2013. szeptember 10., kedd

SZEMBE A VÁLASZTÓVAL

A választók demokratikusnak mondható része teljeskörű ellenzéki együttműködést akart a demokratikus oldal valamennyi pártja és szervezete között, tekintet nélkül az aktuális pártállásra, múltbéli sérelmekre, egyéni ambíciókra.
Nem egy esetben a választók ezt kifejezésre is juttatták, gondoljunk csak az Operaház előtti emlékezetes tüntetésre, de a MILLA rendezvényeire is, melyen a MILLÁN kívül – lévén szó egy virtuális szervezetről – mindenki részt vett, jómagam és különféle pártszimpátiájú barátaimat is beleértve.
Vannak emlékeim egy volt politikusról is, aki ott szónokolt a csápoló tömeg előtt, nem éppen Ciceróként, de hittünk neki, mert annak idején az általa vállalt feladatot különösebb felhajtás nélkül, szakszerűen végrehajtotta.
Ha jól emlékszem, akkor a beszédében ott szerepelt az összegfogás, meg az együttműködés kifejezés is, és rémlik valamiféle ernyőszervezetet is létrehozott, melynek nevében ott volt a cél, hogy 2014-ben együtt váltsuk le Orbán velejéig rohadt, korrupt és embertelen rendszerét.
Arra is emlékszem, hogy az MSZP vezetése sem beszélt másról, mint arról, hogy együttműködés nélkül nem lehet végetvetni ennek az őrületnek, beleértve az unortodox gazdaságpolitikát, a Fideszes minielefánt pávatáncát az európai porcelánboltban, még arról is szó volt, hogy keresni kell az együttműködés lehetőségét a normális konzervatív jobboldallal is.
Aztán szép csendesen elkezdett változni a kép.
Először Bajnait vették hülyére a folyamatok tényleges irányítói, akivel elhitették, hogy a  Milla mögött százezrek állnak, aztán azt, hogy a szocialisták földhöz verik a seggüket a boldogságtól, ha bejelentkezik miniszterelnöknek.
Ám mire körülnézett, már ott állt egy szál magában, gúzsbakötve, erő nem volt mögötte, legfeljebb Juhász-füvész közismerten tehetséges kommunikációjára, a választók számára oly kedves politikai előéletére, meg egy-két liberális megmondóemberre támaszkodhatott.
Utóbbiak ugyan nem őt favorizálták, hanem az oxfordi pedigrével rendelkező Róna Pétert akarták „megcsinálni” az LMP támogatásával, de aztán a jelölt rájött, hogy amibe ezek belekezdenek, abból csak romok és sikolyok lesznek, az LMP elindult a politikai süllyesztő felé vezető úton, így ő saját elhatározásból, roppant ésszerűen és okosan balra el…
Persze, azért Bajnai rutinos üzletemberként felvette a pókerhez használt arcát és vad blöffölésbe kezdett, de miután a három ász az asztalon volt, a negyedik meg Mesterházy kezében, így az esélye megegyezett a libasült távrepülőbajnoki eredményének esélyével.
Az MSZP persze úgy döntött, hogy a semminél valamivel jobb a minden, ígyaztán akik a Mesterházyt irányító joysticket kezelik, megpöccintették a kart és azonnal kiderült, hogy itt miniszterelnök-jelöltnek Mesterházynak kell lenni.
Azért neki, mert Bajnai még tudna reprezentálni valamiféle összefogást, míg Mesterházy még saját pártjának tagjait sem tudhatja maga mögött – ott se mindenki szereti, ha hírbe hozzák a volt pártpénztárnokkal, és a realisták arra is rájöttek – legkésőbb ma – hogy az ígérgetéseknek sincs miért hinni, hiszen a fedezete csak a pártelnökség munkája, - persze az se semmi, ugye…
Így aztán az összefogás szép álma már elenyészett, már csak a végső simítások maradtak hátra, ezt elvégezték az Együtt, meg az MSZP korifeusai, mert e tekintetben kétségkívül szilárd és elvi megalapozottsággal rendelkeztek mindhárman, ha a vár fokán fehér lepedőjében felderengő Viktort is jó realisták módjára hozzászámoljuk a csapathoz.
Mint tudjuk, Orbán politikai műveltségéhez Machiavellin, Leninen és Sztálinon túl hozzátartozik Puzo Keresztapájának ismerete is, így aztán a joystick ismét megbillent, és Mesterházy tett egy olyan ajánlatot, melyet nem lehetett elfogadni, bizonyítva, hogy képes a klasszikusokat alkotóan alkalmazni.
Így aztán bearanyozták Orbán napjait – mecsoda sorozat, esküvő, rókatánc, Gyurcsány kivágása, mint macskát fosni – szerintem még holnap is ezen fog röhögni.
Mondjuk, jómagam jobban meglepődtem Gyurcsány csalódott képén, mint magán az eredményen, ez várható volt, ehhez nem kellett politológusnak lenni, sőt, ez csak segíthetett a helyes helyzetértékelésben, mert nem befolyásolta sem aktuális, sem jövőbeni esetleges megrendelések prognózisokat árnyaló ténye…
Talán a mi Ferkónknak is többet kellett volna beszélgetnie Klára asszonnyal, a nőknek van érzékük az ilyesmihez, ennyi év után meg már bizonyára tárgyilagosak is…
Hát most éppen itt tartunk.
Mesterházy azt hiszi, szavazatokat nyert, de gyakorlatilag szavazatokat vesztett, Bajnai sikeresen leküzdötte magát a „futottak még Csiribiri és Babkávé” kategóriába, a választásokon egy totálisan szétforgácsolt, egymást felettébb utáló ellenzék és az egymillió forintokon megvásárolt ezer egyéni jelölt fog indulni Orbán feszes katonai fegyelemre nevelt budai úrilányainak falanxa és a magyar falu nincstelenjeinek Orbán/Jobbikimádó talpasai ellen.
Lehetett volna ez másként is, és ebben mindenkinek – Bajnaitól-Gyurcsányig - megvan a maga sara, de mostmár ez nagyjából mindegy is.
Ezen legfeljebb egy ötszázezres tömegtüntetés segíthetne, meg a szocialisták kongresszusán valami igen komoly nyomásgyakorlás, az csak a baj, hogy a tömeg maga is megosztott, meg, hogy a szocialisták pártja nem választási párt.
A pártban itt is a hívők ülnek, akik a pártelnöki ukázra úgy működnek, mint katonaló a trombitaszóra, a választók akarata meg majd a választásokon jelenik meg.
Ennek utána elküldik a bánatba Mesterházyt, beül pártelnöknek az örök sumák Botka, oszt jónapot.
Gyurcsány - ha szerencséje van és a hátralevő időben nem madártejet főz és nem alacsony hozadékú roadshowk-ban látja a megoldás kulcsát  - akkor esetleg frakciót alapíthat, feltéve, ha miniszterelnöki rendelettel nem módosítják a házszabályt, és akkor lehet még politikai jövője.
Ha nem, akkor elmehet kurvajó könyveket írni a magyar baloldal jövőjéről.
Pompás kilátások.
De azért maradjunk optimisták, mosolyogjunk, hiszen ez az ország – és benne a magyar demokraták sokasága is – tiszta röhej…


:O)))

20 megjegyzés:

Névtelen írta...

Sajnos, teljes jól látod a helyzetet. De nem is az a bosszantó, ahogy az ellenzék balfék vezetői megnyilvánulnak, hanem az, hogy minket, a baloldal támogatóit küldték most padlóra. Köszönjük meg nekik!

hello írta...

Mosolyogni nem, Ady módjára káromkodni vagy fütyörészni tudnék rajta csupán, mert ez színtisztán a mi bőrünkre megy sajnos.

Névtelen írta...

moose írja:

Nnna végre,... elvált a xar a májtól,... ahogy a népi szólás is mondja,...

lehet a DK-nak a jövővel foglalkozni.

A választók tök' mindegy mit akarnak,... az Mszp szerint le vannak xarva,...
mert szerintük sokkal fontosabb szempont az, hogy SZERINTÜK a Gyurcsány megosztó, meg elutasított, meg ilyenek,... különbenis a Vadai, meg a Varjú, meg a Molnár ellen még fennáll valamilyen mszp-s pártfegyelmi vagy mi,... ők tehát kushadjanak,...!

Éljen és virágozzon a Magyar Népköztársaság és az msz(M)p pártfegyelmije,... vagy mi,...

Nnnna DK-sok, innen szép nyerni,...

Az mszp-s és E14-es gyerekek meg járnak külföldön iskolába, ott megtanulhatják, mi a szabadság, partnerség és demokrácia... apáik és anyáik helyett is!

Az msz(M)pnek meg béke poraira!

... Csak mondom,... 2014-ben a választók döntenek, kit favorizálnak! és kit utasítanak el,... én pl, úúúútálom, ha fenyegetnek, de úúúútálom, ha mást is fenyegetnek,....szóval csak demokratákra fogok szavazni,

.... akarnokok,áldemokraták kíméljenek!

Szerintem sikerül(t) előcsalogatni az un. bizonytalnokat,... nem félnek ők, csak nem volt kit választani,... EDDIG,....

Névtelen írta...

A kedves jó Mszp ezzel a DK-nak kampányolt nagyot :-)

(Hogy nem lehet megérteni, hogy adott játékszabályokhoz kell alkalmazkodni most, az Orbán válaztási törvényéhez... azaz TELJES összefogásra lett volna szükség...)
pamagd

Miklós írta...

Fagi
Jó, ha egy írás szellemes, de csak azért telerakni ilyen zsurnaliszta allűrökkel, hogy szórakoztató legyen, főleg ilyen súlyú kérdésben, mint az ország jövője, szerintem hiba.
Nem is indította be az agyam, inkább bénított, tényleg ez van? Fel a kezeket, irány a harmadik Orbán kormány? Nem hiszem, tavaszig még –ha nem is hulla – sok víz lefolyik a Dunán….

Névtelen írta...

Ezek után Gyurcsánynak nem maradt más lehetősége, mint a személyesen indított kampányolás a DK-ért. Ha sikeresen teszi, jönnek még az Ő utcájába a mostani elutasítók.
Egyébként, ha nem sikerül az egyetlen őszinte politikusnak helyet találni és hangot adni a magyar politikában, akkor a többi nem érdemli meg a választóktól azt a fáradtságot, hogy elmenjenek szavazni.

Geza írta...

Magasszintu iras egy elcseszett helyzetrol es annak letrejotterol. A nehany non-like-olo klikkeles gondolom a leiras objektivitasara vonatkozik, es nem a stilusra. Az objektivitast persze kevesen szeretik, es meg mindig vannak olyanok, akik viszont szeretnek azt hinni, hogy valami lesz az ellenzeki osszefogasbol. Gondolom a Gyurcsany Ferenc sem gondolta komolyan, hogy ebbol valami jo fog kisulni. A DK-t es az mszp-t mar merfoldek valasztjak el egymastol. Ugyanez mondhato el az emberek tobbsegerol es a DK-rol is. Hiaba, az agymosas (majdnem) teljes sikerrel jart. Ennek ellenere nagyon bizom abban, hogy meg van 5+% ember mo-n, aki a kisebbseghez tartozik es a DK-t bejuttatja a parlamentbe.

útkaparó írta...

Az, hogy a jelenlegi ellenzék Orbánt megverje a választáson, szerintem hiú ábránd. Hosszú(?) volt az út az ernyőszervezet meglebegtetésétől a mai iszapbirkózásig, de megérte, mára mindenki, (dehogyis, csak aki egyáltalán figyel erre, mert ne kábítsuk egymást, vidéken toronymagasról sz@rnak erre a kabaréra, hiszen a napi megélhetési küzdelem, meg a kormánypártok médiamonopóliuma tesz arról, hogy ne ez legyen a napi betevő beszédtéma) szóval, mindenki tudhatja, mire számítson. Újabb 4 év Orbán , oszt jónapot. Az ellenzék vezetőinek lesz jó kis melegedője a parlamentben, lesz a 80 oda-20 ide %-ból részesedése. És Gyurcsány hibás, na természetesen.

útkaparó írta...

Kimaradt a nyomatékosító A.
Így helyes: Gyurcsány A hibás. Mint mindíg.

Lusti írta...


"...az örök sumák Botka..."

Ugyehogyugyehogy.... én is ezt mondom már mióta...

útkaparó írta...

Közben tájékozódtam máshol is.
Drágabolgárúr azt firtatta a Gyurcsánnyal folytatott tegnapi beszélgetésében, többször visszatérve a kérdésére, hogy nem gondolja-e, hogy ha egyedül indul a DK, a rá szavazó 200 000 embert kivonja az ellenzéki siker kovácsai csapatából? (Hú, nem így mondta, de nekem így sikerült.) Kérdezem: miből gondolja bárki, hogy az a kétszázezer, vagy akármennyi, aki mostani szándékai szerint Gyurcsányra (DK-ra) adná a szavazatát az ernyő alatt, ha őt kizárják a vetélkedésből, csendesen tudomásul veszi és mind Bajnai-Mesterházi szavazóvá vedlik?
Mert ezt én nem hiszem.

Cereus írta...

Igen. Most, a második menet végén, Gyurcsányt padlóra küldték, baloldalinak mondott "elvbarátai". Biztos vagyok benne, hogy a harmadikra újra feláll, mert ellenségeivel maga is elbánik. Az a mérhetetlen csalódottság ami arcán látszott annak a bizonyitéka, hogy ŐSZINTÉN hitt az összefogásban. Az MSZP semmit sem változott. továbbra sem tűrik a tehetséget, nem szeretik az igazmondást. Számukra fő az hogy minél több középszerű,sunyi,pénzéhes,korrupt(itt most hosszú névsor következne) emberük melegedhessen a parlamentben. Ehhez hány szavazótól kapnak majd felhatalmazást, csak sejtésem van. Egyre kevesebbtől.!!!

fferipapa írta...

Érdekes emberek érdekes véleményei,érdekes időben...
Eddig vaciláltam,hogy melyikre tegyem a voksomat.Ezzel az elutasitással megoldódott eme probéma, egyértelmüvé tették,-ahogy moose irja a xar a májától...

Névtelen írta...

Ha Feri nem kell nekik, akkor nem kapnak meg engem sem. 4 evig nem kepviselt engem senki, ha ezutan sem fog, akmor mi valtozik? Egy valasztot szemelyemben mar be is buktak a rendszervaltok.

Névtelen írta...

Az MSZP, és az E14 "ténykedése felháborító, vérlázító és természetesen elkeserítő. Szerintem a DK-nak át kell venni a kezdeményezést, irányítást. A "kis" pártokkal (Bokros L, Kuncze G, Fodor G, Ungár Klára és Schmuck A) közös listát, közös jelölteket kellene állítani. Az "alakulatnak" A "Szövetség a kormányváltásra" nevet kellene adni, és az aki nem csatlakozik, ezt a célt nem akarja! Erre mit válaszolnának a "nagyok (?)"

kekec/éva írta...

Cereus
Gyurcsány olyan mint a KELJFELJANCSI. PADLÓRA KÜLDTÉK SPORTMINISZTERKÉNT - VISSZATÉRT MINISZTERELNÖKKÉNT.
Köszi, hogy emlékeztettél.
Én egyébként örülök, hogy a DK saját programot és hangot képvisel majd.
Egyébként sincs veszve semmi (még az összefogás sem) 3 egész pártlista elfér az országban, és az egyéni indulókban is meg lehet sumákban állapodni.

Viszont a fidesz kénytelen lesz most sokfelé "karaktergyilkolászni"
"Oszd meg és uralkodj" - ezt az ellenzék is alkalmazhatja!

James Bond írta...

Most legalább már mindenkinek világos az, amit a kicsit is tájékozódó, nem elfogult emberek régóta tudnak. Hogy tudniillik ennek a demokratikus (???) ellenzéknek annyi esélye van 2014-ben, mint a trójai falónak az epsomi derbyn. Vagyis nulla. Ami bizonyos szempontból nem is olyan nagy baj. Egyrészt, mert teljesen alkalmatlanok a kormányzásra. Még békeidőben is, hát még egy olyan dúlást követően, amit Orbánék műveltek ebben a ciklusban. Másrészt, még ha lenne is bennük némi tehetség és kurázsi, és nekifeszülnének a romok eltakarításának, pillanatok alatt kicsinálná őket az ellenzékbe szoruló jobboldal (békamenet, kukaborogatás, TV székház gyújtogatás, stb.) És mivel a MA-BG duónak igazából nincs tömegtámogatása (plusz még rohadt nehéz helyzetbe is lennének a Fidesz hátrahagyott, 9 évre bebetonozott "taposóaknái" okán), szinte azonnal megbuknának. A helyzet egyre kilátástalanabbnak tűnik. Valószínű, hogy fenékig ki kell inni a méregpoharat, és kivárni, amíg ez a velejéig korrupt, ám tehetségtelen (a populizmuson, a demagógián és az ipari méretű rabláson kívül máshoz nem értő) banda magára dönti az országot. Akkor majd lehet a romok alól előkászálódni, és újra kezdeni azt, amit sikerült elQrni. De az újrakezdők nem Mesterházyék, nem is Bajnaiék lesznek, az bizonyos...

Kaláris írta...

Másokkal ellentétben nekem nagyon tetszik az a szellemes, ha úgy tetszik humoros megfogalmazás, amit Pupu alkalmaz. Ne feledjük, hogy a humor a leggyilkosabb fegyver (értő kezekben...) A végső menedék egy diktatúrában, ha minden veszni látszik, még kiröhöghetjük a kis pöffeszkedőket, aminthogy meg is tesszük...Az most már elég egyértelműen látszik, hogy a '14-es választást nem nyeri meg a mostani "ellenzék". Főleg az őszre beígért újabb rezsicsökkentés fényében. Pozícióharcokat látok a 2018-sra...már az is megfordult a fejemben, hogy egy egészen rafinált "duplagondol"-nak vagyunk a tanúi...Talán réges-rég megvan a megállapodás, csak azért támadják balról is ilyen nemtelenül Gyurcsányt, mert a legtöbb emberben szimpátiát kelt ez a támadás, ami a szavazófülkében realizálódik...Lehet, hogy egy kissé élénk a fantáziám...))

guglikugli írta...

http://webszolga.hu/valasztas/

Ajánlanám figyelmetekbe! Tudom, nem reprezentatív, de hosszú hónapok óta állandóan Gyurcsány a menő.

kekec/éva írta...

Pupu, a "magyar verzió" kishalai még összeállhatnak közvetlen a választás előtt a "jó" verzió szerinti nagy hallá. Addig meg a fidesz kénytelen kétfrontos harcot folytatni, ami már Hitlernek sem jött be.