2010. szeptember 1., szerda

SÍNEN VAGYUNK...

Szemben meg látszik a fény, de kettő van belőle, - lehet, mégsem az alagút vége?


222 HUF a svájci frank árfolyama.

Ha a folyamatos árfolyam-növekedés nem áll meg, akkor igen kínos helyzetbe kerülhet az ország, de előtte még igen kínos helyzetbe kerülhetnek azok az állampolgárai, akiknek svájci frankban nyilvántartott devizahitelük van.
Márpedig könnyen fennáll a veszélye annak, hogy a gyengülő forint, az egyre nagyobb bajban levő magyar devizahitelesek, velük együtt az egyre nagyobb bajban levő magyar bankok és gazdaság tovább gyengülő forinthoz fognak vezetni, és csak az Úr tudja, hogy mikor és mitől áll meg ez spirál.
Idén eddig az euró árfolyama 6,01 százalékkal, a dolláré pedig 19,58 százalékkal erősödött a forinthoz képest.
A neves közgazdász-professzor, Kenneth Rogoff az osztrák Profil magazinnak azt nyilatkozta, hogy az elmaradt reformok miatt Magyarország esetében különösen nagy annak a veszélye, hogy nem fogja túlélni a konszolidációs időszakot, és 2-3 év múlva csődbe mehet.
Magyarországi elemzők ugyanakkor azt állítják, hogy ha csődbe megyünk, annak oka nem a gazdaság állapota, hanem a befektetői bizalom hiánya lesz.
Nem lehet figyelmen kívül hagyni azt a tényt sem, hogy a jobboldali irányítású magyar önkormányzatok az orbáni „minél rosszabb-annál jobb” idióta elve alapján nyakig eladósodtak, jelenleg a leginkább svájci frankban jegyzett kötvénykibocsájtásaik összege meghaladja az 500 milliárd forintot és a kötelezettségeket jövőre el kell kezdeni törleszteni.
Ehhez képest a nemzetközi pénzpiacon úgy csapongunk, mint a nappali ajtaján berepült megvadult denevér a villanyfényben, az állam képviselői összevissza és zömében hülyeségeket beszélnek, de mindahányuk közül ebben élenjár a kishörcsög, aki nem mulaszt el egyetlen napot sem, hogy ne okozzon valami kárt nekünk,az ostobaságának kiszolgáltatott állampolgároknak - az országnak.
Olyan, mint egy taknyos orrú kisiskolás, aki egészen addig kekeckedik a nagyfiúkkal, ameddig valaki meg nem unja és jól pofán nem vágja, hogy megtanulja végre azt, hogy aki benyúl a zsebébe, oszt tökmag akad a kezébe az ne ugráljon a nemzetközi pénzpiacon.
De reménytelen az ügy, ez a bugris Stallone azt hiszi, hogy ő fújja a passzátszelet és miután már mindenkit kiirtott maga körül, aki ellentmondani merne neki, így aztán éppen abba a hibába esik, mint Ceausescu vagy akár Sztálin, el is hiszi azt, amit mond.
És sajnos hülyeségeket mond folyamatosan, a nemzetközi pénzpiac meg ideges, de nagyon, mert Orbánnal ellentétben tudja, hogy egyáltalán nem lezárt ügy még a világválság, bármikor jöhet a recesszió egy újabb hulláma és rettenetesen jó lenne ezt kivédeni valahogy.
Egy ideges pénzpiac az Orbán-féle hőzöngésekre piszkos rosszul képes reagálni, és képes azt hinni, hogy Magyarország nem tudja visszafizetni az adósságait, - legyen ez akár igaz, akár nem.
Ettől kezdve rohadt drága lesz a piaci hitel – már most is drága nagyon egyébként, és ezt a drágulást nekünk kell megfizetni akkor, amikor már amúgy sem tudjuk fizetni a hiteleink törlesztő részleteit, hiszen az árfolyamváltozás miatt a lehetőségeink erre megszűnnek.
De ez nemigen érdekli a mi megvadult diktátorocskánkat, aki ahol csak tud, ott ágál az IMF ellen, amelyik az egyetlen szervezet volt, amelyik a világválság idején a segítségünkre sietett, és amelyik egyetlen lehetne, amelyik egy újabb válság esetén védőhálót feszíthetne az ország alá, hiszen azért is lettünk a szervezet tagjai évtizedekkel ezelőtt.
Úgy látszik, a nép meg nem érti egyelőre, hogy mire használják fel az óvatlanul odaajándékozott szavazatokat és még tetszik is nekik a kishörcsög hepciáskodása, - el sem tudják képzelni, hogy már ma is fizetgetik az árát.
Pedig fizetgetik - fizetgetjük.
Orbán értékelni fogja az első száz nap eredményeit, - talán elmondhatná az országnak, hogy kedves barátaim, száz nap alatt elvesztegettem Magyarországnak a Gyurcsány-Bajnai kormányok által a pénzpiacokon évek nehéz munkájával megszerzett bizalmi tőkéjét, a magánszemély hitelfelvevők zsebéből átlagosan tízezer forintot vettem ki havonta, - a költségvetésből egy személyre számítva valamivel többet, felszámoltam a demokráciát és egészen közel kerültem a koronázáshoz, - örvendjetek velem!
Nem kellene kétszer mondani, lennének, akik lelkesen tapsolnának hozzá, szegény Boross ex-miniszterelnökkel az élen, akitől hadd vegyek itt búcsút, mint épeszű politikustól - legyen ő mától a nemzet ketteskéje…
Lesz még hármaska is nemsokára, egy elszabadult folyamat az elmében nem kevésbé kártékony, mint a gazdaságban…


:O))))

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

"A neves közgazdász-professzor, Kenneth Rogoff az osztrák Profil magazinnak"

Csak nem az IMF volt vezető közgazdászáról vagyon szó? Tett egy szivességet ez a neves közgazdász professzor eddigi kenyéradóinak, kb erről szól a történet, megy a helyezkedés az őszi tárgyalások elött...

A többi agymenés szinte szót se érdemel, de van itt egy igazi gyöngyszem:
"elvesztegettem Magyarországnak a Gyurcsány-Bajnai kormányok által a pénzpiacokon évek nehéz munkájával megszerzett bizalmi tőkéjét,"

:DD nagyon kemény! :) nem nehéz elveszteni azt, ami nincs... a fent nevezett két lúzerarc semmi mást nem csinált, mint felvett egy rakás IMF hitelt, megelőzendő az államcsődöt, majd az IMF által tollbamondott, rendkívül sikeres és népszerű népnyúzó programot végrehajtotta.. kiskutyuskák, lábhoz!!! :))