni a társadalmat, de most nem a kor és benne Biszku Béla tevékenységének értékelése van porondon, hanem a gondolat és szólásszabadság fogalmi körének újrarajzolása kezdődött meg.
Mondhatnám, hogy ez a kör a pont felé konvergál éppen...
A volt belügyminisztert a jobbikos Szilágyi György képviselő jelentette fel, mert egy interjúban kifejtette, hogy ő 56-ot nem tartja forradalomnak, hanem ellenforradalomnak gondolja, továbbá határozottan állította, hogy a bírósági ítéletek a bűncselekmények elkövetéséneek időpontjában hatályos jogszabályok szerint születtek, és tagadta, hogy azok meghozatalára neki befolyása lett volna.
Szilágyi György szerint Biszku szavai kimerítik a Büntető Törvénykönyv módosításában foglaltakat, amely szerint nem csak a nemzetiszocializmus, hanem a kommunizmus idején elkövetett bűntettek nyilvánosság előtti tagadása és kisebbítése is három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
Szilágyi értelmezése szerint Biszku az interjúban tagadta, hogy bármilyen bűncselekmény történt volna az 1956 utáni években, ezért feljelentést írt, Hatala József országos rendőr-főkapitánynak címezve.
Szilágyi György természetesen jogi fogalmak tekintetében (is) kihívásokkal küzd, de hát ez a feljelentés nem is a jogról szól, hanem a bosszúért lihegő hajdani futballhuligán feltűnési viszketegsége.
Viszont az kétségtelen, hogy bár maga sem tudta, hogy mit tesz, komoly kihívás elé állította a vádhatóságot és a bíróságot, melyek ez ügyben hozott döntéseinek nagyon hosszú távú hatásai lehetnek.
Ez a történet a vélemény és szólásszabadságról szól, arról, hogy van e joga Magyarországon ma akárkinek is a történelmet szabadon értékelni és a véleményét szabadon kifejteni.
Merthogy a derék jobber azt is kitalálta, hogy a Parlamentnek kellene eldönteni, hogy mi volt és erre a feladatra minden párt delegáljon egy bizottságba történészt, aztán majd együtt megmondják a frankót.
Marhaság, - különösen, ha a pártok által favorizált, magukat történésznek tartó történelemigazgató udvari történészekre gondolunk…
Ami különösen zavar, hogy sehol sem hallom azoknak a hangját, akik húsz éven keresztül állandóan fennkölt pofával hirdették Voltaire liberális gondolatát: „Nem értek egyet azzal, amit mondasz, de életem végéig harcolni fogok azért, hogy mondhasd.” ...
Vagy ez csak akkor igaz, ha a mi seggünket rugdossák?
Egyáltalán, a saját táborom túlnyomó többsége ma olyan, mint aki odacsinált az asztal alá, és most fintorogva csóválja a fejét, és lamentál, hogy nincs párt, akire jó szívvel tudna szavazni, inkább el sem fog menni, - de ez csak kis kitérő.
Persze vannak itt alapdolgok a történelemmel meg a múlttal kapcsolatban, amelyeket tisztázni kellene, hogy az ilyen ostoba kóklerek, mint a magát politikusnak és ettől már okosnak is tartó képviselők ne etethessék a népet gátlástalanul ostoba, de hangzatos szövegekkel
Sajnos, ebben a társadalmi politikai légkörben még nem jött el ennek az ideje.
A törvény egyébként így fogalmaz: aki nagy nyilvánosság előtt a nemzetiszocialista vagy kommunista rendszerek által elkövetett népirtás és más, emberiség elleni cselekmények tényét tagadja, kétségbe vonja, vagy jelentéktelen színben tünteti fel, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
Népirtás Magyarországon az elmúlt században a Holocauston kívül nem volt, az emberiség ellenes bűncselekmények körét pedig pontosan meghatározza a törvény, már csak ezért is képtelenség ezek tagadásával vádolni Biszkut.
A jog nem olyan, mint a pattogatott kukorica, hogy belenyúlunk a stanicliba és ki-kikapunk egy-egy nekünk tetsző szemet, és aztán már csak ropogtatjuk, mint a papagáj: Gyurrrika vagyok, bosszút akarrrok!
Legalábbis remélem, mert abban azért nem vagyok teljeesen biztos, hogy Biszku megússza póráz nélkül, hiszen a rendőrség már meggyanúsította, ami tulajdonképpen az eljáró hatóság szakmai alkalmatlanságáról állít ki csúfos bizonyítványt és fertelmes kórképet társadalmi állapotainkról.
Soha nem szerettem Biszkut, mert szerintem Magyarország népének érdekeit az adott kor hazai és nemzetközi körülményei között Kádár jobban képviselte.
De ahhoz azért joga van, hogy 1956-ot ellenforradalomnak tartsa, és ahhoz is, hogy arra hivatkozzon, hogy az állam büntetőjogi igényét a megtorlások során is a hatályos törvényeknek megfelelően, bírósági eljárások keretében érvényesítette.
Mindenesetre az tény, hogy nem a körúti fákon lógtak a rendszerre fegyvert emelők, mint a szerencsétlen rendőrök, honvédtisztek vagy az ávós kiskatonák; akit elítéltek – nagyon kisszámú bűncselekménytől eltekintve – azokat a Magyar Népköztársaság bírósága ítélte el.
Ha úgy tetszik, a Magyar Köztársaság jogelődjének bírósága, a nép nevében…
Hogy a büntetésre annak idején ki és mennyire szolgált rá, azon lehet persze vitatkozni, meg történészkedni, de egyet nem lehet: a tényeket letagadni…
És talán még ezekben a forradalmi időkben sem lehet számunkra közömbös a gondolat és szólásszabadság...

:O)))

8 megjegyzés:

--- írta...

szia pupu.
nagyon rosszul tette az mszp, hogy nem állított fel bizottságot kivizsgálni a fidesz pénzügyeit,azt a sok milliárdot amit elkúrtak.a fidesz vezetők mind mehettek volna a sittre ezüsthajós pólóban a josef tot-tal kőbányás álmokkal.az mszp nagyon rosszul tette hogy simlis sittes cigányokkal dolgozott együtt, akiknek nem állt érdekében szorgalmazni a romaügy megoldását.nagyon rosszul tette az mszp hogy nem tisztította meg a saját sorait és nem tudott előre nézni, nem tervezte el a saját jövőjét, így most nagy szar van a sok szar ember miatt. biszku szerintem is szabadon és büntetlenül felvállalhatja azt amit gondol a saját életéről, tetteiről és 56-ról. a maga módján mindenki hős volt aki ott, és akkor meghalt a saját eszméi miatt. a szabadsághoz többféle út vezet, nem lehet 1 útra erőszakolni a tömegeket. biszkúval tulajdonképpen az a bajuk a mai jobbikos forradalmároknak és azért büntetik, mert nem halt meg, mert még merészel életben maradni. nézd, ha komolyan gondolnák hogy ők megvannak sértve, akkor utólag az összes kádárista pártvezetőt elítélnék, kihantolnák a sírból és kiraknák őket a kossuth térre, hogy koponyákkal játsszon a nép.tulajdonképpen átvitt értelemben ezt is teszik, cirkuszt adnak a kétharmadosok, mert MUNKÁT, JÖVŐT, VALÓDI BIZTONSÁGOT ÉS TISZTESSÉGET NEM ADHATNAK DE NAGY POFÁVAL ÍGÉRHETIK...biszku kapóra jött nekik, ezzel foglalkozik a sok hülye nem azzal, hogy mindenki át lett vágva és ha befogják biszkú pofáját, akkor innentől bárkiét befoghatják! sokan vannak akik ma is ellenforradalomnak tartják az 56-os népfelkelést, ahogy pozsgay mondta, de ők nem dőlnek be sunyi eszközökkel a magánéletbe beférkőző filmeseknek...és befogják a szájukat. ha be kell fogni a pofánkat az demokrácia? az jó út? a fideszt nagyon sürgősen ki kell rugdosni a hatalomból, csak hát még el van kábulva az ország, nincs ellenfele ennek a szeméthalmaznak...az mszp is a saját mocskában fetreng orbáni álmokat dédelgető fasszopók miatt!!!!!!, akiknek régen nem ott lenne a helyük a pártban!

--- írta...

kicsit kiborultam az írásodon, mert eszembe juttattad azokat, akik képtelenek élni a lehetőségeikkel... a fasszopót húzd ki nyugodtan pupu...de akkor is azok!!!!

PannonPuma írta...

Kedves ALMÁCSKA! Ezt írod:
"nagyon rosszul tette az mszp, hogy nem állított fel bizottságot kivizsgálni a fidesz pénzügyeit,azt a sok milliárdot amit elkúrtak."

Hülyeségeket nem kéne írogatni, ugyanis 2002-ben keller elvtárs közpénzügyi államtitkár lett, az ő dolga lett volna a fidesz bulikat kivizsgálni, ugye emlékszel? Miért nem tette? Gondolom mindjárt előjön a baloldali legendáriumból polt péter munkássága, aki állítólag ezt a minden szempontból feddhetetlen, éleslátású.. keller elvtárs által megkapargatott fideszes ügyeket nem hagyta, hogy birósági szakba forduljanak..no comment! Lehet, hogy ő is rászokott a lopásra..? :)
http://index.hu/belfold/keller11/

Amit biszkuról irtál, azt inkább hagyjuk, ő az a tipikus emberpéldány, aki még mindig elhiszi: ő mindent jól csinált, ő aztán semmibe se hibázott, és rá semmi nem vonatkozik, mert neki igaza van...beteg szegényke, de én bizom benne, hogy ha sittre kerül, egy kicsit elgondolkodik... ott a helye! Csak hogy tisztán lásd: http://www.dunatv.hu/musor/videotar?vid=650529 itt van az eredeti interjú, ott van benne: az egy dolog, hogy ellenforradalomnak tartja '56ot, de szerinte a megtorlások is jogszerűek voltak, sőt, koncepciós perek se voltak... normááális?

"ha be kell fogni a pofánkat az demokrácia? az jó út? " nem köll befognod, látod, ide is büntetlenül írhatsz. Amúgy meg: melyik párt erősködött, hogy nem lehet pl a holokausztot tagadni? Csak nem a maszop? Ajjaj, hát most mondd meg, ilyenek ezek, a fidesz meg tanult a nagy elődöktől, és a kommunizmust se tagadhatod mostmár, ez van :)

"a fideszt nagyon sürgősen ki kell rugdosni a hatalomból" hajrá, rugdosd őket, nemsoká önkormi választás, rugdosd őket szanaszét... :)

villanyasz írta...

Szia Pupu,
Érdekes az írásod, s a legmegkapóbb éppen Voltaire idézeted, ha a mai urak nemcsak Robespiere-nél állnának történelmi műveltségből.
Ami Biszku 44-es ellenállását illeti az, azért enyhe túlzás, de abban tök igazad van, hogy Biszku üde folt Szaros Matyihoz képest: maradt, ami volt, keményvonalas, Kádárt buktató kommunista.
De ma Magyarországon ez a legnagyobb gondunk? Hány békés rendszerváltás kell a Kárpát-medencében ahhoz, hogy végre magyarok és nem magyarok békében tudjanak élni múltjukkal?

- írta...

pupu most olvastam, hogy mexikóban lelőttek a kórházban egy cigány vajdát... azért mi még nem tartunk itt, nálunk csak beteg ölt beteget...bár amilyen tempóban haladunk a rossz felé...
talán hamarosan gépfegyveresek őrzik majd az orvosainkat...hogy ki ne húzzanak külföldre jóval több fizetésért dolgozni, miután itt 1o millióért diplomát szereztek...
te mindig nagyon későn teszel fel új írást ide az oldaladra. nem félsz, hogy lelőnek amiért +várakoztatod őket?:)

--- írta...

kedves pp.
nem hiszem, hogy hülyeségeket írogatok. ha egy bizottság nem tesz semmit, a csaló szemetek megúszhatják büntetés nélkül, akkor az a bizottság nincs, olyan, mintha fel sem állították volna... az mszp rossz döntései közé tartozik pl. keller is...NAGYON DRUKKOLOK AZ MSZP-NEK HOGY TALPRA ÁLLJANAK ÉS ÚJRA HATALOMRA KERÜLJENEK, MERT SZERINTEM JÓ LECKE NEKIK EZ AMIT MOST+KELL ÉLNIÜK ÉS LEGKÖZELEBB MÉLYRE ÁSVA VÁLASZTANAK SZAKÉRTŐKET NEM A KÖRÜLÖTTÜK VILLOGÓ SZARJANKÓKBÓL CSAK AZÉRT, MERT KÉZNÉL VANNAK!!! NEM VAGYOK SZOCI, VISZONT A SZOCIK ALATT SOHA, ÉRTED?, SOHA NEM ÉREZTEM HALÁLFÉLELMET!!!!!
amit biszkuról írtál, különösebben nem érdekel, mert 1oo emberből 8o biztosan mást gondol ugyan erről a témáról. én ezt gondolom te pedig azt gondolod, ami fontosabb biszku tőlem nem lopott el milliárdokat, se munkát, se jövőt, és nem hazudott kánaánt se rendrakást 2 hét alatt. nem is éltem 56-ban, nem éltem át azt ami akkor történt.lehet hogy az volt a helyes amit kádárék csináltak, lehet, hogy nem. de akkor is működtek a törvények és annak +felelően jártak el. akkor az volt a bűn és az volt államellenes, ha kivégezték az ávosokat, ma meg az a bűn, ha politikusok ajtaja előtt vagy a putrisoron molotov koktélok robbannak fel...ha biszku sittre kerül akkor budaházynak is ott kell maradnia, hiába nyávog a krisztina az unióban hülyeségeket!!!
egy 89 éves emberre mint a hiénák rátámadni, csak azért mert nem most belügyminiszter:)) jó nagy tetűség és szarkeverés, mert színjáték az egész, hogy ne a haverok között szétosztott pénzekről pofázzanak az emberek és az 5o évre titkosított anyagokról... olvastam már tőled megjegyzéseket és biztos vagyok abban, hogy mi ketten soha az életben nem fogunk egyetérteni, ne is próbálj meggyőzni semmiről én sem teszem... a fidesz sem örök életű...a saját törvényeik csapdájába fognak esni, még csak rugdosni sem kell őket ez így lesz hamarosan...

talpas írta...

Helló PP.Valahonnan nagyon ismerős nekem a (soha nem volt közöm az szdsz-hez)almácska stilusa.Vannak akik blogokon élnek,és mindenhol más nicknéven nyomják.Igaz,almácska?

--- írta...

Helló talpas. igen, vannak akik a blogokon élnek és mindenhol más nick néven nyomják, mondjuk a c-pressen,mint te:) igaz vaker85?
nem mintha nem lenne jogod
akár 1oo nicknévhez is, engem nem zavar, de neked mi a bajod az én nevemmel? ha a körtét szereted, arról, mit tehet egy alma? nem hiszem, hogy ismernénk egymást, vagy akarnánk ismerni egymást, mert, hogy én nem az biztos!azért azt, köszi, hogy nem kezdtél el itt zsidózni...mert ugye lehetnék zsidó is a stílusom után... és ez a magadfajtának nem kóser...