2010. szeptember 17., péntek

GYURCSÁNY-BOMBA

Most robbanhat Gyurcsány bombája - legalábbis ezt állítja a Heti Válasz bombasztikus címe.


A cikk a PPP konstrukcióban felépült létesítmények miatt keletkező költségekkel próbálja elfedni azt a tényt, hogy az utóbbi években, a zömükben fideszes vezetésű önkormányzatok számára elérkezett az igazság pillanata.
A „minél rosszabb-annál jobb” elve szerint eladósított települések egy része emberfeletti nehézségekkel kell, hogy szembetalálja magát, ha teljesíteni akarja kötelezettségeit.
Pedig ki volt találva ez szépen annak idején, - a felvett hitelekkel tovább lehet növelni az ország eladósodottságát, majd a választási kampányban lehet ostorozni a szocialista kormányt, hogy csődbe vitte az országot, aztán a nyertes választások után az új kormány egy nemes és látványos gesztussal konszolidálja majd a „szocialisták által cserbenhagyott” településeket.
Remek elképzelés, először megfertőzni, aztán - mint csodadoktor - ágyba vinni a betegnek a rumos teát…
Mecsoda kellemes terv, akárcsak elképzelni is gyönyörűség…
Csakhát ugye, ez a fránya válság, meg az EU, meg a népnyúzó IMF keresztülhúzta a gyönyörű elképzelést.
A konszolidáláshoz ugyanis ugyanaz kell, mint Montecuccoli szerint a háborúhoz: pénz, pénz és pénz.
Márpedig pénzt egy kormány a költségvetési hiány növelésével vagy az infláció felpörgetésével tud csinálni, ezt pedig a fent említett barátságtalan szervezetek megakadályozták, mondván, hogy az államháztartási hiánycélt márpedig tartani kell, mert ha nem, akkor lesz mindenféle retorzió.
Ezek aztán rövid úton elvezetnek majd az ország összeomlásához, és Viktor nem annyira beteg, hogy ne tudná: azt még ő sem tudná lenyomni magyarember torkán, hogy itten Kim Ir Szen országát kellene építgetnünk…
Aztán az infláció felpörgetése sem járható út még egy darabig, ennek akadályát MNB-nek hívják, és amíg a helyén üldögél a jelenlegi bankelnök, ennek a kérdésnek a kreatív kezelésére vajmi kevés az esély.
Így aztán most gyakorlatilag az a helyzet, hogy aki megnyeri egy településen a választásokat, az tulajdonképpen problémahegyeket nyer. Ezek - a dolgok mai állása szerint - szinte kezelhetetlennek tűnnek anélkül, hogy bele ne kezdene az ország a nagy elosztórendszerek reformjába, mely egyébként természetesen az állam által a költségvetésből nyújtott szolgáltatások mennyiségének csökkentésével vagy a szolgáltatások alacsonyabb színvonalával fog együtt járni.
Persze helyi szinteken a hívők még várják a megváltást - majd a Viktor! - ez azonban nemigen fog bekövetkezni, - legalább is hamarosan nem.
A fideszes kommunikáció természetesen nem adja fel, és az ősi recept szerint visszamutogat az elődre. És hát milyen országrombolás lenne az, ami nem köthető a volt miniszterelnökhöz – természetesen az aktuális néphülyítő megemlíti a Nemzet Bubusát, Gyurcsányt.
Hegmanné Nemes Sára a nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára álláspontját kifejtve elmondta: értékelése szerint az elmúlt hat évben a magán- és közszféra együttműködésében megvalósult sportlétesítmény-fejlesztések többnyire átgondolatlanok voltak és nem vették figyelembe az önkormányzatok pénzügyi teljesítőképességét.
A fejlesztések a Sport XXI. Létesítményfejlesztési Program keretében valósulhattak meg, melyről még 2004 júniusában döntött az akkori kormány, melynek sportminisztere Gyurcsány Ferenc volt.
Az eredeti tervek szerint 145 tornaterem, 66 tanuszoda és 10 megyei sportcsarnok épülhetett volna fel. A költségvetés azonban csak abban az esetben biztosított központi támogatást, ha azt PPP konstrukcióban viszik végbe.
Végül „csak” 17 tanuszodát, 16 tornateremet - Lengyeltótitól Ibrányig - és a kiskunfélegyházi multifunkcionális sportcsarnokot adták át.
A PPP (public-private partnership) olyan program, mely tőkebevonásra szolgál az állandó forráshiánnyal küzdő önkormányzatok és esetenként az állam számára is, - a magánbefektető hozza a tőkét és üzemeltet, az önkormányzat vagy az állam pedig igénybevétel esetén - ennek fejében - a befektető számára szolgáltatási vagy rendelkezésre állási díjat fizet.
A konkrét részletszabályok minden létesítménynél egyedileg kerülnek kialakításra.
Példaként lehet említeni az M6 autópályát, vagy a Művészetek Palotáját, és példa erre a kiskunfélegyházi sportcsarnok is, mely alkalmat adott most államtitkár asszonynak arra, hogy megossza velünk rosszallását.
Kiskunfélegyháza ugyanis nem fogja tudni fizetni 12 milliárd körüli költségvetéséből azt a 400 millió forintot, mely a szerződésből évente rá hárulna, ezért annyi a településnek.
A történet persze úgy kerek, hogy ezen felül is el van a város adósodva, - úgy kétmilliárddal nyújtózkodtak túl a takarón, nem csoda hát, hogy kilóg a lábuk, - mindenesetre eddig még egy petákot sem fizettek szolgáltatási díjként, - valami más lehet ott a baj talán.
Természetesen egy beruházást sokféleképpen lehet értékelni, az azonban tény, hogy egyetlen város képviselőtestületét sem verte a kormány bottal a szerződés megkötését kikényszerítendő, sőt, a jelentkezők komoly állami támogatást kaptak és kapnak az építéshez és az üzemeltetéshez egyaránt.
Így aztán én azt gondolom, hogy meglehetősen nevetséges Gyurcsány bombájáról beszélni, ellenben nyugodtan lehet egy sikeres programot emlegetni, melynek segítségével a felelősen gazdálkodó önkormányzatok meg tudtak valósítani közösségük életminőségét jelentősen javító létesítményeket.
Gyurcsány – úgy tűnik – feltalálta azt a bombát, amelyik nem rombol, hanem épít.
Most akkor a Fideszen a sor, - először próbálkozzon meg az önkormányzatai által felhalmozott adóssághegyek eldózerolásával, aztán ha ezzel megvan, akkor építsen is valamit a közösségeknek, (lehetőleg ne a „libaúsztatóból - wellness-központot” nyomvonal mentén…) és akkor azt sem bánom, ha a program neve esetleg Széchenyi terv lesz.
És még egy dolgot: aki úgy akar előrehaladni, hogy állandóan hátrafelé nézeget, az előbb-utóbb pofára fog esni…

:O)))

3 megjegyzés:

- írta...

szia,pupu. a sok baj mellett nem az a legnagyobb baj, hogy minden hülye polgármester akar lenni,aki nem ért a pénzügyi dolgokhoz és fogalma sincs, hogy a településének mi lenne jó, mire lenne szüksége, vagy mire nem, és eszetlenül rábólintanak a kormány javaslataira, amikor mondhatnának nemet is? tudod mi lenne jó? egy 2 éves polgármesterképző, ami nélkül senki sem jelöltethetné magát, majd a képzett polgármestereknek létrejöhetne a polgármesterek parlamentje, ahol 3 havonta kipofázhatnák magukat közösen, de ennek csak akkor lenne értelme, ha tényleg a problémákra keresnék a választ és nem fideszes tömjénezésbe menne át a találkozó.pontosan valami cserebere akcióra is gondolok, pl. hogy Nyíregyházán x dologból sok van, amiből ad pl. Győrnek, aki cserében mást ad, és cserélhetnének programokat is, vagy közösen vállalhatnák be dolgokat...valójában nem is a pénzről szólna az egész , hiszen az nincs, csak adósságok vannak amerre a szem ellát, de milyen jó lenne, ha összetudnának dolgozni a települések...pupu ki ellenőrzi a polgármesterek munkáját? erről én semmit sem tudok. és egy tanulatlan polgármester, hogy dönthet arról, hogy hány pedagógust foglalkoztathat egy iskola, csak azért, mert az önkormányzat fizeti a tanárokat? és, ha a völgyhíd helyét a fidesz jelölte ki, de a szocik alatt épült meg, akkor a fidesz miért támadta meg a völgyhíd építést? a híd is valamilyen településhez tartozik nem? ha igen, akkor az ottani polgármester, miért nem szólalt meg, hogy ez hogyan is történt annak idején? rengeteg kérdésem lenne még, mert nagyon hülye vagyok, de mindegy, mert pl. az önkormányzatokat kölcsön felvételére biztatók úgy sem lesznek felelősségre vonva, pedig nagy bűn hozzá nemértőket átvágni, megvezetni, nyomorba dönteni, és még nagyobb bűn, követelmények nélkül egy település élére hülyéket megválasztatni, csak azért, mert ehhez vagy ahhoz a párthoz tartoznak:gy polgármester ne tartozzon sehová, és akkor nem fordulhat elő, hogy egy faluhoz dől a pénz, míg a másik semmit sem kap 4 éven keresztül.biztosan eltértem a tárgytól, de ezek jutottak eszembe.a közös gondolkodáshoz nem kell pénz pénz pénz...egyébként meg fogalmam sincs hogy fognak az önkormányzatok kimászni a szarból. a fidesz sem tudja. majd azt hazudják, hogy kimásztak és kész!

- írta...

pupu szerinted mondott olyat vona hogy az mszp-s tagokat táborba záratja? én sosem hallottam ilyet tőle, szijjártó szokta a szocikat fenyegetni és szívatni, ezt szoktam hallani.egyik pártban sem csak glóriás szentek ülnek, oda-vissza folyik a fenyegető pofázás, de valahogy mindig vonát találják meg leginkább...
nem értem az embereket, miért a vagy-vagy nak áll a zászló, miért nem az is-isnek, miért nem az egymás mellett állásnak, összehasonlításnak a hívei, miért az alá, fölé mögé meg a franc tudja hová emelésnek?
hogy lehet összehasonlítani a körtét az uborkával, vonát a gyurcsánnyal, gyurcsányt az orbánnal, orbánt a dalai lámával? ez akkora hülyeség!!! egyik sem mond csak és kizárólag marhaságokat, legfeljebb a jól hangzó marhaságok nem igazak, de ez mindig kiderül a végén. pl. orbán a végén tart, gyurcsány újrakezdés előtt állhat ha van benne elég bátorság, vona pedig nem fog eltűnni a színről, de, ha így folynak tovább a dolgok, kb. 8 év múlva miniszterelnök lesz, előbb semmiképpen, ebben biztos vagyok, és a fidesz meg a szocik mindent meg is tesznek, hogy így legyen. nekem mindegy, ezt írtam már neked, hogy ki lesz hatalmon, ha rend lesz és biztonság és munkahelyek, hiszen én MINDEN PÁRTTÓL EZT VÁROM, se többet, se kevesebbet, na talán még csak annyit, hogy minden hét 4. napján legyen ingyenes a fogorvosi ellátás a szegényeknek, nem csak a húzás, de a protkó készítés is, és hogy nagyobb méretű cuccokat is áruljanak a boltokban és erről hozzanak törvényt:) tudod pupu én mindig azt mondom hgy krva nagy a szegénység , te meg azt írod, hogy aért nem olyan nagy és ma ez eszembe jutott egy áruházban.
neked van igazad. van itt pénz. tapossák egymást az emberek mint az állatok!, és semmi sem drága...az más kérdés, hogy magamra valót nem találtam már megint, na de, vettem egy csomó könyvet és különleges teákat. biztos hogy gyurcsány semmiféle bombát nem helyezett el különben kenyérre se futná az embereknek, szerintem gyurcsánynak helyeztek el bombákat párton belül...és vonának például ehhez semmi köze. pupu te eltudod képzelni, hogy vona, aki egyetemistaként egy alternatív zenekarban játszott szőkére festett hajjal, lengyel ősökkel, képes lenne kinyírni egy egész népcsoportot? én nem hiszem! az ördög a fideszre telepedett nem vonára...a fasiszta állatokat lerázni még nemigen áll módjában, de tudom, hogy vona nem rossz ember...a cigányokat sem utálja jobban bármelyik rasszista szocinál vagy fideszesnél! a keresztény párt a legrosszabb. beszéltem pár taggal, nem hallomásból tudom, na azok aztán kinyírnának bennünket szívbaj nélkül! Benda Kálmán tanulmányát olvastam ma, neki is hol igaza van, hol nem, épp úgy mint bárkinek, de ettől még nem dobtam a szemétbe a munkáját. itt túl gyorsan és túl sok ember akar szemétre dobni embereket gondolatokat csak azért, mert nem teljesen azt hallja amit hallani akar. te is írsz olyat amitől elvágódok gyakran, de ettől egyáltalán nem akarlak utálni, és nem is teszem, elfogadom hogy bizonyos dolgokat te máshogy látsz...gondolod ez valami betegség bennem? :)), ha igen, akkor ennyi "egészséges" ember még sosem élt Magyarországon és megette a fene!!! bocs ha az agyadra mentem ,amúgy a magaméra is szoktam...

- írta...

az előbb WARTI volt az ellenőrzőszó, inkább újat kértem, mert a w megfordítva m és én sem vagyok tökéletes és utálatmentes:)))) ajjaj de még mennyire hogy nem!!!!