2010. szeptember 11., szombat

PROFIZMUS...

Akár a mai magyar baloldal kommunikációjának szimbóluma is lehetne...


Voltunk jónéhányan, akik nagy érdeklődéssel vártuk az online közvetítést a Becsapott Magyarország címmel rendezett konferenciáról, aztán jól pórul jártunk.
Pedig az előadók személyükben és személyiségükkel garantálták az érdeklődést, de az a hang és képminőség, amit kaptunk, kritikán aluli volt.
Az előadások igen színvonalasak, a gondolatok sokszínűek és érdekesek voltak, az előadásmód profi, - amit elérhettünk, az nem is okozott csalódást.
De nem sokat érhettünk el.
Olyan volt ez a helyzet, mint az egész baloldali kommunikáció, - a mondanivaló rendben van, csak egy istennek se jut el a célközönséghez, - a kommunikáció szakadozott, töredezett, nehezen áll össze koherens egésszé.
Pedig a kommunikáció ma a  politika lelke és mozgatója, jó kommunikáció nélkül nincs jó politika, csak kínlódás és vergődés van.
Tudomásul kell venni, hogy igazuk van azoknak, akik úgy tartják, hogy a média a negyedik hatalmi ág és szomorú elnézegetni, hogy ezt a jobboldal sokkal jobban tudja és jobban használja mint mi.
Csak példaképpen – ha megnézzük a Gyurcsány kormány időszakát, akkor azt láthatjuk, hogy a célok rendkívül ésszerűek, a választó számára kedvezőek és elfogadhatók voltak, az intézkedések jelentős része szakszerű volt, az elért eredmények akárcsak negyedével is más kormányok évtizedeken át hatalomban tudnának maradni - az ország mégis inkább a politikai ellenfél ócska demagógiáját zabálta.
Nem akarok én azok sorába beállni, akik minden hibás lépésért az újságírókat hibáztatják - az újságíró arról ír, amit elétálalnak - sovány libából nem lehet jó ludaskását főzni.
Márpedig amit a kormány kommunikált, az sovány volt minden értelemben, és hiába erőlködött szinte egyedül Gyurcsány, ez legfeljebb kármentésre volt esetenként jó, mert nem voltak sem profi kommunikációs szakemberei, sem olyan politikustársai, akik a pontosan meghatározott üzeneteket pontosan és érthetően eljuttatták volna a választókhoz.
Mert ne tévedjünk, nem az a profi kommunikációs szakember, aki ebből él, hanem az, aki ért hozzá.
És nem az a profi politikus, aki összevissza beszél, hanem az, aki egy pontosan kidolgozott kommunikációs stratégia mentén a ráosztott feladatot teljesíti, miniszterelnöktől  helyi önkormányzati képviselőig.
A mi kommunikációnk az elmúlt nyolc évben leginkább egy zsibvásárra hasonlított, ahol mindenféle Katikák meg Tiborok meg Józsik időnként rikkantottak egyet-egyet.
Természetesen merő jószándék és a nemzet felvirágoztatásának szent szándéka vezette őket, hogy a koalíciós partner doktriner idiótáiról ne is beszéljünk.
Az ellenfél bezzeg nem gatyázott, egyéni ötletek szóba se kerülhettek viszont olyanok voltak, mint egy jól begyakorolt temetői kórus.
Nevetgéltünk is rajtuk sokat, hogy a milyen primitív kis hazugságokat énekelget a Fidesz papagájkórusa, aztán egyszercsak igen meglepődtünk, mert kiderült, hogy a Fidesz dögönbőgő kórusa éppen a mi tetemünk felett dalolászik.
Vannak a tömegkommunikációnak szabályai, bevált eljárásai, ezeken lehet mosolyogni, meg lehet finnyásan felhúzni az orrunkat, hogy ilyen eszközöket ugye mi még véletlen sem, de azért nézzünk józanul szembe a tényekkel: Orbán most levelezget a nyugdíjasokkal és mi hiába mondjuk majd, hogy a válaszok a zúzdába kerülnek, Mari nénihez ez a véleményünk tán el sem fog jutni.
Ő csak azt fogja megjegyezni, hogy ez a derék fiú levelet írt neki, és ha akarna, akkor akár levelezhetne is vele: „Kedves Viki, külgyél nekem még egy kis pénzet, mert amit most küldöl az kevés, nem jut belőle semmire, már a Népszava előfizetésemet is le kellett mondanom!”
És elégedett lesz, mert meghallgatták és Viktor kíváncsi volt a véleményére.
Mi meg – mint sok kis molnárlajos – nem állunk le senkivel sem beszélgetni, jobban szeretünk eredményt hirdetni, ezt meg nem lehet jól kommunikálni.
És improvizálgatunk, ingyenutazást hirdetünk, meg miniszterelnököt vagy főpolgármestert keresünk apróhirdetésben...
És ügyetlenek vagyunk a végtelenségig, - erre példa ez a mai nap is.
Értelmes párt értelmes vezetői egy ilyen rendezvényt már hetek óta propagálnának, részt vennének azon és eszükbe jutna, hogy ma egy pártnak, ha győzni szeretne bármikor, bármilyen választásokon, akkor annak tömeg és gyűjtőpártnak kell lenni, amelyben el kell férjen egymás mellett a balliberális és a - mondjuk - balfék irányzat egyaránt, a kompromisszumokon meg együtt kell dolgozni.
Merthogy a politika a kompromisszumok művészete, ezt majd most lassan már megtanulja a Vezér és Kancellár is, nem lenne baj, ha a Szocialista Párt mai vezetői is megtanulnák.
És hogy nem tudjuk hatékonyan használni az internetet sem, arra jó példa az, hogy a 18000 regisztrált látogatóból csak 200-250 nézte a közvetítést, - itt valami baj van az előkészítéssel.
Nem haragszom én azokra, akik a technikát kezelték, de akárki akármit is mond, engem nem érdekelnek az okok, nem érdekel, hogy mikor kaptuk meg a helyiséget, nem érdekel, hogy azt, akinek a feladata volt a közvetítés lebonyolítása kirugta a menyasszonya vagy  megdöglött a kutyája, nem érdekel, hogy miért volt rossz az internetkapcsolat, engem csak az érdekel, hogy ilyen blama nem fordulhat elő egy Gyurcsány nevéhez köthető rendezvényen, mert nem a technikus, hanem az ő alkalmasságát kérdőjelezi meg a dolog.
Ezt a rendezvényt – ami a technikai kivitelezését és politikai tálalását illeti – elqrtuk.
Nem kicsit, - nagyon - hogy klasszikust idézzek.
Kár.


:O)))

7 megjegyzés:

kovi írta...

Kedves PuPu, ha nem olvastam volna a blogon, majd az Eötvös 10 honlapjáról tudtam meg a 10,30-as kezdési idpőontot, SEHOL nem hallottam volna a rendezvényről. Így volt majd' 8 évig.. muszáj megtanulni és elfogadni: Nem az eszköz, a CÉL számít...

Névtelen írta...

"És improvizálgatunk, ingyenutazást hirdetünk, meg miniszterelnököt vagy főpolgármestert keresünk apróhirdetésben...
És ügyetlenek vagyunk a végtelenségig, - erre példa ez a mai nap is."

És az elmúlt 8 év is, ennyit tudtok, ez a szélsőgéses, magát baloldalinak mondó párt mindig is ennyi volt, nem több. És még mindig kb15%-i birka rá szavazott.. :D feri mérnem hivta meg a jelen meszp vezetőket? bikicsunáj attila hol volt? Látod komám, ekkora a böszmeség: ferinek ki a f@sz mondta, hogy 100napot értékeljen? Ez semmi másra nem volt jó, csak még rúgott egyet az mszp-be, és aktivizálta a jobboldali szavazókat választások előtt...

"Gyurcsány nevéhez köthető rendezvényen, mert nem a technikus, hanem az ő alkalmasságát kérdőjelezi meg a dolog"

:DD azzal, hogy pont most állt ki pampogni, újra bizonyitotta az alkalmatlanságát...

PuPu írta...

Kedves - jellemzően - Névtelen, majd akkor gyere legközelebb ide okosnak, ha egyszer is szembenézel a pártod hibáival és le is mered írni azt.
Addig talán jobb, ha önvizsgálattal foglalkozol, mert a mai magyar jobboldal ma nemigen lehet büszke, - egy neonáci és egy diktatórikus bolsevik pártból áll a kínálatotok, szervilis szolgákkal és eszement nyilasokkal vezetésben, tagságban.
Birka meg te vagy kedves Névtelen, és nem csak a politikai viselkedésmódod miatt, lehetnek nálad azért hardver-problémák is...
:O)))

Névtelen írta...

szia pupu. szerintem bárki kiállhat értékelni a kormány 1oo napját, legfeljebb nem figyelnek oda kismiskára, míg gyurcsány véleménye nagyon is érdekli az embereket. szerintem orbánék elmondhatatlanul félnek gyurcsánytól, ami azt jelenti, hogy nagyon is lehetségesnek tűnik számukra, hogy egyszer újra ő lesz a miniszterelnök. ennek persze pár szoci sem örülne de kit érdekel, erről majd a nép fog dönteni. faszságokat a jobboldal is sorozatban követ el, és nem mindenki akkora tulok a jobboldalon sem, mint a névtelenül szarozó bunkó! sajnos a nyilasok már a kamrában vannak de én bízom a magyar agy józanságában, nem hiszem, hogy még egyszer megismétlődne a világ legnagyobb szégyene...
szerintem semmi gond azzal, hogy gyurcsány értékelt, mert amikor az mszp volt hatalmon viktor is értékelt pedig a kutya se volt kíváncsi a véleményére, na oké, pár macska igen:) ezek ÜLNEK ma a jó kis tejszínes ÁLLÁSOKBAN és dorombolnak a mi bőrünk kárára! NEM ÁRT A SZOCIKNAK, HA EGY OKOS HIGGADT, NEM FÉLREDUMÁLÓ SZOCI BÍRÁLJA ŐKET, EZ CSAK HASZNUKRA VÁLIK, ÉS A KÍVÜLÁLLÓK SZÁMÁRA INKÁBB SZIMPATIKUSABBÁ TESZI AZ MSZP-T...mindig örömmel olvaslak, mert olyan szemszögből ahogy te látod a dolgokat, kevesen tudják és merik látni, én mindig elgondolkodom az írásaid után! ennél többet én egy bloggertől sem várok el, de sajnos kevés írás elgondolkodtató a neten. arról fogalmam sincs, hogy gyurcsány miről beszélt, egy videót sem találtam erről az oldalakon. szanyinak kezét-lábát kellett volna törnie, hogy az előadás mindenki számára elérhető legyen, de mintha betenne a szociknak, pedig az ő jelszava, hogy mindegy mit beszélnek az emberről, csak beszéljenek róla. én ezt a mentalitást utálom, de néha valóban hasznos! ingyen utazást gyurcsány sosem ígért, nem tudom miért rajta verik le más szocik bődületes hibáit. /ALMÁCSKA/

Törzsi írta...

Kedves PuPu!
Visszatérve a nyári kikapcsból, s utána olvasgatva az eseménynek, azt gondolom, hogy abban tévedsz, hogy ez mszp rendezvény volt.
Nem, az volt: a Mozgó Világ és egy kis alapítvány rendezvénye volt.
Csak nem gondolod, hogy a pártvezetés ilyesmihez leereszkedik? Csak nem gondolod, hogy kampányban kihasználják azt a médiaérdeklődést, amit Gyurcsány kelt? Hogyan is jut eszedbe!
Majd lájkoljuk.
(Nem mellesleg Stockholm ki van dekorálva ilyen lájkolós jelekkel, ott a szocdem párt használja. Nincs itt új a nap alatt.)
S olvasva MA és SzT reflexióját, azt kell mondjam, hogy nem örültek neki, önző, fafejű banda.
S már megint a fogjunk össze az egyetlen érv: nincs kivel összefogni. A pártelnök a kampányban nyaralt hosszasan, az alelnökök közül talán KL sztereotípiái hangzottak csak el.
Dühös vagyok rájuk. Gyengék, bénák.
Törzsolvasód

Névtelen írta...

"szembenézel a pártod hibáival" :D na mesélj, ki az én pártom? Okos vagy, mint mindig: aki nem nyalja kedvenc maszopod seggét, akkor az csak jobboldali lehet...gratulálok! Hidd el, ha nem pártszemüvegen nézed a világot, akkor látni fogod mindkét(?) oldal hibáit...próbáld ki, nem fog fájni..!

"önvizsgálattal foglalkozol" tán ezt javasold elvbarátaidnak, hogy hogyan jutottatok ide, mert még mindig zuhanórepülésbe vagytok, és semmi jele a hibák őszinte elismerésének, és valami új politikai vonal kijelölésének...bikicsunáj attila, és lájkolós szanyi naggyon karcsú, és igénytelen próbálkozás...

hardverhiba..? azt se tudod mit jelent, de azért jól hangzik, nem? :DD

PannonPuma írta...

/ALMÁCSKA/

"míg gyurcsány véleménye nagyon is érdekli az embereket. "
ez biztos így van, de 1TV nem adta le, és a neten is kevesen nézték...(biztos a gazorbánfidesz blokkolta a netet..:D )

"szerintem orbánék elmondhatatlanul félnek gyurcsánytól"
ilyenkor nehéz eldönteni, hogy ezt baloldalon csak önszuggesztiónak tartják-e, vagy tényleg ebbe hisznek/biznak..? :D az újkori történelem talán legnagyobb buktája volt az övé, 15%os kis jelentéktelen párttá zsugoritotta a maszopot, és pusztán önszorgalomból lenullázta a szadeszt meg a madöföt, valamint elintézte OVnak a 2/3ot, és teljesen esélytelen, hogy valaha is komolyan vehető országvezető legyen belőle... ezek után orbán fél gyurcsánytól... na ez az igazi hardverhiba barátom :D persze ne legyünk igazságtalanok, feri még mindig használható:
-kiváló hivatkozási alap, ha nagyon ostoba emberre akarsz hivatkozni,
-remek elrettentő példa,
-megosztó maszopon belül is, lásd mesterházy beszédét parlamentben...
-mozgósitja a jobboldali szavazókat,
-csak mert utálják, mint a sz@rt,
-stb, stb...

fideszék ügyesen alkalmazták (az eredetileg OV-ra kifejlesztett) csodafegyvert, a démonizálást :) minden ami szar, (persze nem ok nélkül) összekötötték ferivel, és remekül kommunikálták! Szar ügy, amikor a fagyi visszanyal...

Ha meg nyilasokat látsz a kamrába, akkor mindenképp keresd fel kezelőorvosodat, hátha tud rajtad segíteni ;)

"mindenki akkora tulok a jobboldalon sem, mint a névtelenül szarozó bunkó!" Te is ugyanazt teszed most, csak szólok...

De hogy jobb kedved legyen, regiztem 1 nevet magamnak, csak idáig még nem használtam, na majd most :)

"de én bízom a magyar agy józanságában, nem hiszem, hogy még egyszer megismétlődne a világ legnagyobb szégyene..."
Én is ebbe bizok, soha többé MSZP!

"ezek ÜLNEK ma a jó kis tejszínes ÁLLÁSOKBAN és dorombolnak a mi bőrünk kárára!"
2002-ben, mikor az összes fideszt kihajitották, akkor is igy pityeregtél?

"szanyinak kezét-lábát kellett volna törnie" Miért kellett volna beállnia a bukott mögé??

"ingyen utazást gyurcsány sosem ígért, nem tudom miért rajta verik le más szocik bődületes hibáit. " Ezt mindenképp gondold át még1x, a realitás teljes hiánya mutatkozik... :)