2014. november 18., kedd

FANYALGÁS ÉS FELELŐSSÉG

Kedvenc kommentelőm és - talán nem sértődik meg, ha azt írom, hogy - ezeréve barátom és vitapartnerem megharagudott a világra és valószínűleg rám is, mert nem méltattuk ájult elégedettséggel a tegnap esti önképzőköri mutatványt, sőt, egyes elemeit kritizáltuk is itt néhányan.
Hát igen, annak, aki lobogni és lelkesedni akar, aki tegnap estére várta a világforradalom kitörését és holnaputánra a világbékét, bizonyára fájdalmas volt a csalódás.
Vélhetőleg nem volt kellemes végighallgatnia vagy elolvasnia azt, hogy ami az ő szemében dicső forradalmi megmozdulásnak látszott, azt mások felkészületlen fiatalok által előadott, szedett-vedett farsangi komédiának látták, tisztelet a kevés számú komoly embernek, aki nevét adta a rendezvényhez.
Ha tudják,
hogy a tüntetés befejezése mennyire siralmas, lehet, el sem vállalják a részvételt.

Namármost jó magyar szokás szerint nem arra haragszunk, aki hibázott, hanem arra, aki ezt szóvá meri tenni, nem kezdi el a szerecsent mosdatni, nem keres mindenféle hülye mentségeket a szervezőknek, hanem belemondja a pacekba, hogy ez, így, bizony kevés jóbarát, mint libatollban a Parker-betét.
Igen, tudom, ezt fiatalok szervezték, ami már önmagában is nagy dolog, de én azért továbbra is azt javasolnám, hogy az első tétova lépéseket ne ezen a pályán tegyék meg – a Forma 1-hez vezető első métereket  Alonso is pedálos kisautóval tette meg – nagyon helyesen, egyébként.
Ha valaki ezidáig nem tudta, hogy mit jelent a „kontraproduktív” kifejezés, hát akkor most megtanulhatta, habár itt elsősorban nem ő szorult rá új ismeretekre, hanem a szervezők, akik a hozzáértést hangerővel, itt-ott kis trágársággal és irgalmatlan nagy mellénnyel pótolták, amit képtelen volt elleplezni az ugyancsak túlméretes kabát.

Hogy ez fanyalgás?
Az hát, hiszen joggal elvárható, hogy ha valaki alkalmasnak találja magát egy ilyen rendezvény megszervezésére, az végezzen színvonalas munkát.
A hozzáértést nem lehet lelkesedéssel pótolni, a szakmát meg kell tanulni, ha már valaki forradalomkitöresztésre adja a fejét, de az is lehet, hogy gőzkieresztésre szakosodott, csak ezt elfelejtette megmondani.
Nem mondom, hogy legyen egy Lenin, de a történelmi tapasztalat azt mutatja, hogy még egy Che Guevara is kevés lehet az ügyhöz, ha téves premisszákból jut el a forradalom gyönyörű konklúziójáig.

Ami engem személyesen felháborított, az néhány ember minősíthetetlen viselkedése a tüntetés befejezése után.
A felelősség itt is elsősorban a szervezőké, hiszen ők nem viselkedhetnek úgy, mint az egyszeri bűvészinas, aki kitáncoltatta a seprűt a sarokból, de visszaparancsolni már nem tudta.
Ez a felelősség elsősorban nem jogi, hanem erkölcsi felelősség, az embereket, akiket én bolondítottam ki a térre, nekem kötelességem megvédeni, akár még saját maguktól is.
De bőven kijut a felelősségből azoknak is, akik itt a neten, a facebookon és személyes kapcsolataikban is illuzórikus feltételezésekből kiindulva olyan helyzetet vizionáltak, mely a valóságban nem állt fenn, szép ábrándjaikat valóságnak vélve hergelték a tömeget, mintha itt egy forradalomnak akárcsak a csíráját is felfedezhette volna valaki, pedig annak nyoma sem volt.
1956-ban hasonló felelőtlenséggel küldtek neki gyerekeket a szovjet tankoknak a mai bátrak elődjei, aztán a kis halottak nevére hivatkozva negyven évvel később tartották a markukat.

Ez lenne a cél?
Tegnap sem zavarta a lila ködök vándorait semmi, mondták a magukét és mondják még ma is, nem törődve a következményekkel, melyekből az a legkevésbé fájdalmas, ha valaki kap egyet arra a bánatos seggére a gumibottal.
Ami igazán fájhat, az nem az ebből adódó lilászöld pedagógiai hurka, hanem a nép félrevezetéséből adódó politikai kár.
Orbán elérte célját, a társadalom a pártok után ma már a magukat civilnek nevezőknek sem hisz, egy szervező erő, egy hívószó tegnap ki lett iktatva a repertoárból, örvendjetek demokraták.

Azok, akik önmagukra, mint civilekre gondolnak, már ezidáig is rengeteg kárt okoztak a magyar társadalomnak.
Itt van legfőbb ideje, hogy szedjék a sátorfájukat és visszaballagjanak oda, ahová valók - a civil szférába, ahol bélyeggyűjtőként, önkéntes szociális munkásként, vagy receptcsere-egylet tagjaként kiélhetik közösségi munka iránti késztetéseiket, mindenesetre – szerény véleményem szerint -  sokkal jobb lenne, ha a politikától odébblépnének, és a politizálást csak állampolgári szinten, választóként vagy aktivistaként művelnék.
Vagy párttá alakulnának, pártba lépnének, pártosodnának, mert amit ma művelnek, az a választópolgár becsapása annak érdekében, hogy személyes ambícióikat kiélhessék.

Merthogy ki itt a civil?
Aki nem tagja pártnak?
Hiszen ebben az országban alig pártízezer tagjuk van a pártoknak – összesen.
Akkor kikről beszélünk?
Vagy a civil is olyan, mint a polgár, mely kinevezéssel szaporodik?
És ki nevezi ki a kinevezőket?
Kit képvisel az a politikai analfabéta, aki azt mondja, hogy az elmúlt huszonöt évben minden politikus gazember volt?
Kit képvisel az, aki buzgón összemossa Orbánt a valóban tisztakezű és felelősségérzettől vezérelt politikusokkal?
A többi politikai analfabétát?
Nincs elég bajunk?

Szóval, suszter, maradj a kaptafánál, és ne civilkedj, mert akkor ez lesz belőle, amit tegnap láthattál.
Vagy politizálj, de nem kell egyből a csúcson kezdeni, mert a forradalmárok beérésének megpróbáltatásaiba a választók bele szoktak dögleni.
Keresni egy tömeget, mely elindult valamerre és az élükre állva zászlót lengetni - nem egy nagy kunszt, de a politikus dolga más: neki utat kell mutatni.
Az átkos negyven év alatt ezerszer hallgattam meg
Váci Mihály: Még nem elég című versét mindenféle ünnepségeken, de értelmet most nyert igazán, mert most jött el az a kor, amikor a költő leírt szavai nem csak esztétikai élményt nyújtanak, hanem konkrét követelményeket fogalmaznak meg.
A demokratáknak át kellene ezt az egészet gondolni, mert nem lenne szabad engedni, hogy a demokrácia fogalmát is leamortizálva már csak egy gebe közül választhassunk a lóvásáron, mert már csak ez van hátra.
Ott áll majd a Viktor nevű paripa, körbeveszik mindenféle gumilovak, a vazallusok meg buzgón fújják a lovak seggét szívószálon át – gyönyörű ménes lesz!

Nem hinném, hogy ez kellene nekünk…

:O)))

47 megjegyzés:

Unknown írta...

PuPu

Szomoru iras,de talan egyike a legjobbjaidnak.Fel a fejjel lesz meg ez igyse' :) Rossz jos vagyok :)

( remelem )

asta írta...

PuPukám még hogy megsértődnék... megtiszteltetésnek veszem!:))

De azért vitatkozom veled! Hát basszus 10 éve mutogatják nekünk az utat a profik. Az Alonsok... jesszus! Nekem mind ez ideig a többség pedálos autóba sem valónak tűnt...( most hogy már a régi öregek kikoptak meg pláne) úgy látszik ezzel nem vagyok egyedül.
Mert ha csak én rikoltoznék itt mint a liba ( nehogy kimaradjon a kedvenc állatunk!), akkor mondhatnád, hogy nincs igazam. De nézd meg mennyien látják így!
Persze Orbán a hibás, nem az Alonsok, akik nem voltak képesek felismerni már az elején a valódi természetét, ezért aztán a megfelelő ellenszerét sem voltak képesek felfedezni 10 évig. 10 évig hagyták, hogy egyre jobban elszemtelenedjen a jó modor és mi nem vagyunk ilyenek jelszó alatt. Mert mi aztán tudjuk, hogy egyfelől, meg másfelől, meg nem süllyedünk a szintjükre... nem ám! Amazok meg süllyedtek gond nélkül és vihogva csinálták ki a polkorrekt luzer brancsot.
Most ezeknek utána, mégis mit mondhat az egyre dühösebb állampolgár? Hm?
Kérdezlek én téged: mondott-e ezek közül az Alonsok közül bárki is valami értelmes célt az Orbán takarodj-on kívül? Mutatott-e bárki is valami pozitív jövő képet? Pláne pozitív példát? Hát most lehet learatni a vetést. Volt 5 évük, hogy ezt megtegyék.
Igen, dühös vagyok! Nem kicsit....

És mit tesz a dühös polgár, aki azt látja, hogy cserben hagyták? Mert cserben hagyták elnöki címért, bársony fotelekért, egyéb stallumokért.... Hát maga veszi kézbe a dolgok irányítását. Nem gondolkozik, vezeti őket a jogos felháborodás. Nincs tapasztalata.... a tapasztalatot most fogják megszerezni.
A helyzet ma olyan, hogy már nincs veszteni valójuk. Senki nem csinálja meg helyettük. A profik a legkevésbé. A szomorú ebben az, hogy bár kívánatos lenne, már egyre kevesebb az esély arra, hogy a profik kezelni tudják ezt a helyzetet. Pedig meg lehetne próbálni... de ahhoz is kéne némi ész és empátia. Én ilyet nem látok.

És mondok nektek még valamit: bele kell törődni, hogy a mi generációk tapasztalataira már senki nem kíváncsi...minden generációnak meg kell vívnia a saját harcát, a saját eszközeikkel. Maguknak kell megszerezni a bukásokon és győzelmeken át vezető tapasztalatokat, ahogy mi is tettük.

Amiért viszont én is féltem őket az az, hogy ők nem tapasztalták meg a mi generációnk tragikus és nehéz döntés kényszereit.... ők sokkal gyanútlanabbak és tisztábbak. És mit mondjak? Ezért is szeretem őket:)

asta írta...

Ja és még egy lépcsőházi gondolat: egy suszterből is lehet egyetemi tanár:))) Vagy nem?
Jó, manapság elég nehezen, de kitartás kérdése:)

Névtelen írta...

Nem kellene esetleg sokszor egymás után elolvasni az "Öszödi" beszédet? Akkor rájönnénk ki is akarta már rég azt amit most a NÉP akar?
Csak nem volt hozzá olyan tábora mint a mostani tüntetők! Az ő akkori csapata pitiáner ellendrukkerekből állt, akik véletlenül sem akartak változást. Mást diktáltak az érdekeik, hát galád módon elgáncsolták a változtatni akarót. Itt lenne az idő tisztázni vele a dolgokat és a segítségét kérni. O.V-nak ő az egyedüli MUMUSA, tőle tart leginkább. Ez alap is lehetne az együttműködésre. Az ő hívószavára talán sokkal jobban mennének az emberek. Csak tudatni kéne vele hogy igény van a munkájára. Rendelkezik tapasztalattal a NÉP lelkének megértésére, kellő tűzzel is meg van áldva. Nem saját zsebre dolgozik, a megélhetését megoldotta a kemény versenyszférában ( amit a jelenlegiek közül nem sokan mondhatnak el) Talán profi szakmai szakértő segítőtársakkal levezényelhetnék az átmenetet. Ti nem így gondoljátok?

PuPu írta...

De.
De Gyurcsány már foglalt, bábozik Obamával, mindenért felelős és kettő között hazud.
Na.
Olyan nehéz ezt megérteni?
:O)))

Névtelen írta...

Miután a szimpatikus fiatalember elmondta, hogy a fiatalság elfordult a politizálástól, de most felébredt (ami persze jó) azonban kapásból egy kalap alá vette az elmúlt 25 év politikusait, magam is jogosnak gondolom, hogy azért érdemes elgondolkozni Gréczy Zsolt hozzászólásán.
"Miközben az Orbán-rezsim elleni összes tiltakozás fontos, nem szeretem, ha összemossák az elmúlt 25 évet... Göncz Árpád nem Schmitt Pál. Gyurcsány Ferenc nem Orbán Viktor. Demszky Gábor nem Tarlós István. Bokros Lajos nem Varga Mihály. Kovács László nem Szíjjártó Péter. Antall József nem Vona Gábor. Horn Gyula nem Boross Péter. Szabó Iván nem Semjén Zsolt. Gráf József nem Torgyán József. Iványi Gábor nem Hegedűs Loránt. Magyar Bálint nem Balog Zoltán. Mécs Imre nem Wittner Mária. Molnár Csaba nem Navracsics Tibor. Rainer M. János nem Schmidt Mária. Vadai Ágnes nem Hende Csaba. Niedermüller Péter nem Morvai Krisztina. Lendvai Ildikó nem Rogán Antal. Békesi László nem Matolcsy György. Solt Pál nem Szájer Józsefné. Györgyi Kálmán nem Polt Péter. Hágelmayer István nem Domokos László. Majtényi László nem Szalai Annamária. Meddig soroljam?

PuPu írta...

Kedves asta, a profi azt jelenti, hogy valamivel hivatásszerűen foglalkozik valaki, nem pedig azt, hogy amivel foglalkozik, abban okvetlenül tehetséges.
De például meg tudja különböztetni a vonót a hegedűtől és a szaxofontól, ismeri a kottát és gyakorolt sokat, hogy állást kapjon.
Te meg azt mondod, hogy felmerülnek majd a politikusok a habokból, mint Afrodité, oszt onnantról kezdve dínomdánom.
Tévedsz, és ha van ilyen, az ritka kivétel, mert a politikát is tanulni kell, nem okvetlen csak a politológia szakon, és ez még kevés, mert kell tehetség is hozzá.
Meg kompromisszumképesség, empátia, tiszta gondolatok.
Namármost tegnap láttunk néhány idősebbet, meg ordibáló majmokat, akik a tetejében hülyeségeket ordibáltak.
Biztos vagy te abban, hogy van ennek az országnak egy törzsfejlődésnyi ideje megvárni a majom emberré válását?
Másrészt meg nem általánosítunk, mert akkor tévedünk.
Van ilyen, meg van olyan politikus is, van lopós meg becsületes okos meg buta – mint a választók között is.
A rendszerváltáskor egy gyűlésen nekem esett valaki, hogy mert a komcsik mind összelopták magukat, erre meghívtam hozzánk, szép nagy házunk volt, az ő lakása belefért volna háromszor.
Kérdeztem tőle, szép nagy ház?
Mondta, hogy igen.
Kérdeztem, hogy neki is szép nagy lakása van?
Nincs mondta, ekkora biztos nincs.
Kérdeztem, hogy jutott hozzá?
Hát kapta a Tanácstól.
Látja, mondtam ez a különbség, én nem vártam tanácsi lakásra, én ezt a családommal meg az ismerőseimmel kalákában építettem fel, minden hétvégém itt telt, én ástam az alapot, én szereltem a vasbetont, három kőművesre egyedül hordtam a maltert, estére csurgott a vér a lábamból.
A ház minden téglája legalább négyszer a kezemben volt, hitelt vettem fel rá és ma én vagyok a tolvaj komcsi, maga meg a tisztakezű SZDSZ-es…
Nem volt tovább vita.
A fiatalokkal ez az ország egyszer már megszívta, akkor is olyanok szavaztak rájuk, mint te is vagy, el voltak alélva a fiatalságtól, majd ők lesznek a tiszták – de mire ezt kimondták, a tiszták már el is lopták a Központi Tisztiházat az Erzsébet hídnál.
Láttál te tegnap egyet is, akiből sugárzott az értelem és a higgadt mértéktartás?
Hát, tudod, rajtam ne kísérletezzenek, hogy tudnak-e kormányozni, tanuljanak egyelőre, lépjenek be a pártokba, dolgozzanak, szervezzenek helyi szinteken, gyakorolják a politika mesterségét.
A többiek meg tegyék a dolgukat a demokrácia szabályai szerint, merthogy nem királyt keresünk, hanem a demokráciát akarjuk helyreállítani, állítólag.
De lehet, hogy rosszul tudom…

:)


Noel írta...

Az egyre radikalizálódó tömeg spontán mozgása kiszámíthatatlan, egy kritikus nagyság felett lerombolhatja a Bastille-t, megostromolhatja a Téli palotát, ledöntheti Sztálin szobrát, de utána.... ?
Tegnap rengeteg "nem" hangzott el a szónokok szájából, de egy szó sem esett, mit is akar a nép....
Azoknak is igazuk van, hogy a mai politikai elit csak egymás kinyirásával és amortizálásával van elfoglalva, ha valaki egy fejjel (és a benne lévő gondolatokkal) kiemelkedik éppen a saját táborából érik a legnagyobb ütések.
Félreértés ne essék, ez nemcsak a mai un. baloldalra vonatkozik, hanem a konzervativ, de demokratikus jobboldaliakra is. A fidesz legnagyobb félelme, hogy mi lesz, ha a nagy vezérrel valami történne.

Névtelen írta...

PuPu!
Örülök hogy egyetértünk, és biztos vagyok benne, sokan vagyunk akik így gondoljuk. Bár látnánk ennek a jeleit!!!
névtelen 23:29
:)

Geza írta...

A Mihancsik Zsofia kituno irasa utan ugy gondoltam, hogy mar ennel pontosabban (vagy maskeppen) nem lehet elemezni a helyzetet, de azert gondoltam meeg PuPut is megnezem [termeszetesen:]. Nem bantam meg, es nem hiszem, hogy attol kell feelni, hogy tul sok kritika eri ezt a posztot. Sokunkban van elkeseredtseg. Tegnap lattam lelki szemeim elott - mikozben a fiu visszhangozva rikacsolt - hogy most hogyan elvezi mindezt a suttyo. Eleg rettenetes volt.

Nem akarom tovabb iteralni az ugyet (meg fenyezni a blog gazdajat:) de az 56-os gyerekek felhergelesevel kapcsoltatos mondatot is *rettento fontosnak* tartom. Miota 56 aranyba lett foglalva, iszonyuan felhaborit az az elvetemult felelotlenseg amellyel az akkori felnottek belevittek a fiatalokat abba a buliba. (Ennel mar csak az haborit fel jobban, ha az akkori "forradalmarok" elkezdenek konnyes szemmel beszelni az akkori "onfelaldozo" [ertsd krvara felrevezetett] fiatalokrol.)

Kibic37 írta...

PuPu-nak:
"...majd ők lesznek a tiszták – de mire ezt kimondták, a tiszták már el is lopták a Központi Tisztiházat az Erzsébet hídnál."

Kiemelt fontosságot adnék ennek a mondatodnak, mert benne van mindaz, ami árnyékot vet az örömteli megmozdulásra. Nézzünk már kicsit a dolgok mélyére! Vajon kinek az érdekét szolgálja az elmúlt 25 év összes politikusának válogatás nélküli agyagba döngölése? A nagy lelkesedés mámorában tényleg mindenkinek ennyire takarékra állt a veszélyérzete?

Tegnap este asta "véresen komoly" megjegyzésére oda akartam írni, hogy Vona Gábor üdvözletét küldi. Csak az iránta (mármint asta iránt) viselt tiszteletem tartott vissza ettől ...

Frank írta...

Pupu megint jót írt (tényleg, írt már rosszat? :-))))

Szerintem is sokakra volt bántó, hogy a legtöbb tündtetésen-szereplő egybe mosta az elmúlt 25 évet, teljesen igaza van az itt is idézett Gréczy Zsoltnak.
De!
Ahogy hagyta az MSZP, hogy teljesen leamortizálják (karakter-gyilkolják) Gyurcsányt, s félreállva, vihogva nézték majdnem két évig a vergődését, küszködését, éppenúgy hagyták - nemcsak az MSZP, hanem szinte az egész demokratikus oldal -, hogy a fidesz kommunikációja érvényesüljön a fiatalok körében is. (Lásd. korábbi felmérések a fiataloknál: fidesz és a jobbik voltak az elfogadottak. A fidesz az internet-adóval szúrta el az ifjúságnál szimpátájának nagy részét.)
Azt viszont tudomásul kell vennünk, hogy még nem született meg egy olyan ellenzéki vezér, aki képes lenne egy ilyen méretű tüntetés levezénylésére.

Névtelen írta...

Nem szégyen a tudás.
Amikor Walesa 1980-ban szervezkedett az akkor fennálló rendszer ellen, a felkelőknek Lenin: Állam és Forradalom című könyvét osztogatták. Abban pontosan le van írva, mit kell ilyenkor tenni …

Mozigépész

hello írta...

A kis öröm is öröm - alapon örülök, hogy sokan visszaigazoljátok a bennem hétfő este azonnal megfogalmazódott és itt le is írt ellenérzések jogosságát, elsősorban a 25 évezést + a egynémely szónoki teljesítményeket illetően.

Az elégedetlen és dühös tömeget rövid időn belül negyedszer is így együtt látva logikus az emberben a gondolat, hogy és mi lenne másnaptól, ha a követelések sikerrel járnának?
Reális félelem ugyanis, hogy arra készen álló, a társadalom többsége által elfogadott demokratikus alternatíva híján a Jobbik következne - mert ők még nem voltak-alapon. Az meg egyenes út lenne az ország még nagyobb katasztrófájához.
Ebbe belegondolni, az nem csak a tüntetések szervezőinek és a rossz mondatokat harsogóknak a felelőssége.

Névtelen írta...

vallfaarus: írod:.."..Gyurcsány már foglalt, bábozik Obamával,.."

kérlek, magyarázd el egy kicsit részletesebben mit jelent ez a tőmondat? ÚGY, hogy a magamajta sertéstrágyalogisztikus is épülhessen belőle..kösz.Bbácsi

PuPu írta...

Igazad van vállfaárús, lehetett volna jobban is kibontani az igazság eme keskeny szeletét.
Azt próbáltam volna ezzel elmondni, hogy Gyurcsánynak nincs ideje mindenféle csip-csup ügyekkel foglalkozni, hiszen a Fidesz állítása szerint ő mozgatja a Goodfriend nevű bábot, erősen gyanúba keveredett, hogy magát Obamát is ő instruálja, ami teljes munkaidős elfoglaltság.
Ha ehhez hozzávesszük, hogy ebben az országban minden negatív történésért a muhi csatától a Corvinközi Szűz megpocséklásáig mindenért ő a felelős, akkor beláthatod, hogy hiába hazudja azt, hogy tud receptet az ország bajaira,ennek kitalálására fizikailag is képtelen lenne.
Szóval, aki őt ajánlgatja, az megvezeti a szorgos magyar népet.
Vannak itt még okos emberek csőstül, Szijjártó, Kósa, Lázár - csupa-csupa nemzetmentő, keresgélj közöttük, nekik még van szabad kapacitásuk!
:)

hello írta...

PuPu válaszának gunyoros illusztrálása a DK facés honlapjáról:

https://www.facebook.com/dk365?hc_location=timeline#!/dk365/photos/pb.169599166463839.-2207520000.1416393855./723706237719793/?type=1&theater

asta írta...

Kedves PuPu!

Értem én, amit mondasz és egyet is értek vele.... normális körülmények között.
Ma azonban nem normális időket élünk... a dolgok nem a megszokott szabályok szerint zajlanak, így sajnos a régi módi már nem működik. Ezt az új módit viszont a mostani politikusaink szemmel láthatóan nem képesek megtanulni. Nem értik, hogy ez ellen nem lehet a hagyományos módon harcolni.
Ideális az lenne, ha legalább a háttérbe beengednének néhány kevésbé amortizált profit. Legalább tanácsadónak eleinte. Szerintem ez hamarosan meg is fog történni.

A történeted nekem is ismerős, bár én hegeszteni nem tudok, de mindent, amink van a magam erejéből teremtettem, soha nem kértem az államtól semmit és erre büszke vagyok. Sok irigyem volt ezért, még szerencse, hogy rám legalább senki nem mondhatta, hogy komcsi lennék:)))

Ennek az országnak már egy perce sincs... tudom. Már tegnap is késő volt. A realitás viszont mégis az, hogy ha a profik nem képesek ( bármilyen okból) tenni valamit, akkor azt, aki tesz valamit, nem kéne elbátortalanítani az örökös kritikával. Segítő tanácsokra lenne szükségük... de arra nagyon.
Nézd meg milyen reakciók érkeztek Kuncze nyilatkozatára, amelyet az ATV-ben mondott. Az sokat elárul. Meg kellene találni az utat a fiatal nemzedékhez, az pedig durva, gúnyos megjegyzésekkel nem elérhető. Erről beszélek.
Meg kellene pl. találni a módját, hogy megértessük ezzel a nemzedékkel, hogy óriási a különbség az emberi hibázás és a szándékos károkozás között. Az idősebb generációnak arra kéne törekedni, hogy levegye magáról az általános bélyeget, amelyet Orbán ragasztott rájuk. Nagyon jó pl. az a felsorolás, amelyet Névtelen írt... ezt lehetne pl. konkrétabbá téve hangoztatni... nem megsértődni, hanem meggyőzni. Felismertetni velük, hogy ami most folyik, az egy teljesen más minőség... nem összehasonlítható a korábbi útkeresésekkel és nem szándékos hibákkal. Hogy a rendszerváltás bizony nagyon nagy feladat és nem könnyű egy diktatúrából demokráciát, pláne tőke nélkül kapitalizmust csinálni. Ilyesmiről kéne beszélni... vitatkozni, és magyarázni.
A fiatalok ezt már nem látták, nagy részük arra ébredt, hogy a szégyenletes castingolásokat, a még szégyenletesebb marakodásokat látta csak és abból ítél, miközben ömlik rá minden csövön az ezek mind egyformák mantra. Ezek a fiúk/lányok még óvodába jártak, mikor ez történt.

És nem, én soha nem szavaztam Orbánra,bár az igaz, hogy a legelején a jövő reménységének tartottam... de nagyon hamar felismertem a kártékony természetét. Ez az első kormányzásának második évében történt...Azt azonban a legrosszabb álmaimban sem gondoltam, hogy a dolgok idáig fajulhatnak.

És nem... tegnap én sem láttam egy kiforrott politikust sem... csak útkereső és lelkes fiatalokat... akik még képesek tanulni.
Végül: azt hiszem a mostani helyzetben egy reménybeli változás levezénylésére egy tapasztalt és idősebb politikust tudok elképzelni... de az még odébb van. Neki előbb meg kell teremteni a megfelelő terepet... na erre nem képesek a mai politikusok... ezt a fiatalok fogják megtenni.
Ezért aztán megint csak azt tudom mondani: legyünk türelmesebbek, megértőbbek az útkereső fiatalokkal.






























asta írta...

Kedves Kibickém!

Vissza ne tartsd magad semmitől! :))) Ha Vona üdvözölne, hááát... még a szememet is becsukom..:)
De! Azt most és itt írom, hogy nekem 56 szent. Az életem meghatározó élménye. És megsúgom neked, hogy vannak olyan történelmi pillanatok, mikor nincs helye a mérlegelésnek. Szerencsére ezek nagyon ritkák és remélem, mára már sokat okosodtunk... köszönhetően éppen 56-nak.
De nem menjünk bele éppen abba a témába, amely lassan egy évtizede örökzöld vitatémánk PuPu-val... ez az egy, amiben 10 év alatt sem voltunk képesek egy nevezőre kerülni:) Attól még szerethetjük egymást, nem?:)

csakafidesz? írta...

asta!
Teljesen meglep, hogy mostanában ennyire harcias lettél.
Emlékezetem szerint Te eddig a puha megoldások híve voltál. Vívtunk is ezzel kapcsolatosan néhány csörtét.

Csak nem Tuareg-iskolája változtatott meg ennyire?

Mindenesetre örömmel üdvözöllek a "forradalmárok" nagy családjában!

grund írta...

Kedves PuPu!
Ez az írásod, megjegyzéseiddel kiegészítve, megint nagyon ott van!
Gratula!
És nagyon talált névtelen 25 év összemosásával kapcsolatos szembesítő felsorolása is!

hello írta...

Bocs, de el vagytok tévedve!

Névtelen csak ideidézte Gréczy Zsolt összehasonlító felsorolását!

Kibic37 írta...

Kedves asta!

56 kérdésében teljes mellszélességgel melletted állok. Magam is benne voltam ...
PuPuval meg az iránta érzett tiszteletem okán nem álltam le vitatkozni ebben a kérdésben. Hamar felmértem, hogy úgyse tudnám meggyőzni. Ez ma már érzelmi kérdés. A mai aktuálpolitikai helyzetet illetően viszont teljesen egy húron pendülünk vele.

Viszont lehet, hogy a Központi Tisztiházra vonatkozó mondatát nagyon benéztem. Én azt ugyanis a Fidesz székházpanamájára (Tiszti Kaszinó) véltem értelmezni.

asta írta...

Ejnye Csakafidesz! Nekem nem kell semmiféle "iskola" ahhoz, hogy legyen véleményem.
Igen, igazad van... én, aki mindig a tárgyalásos, vitatkozós megoldásokat preferálom,( ahhoz viszont értelmes, kellő és legalább minimális ész is szükséges.) Ha ez nincs meg, akkor sajnos marad a radikalizálódás... ami nekem nem műfajom ugyan, de mostanra már nemigen van más megoldás. Itt az én un. puha megoldásom a kitartó és tömeges ellenállás. (Ennyiben tényleg egyetértek Tuareggel) Ha ezt sikerül megszervezni, lehet egy vértelen forradalom... ehhez viszont nagyon észnél kell lenni. Én ma már csak ebben reménykedem. Nem látok más utat.
Ehhez pedig a fiatalok tiszta igaz kicsit naínak tűnő lelkesedésére van szükség .

PuPu írta...

Jól értelmezted.
Úgy is hívhatod, kedves kibic, de annak a hivatalos neve a Magyar Néphadsereg Központi Tisztiháza volt.
Szép épület, nem egy ól...
56...
Annak van igaza, aki szerint mindenkinek megvan a saját 56-ja..
Nekem is.
Nem vagyok meggyőzhetetlen, csak szeretem, ha a tények tények maradnak...
:)

csakafidesz? írta...

Egyetlen dolog még a hétfői tüntetésről és elsősorban a szónoklatok minőségéről.
Ma reggel a háttérből hallgattam az ATV Egyenes beszéd c. műsorának ismétlését.
A figyelmem akkor fordult igazán a műsor felé, amikor Török Gábor politikai elemző részéről valami ilyesmi hangzott el: - "... Nem értek egyet azokkal, akik a tüntetésen felszólalok beszédeinek tartalmát és artikulációját bírálják, hiszen emlékezzünk 1989-re. Akkor a Fidesz szónokai sem remekeltek..." (bocsánat, ez nem így hangzott el szó szerint, de az interjú ezen részének ez volt a tartalmi mondanivalója)
Ez egy teljesen helytelen megközelítése a dolgoknak. Egy politikai elemzőtől azért elvárható, hogy - legalább a történeti hűség kedvéért - azt is elmondja, hogy a Fidesz 1989-től 1998-ig csak egy szebb reményekre jogosító törpe pártocska volt, akik 1994-ben még a parlamentbe is alig jutottak be - és volt idejük, hogy 9 év alatt Deutch T-tól Orbán V.-ig megtanuljanak beszélni.
Ezt már én tenném hozzá, hogy a kisgazdák nélkül a siker 1998-ban sem jött volna össze.
A 2002-től történteket meg már unalomig ismerjük!
Magyarországnak nincs arra újabb 8-10 éve, hogy egy újabb fiatal generáció megtanuljon beszélni.
Mit kellene tenni?
1./Legközelebb elsősorban olyanok beszéljenek, akik valamennyire tisztába vannak a retorikai szabályokkal.
2./A fiatalok integrálódjanak a jelenleg regnáló pártokba és próbálják meg azokat belülről a saját képükre formálni.
3./Tanuljanak pszichológiát és retorikát. Ha politikussá akarnak válni ez kikerülhetetlen.
4./Ha a háttérből is, de ne szégyelljék igénybe venni az idősebb, tapasztaltabb generációk segítségét.
Csak ez esetben érhető el gyors siker!

Kibic37 írta...


PuPu, köszönöm!
:)

hello írta...

Tényleg nem egy ól:

http://kepkezelo.com/images/nplsf4cgaxh3wmfwjvgl.jpg

Most az MKB Zrt.-é

csakafidesz? írta...

astának!
Vedd már egyszer észre, hogy sokszor önmagaddal is ellentmondásba keveredsz.
Nem lehet egyszerre hideget és meleget is fújni.
Egy dolgot viszont minden bizonnyal az ERŐD-ből hoztál magaddal.
Tuareg barátoddal együtt azt hiszitek, hogy az igazságot egyedül csak Ti képviselitek.
Ezt hívják latinul EGO-nak vagy a mi nyelvünkön értelmezve "eltúlzott én-képnek".

moose írta...

Nekem ez jutott eszembe a mostanság történtekről:

Érik a válság!

Várom, hogy mikor jön el a pillanat,(nncs már messze!), amikor már csak egy és csak egy út marad nyitva a válság leküzdésére, és csak ezen az egy úton lehet majd előre haladni!… mert ha nem, akkor 30 000 éves káosz következik!

(Tudom, hogy sokan vannak az itt kommentelők között "Alapítvány" rajongók, akik értik miről beszélek!)

Hogy ki lesz a magyar "Terminus" polgármestere, aki megsejtve Seldon tervét nem megy elébe a válságnak, hanem megvárja, amíg csak és csak egy út marad,…. nem tudom, csak sejtem.

Lehet, hogy a sors akarta így, hogy ne ő legyen Bp, polgármestere,…mert a válság kiteljesedése után neki lesz esélye, víziója, tehetsége, bölcsessége és tisztessége a jövő békés, demokratikus megnyitására.

Vagy tudtok jobbat?!?

" És most mit fog tenni?
- Semmit!
- És ezt most mind megteszi?
- Igen! … de ott akarok lenni, amikor a válság kiteljesedik!" (Párbeszéd Terminus polgármestere és a hazatérő külügyese között!)

Szerintem most itt tartunk. :)

Igazatok van,… szerintem is türelem mindazokért, akik tenni akarnak, … próbálnak,… így tanulnak.

Sikerülni fog,mert ők már szabadnak születtek!

… mégha nekünk nincs is időnk! :))

asta írta...

Csakafidesz!
Te most haragszol rám? Tegyed, de attól még nem leszel okosabb:))

asta írta...

Moose
Igen! Ők már szabadnak születtek és elegük van... ez a lényeg.
A többivel pedig egyetértek... pont erre gondoltam én is.:)

PuPu írta...

asta drága, lehet itt éppen veszekedni is, de minek?
Nem jobb beszélgetni?
Attól, hogy valakinek más a véleménye, mint neked, nem biztos, hogy buta, és ha az, mint neked, nem biztos, hogy okos.
De ha beszélgetünk, akkor lecsiszolódnak a véleményeinkről a durva, elnagyolt, éles törések, és a végén minden szép gömbölyű lesz, márpedig az a tökéletes forma.
Ezt szoktam mondani a nőknek is, és még nem találtam olyat, aki ne helyeselt volna!
:)

csakafidesz? írta...

astának!
Miért, talán haragudnom kellene rád?
Szerintem nincs miért. Mi eddig is szépen elbeszéltünk egymás mellett és ez valszeg ezután sem fog megváltozni. Én ostoba, majdnem elfelejtettem, hogy egyszer méltóztattál velem egyetérteni. Bocs!
- azért "féfiasan" elismerhetnéd, hogy a riposztod nagyon gyengécskére sikeredett. Ennél azért többre számítottam!

lámpabél, egérfogó, gatyamadzag írta...

Hurrááá!
Végre valaki részletesen is kifejtette, hogy a RENDSZER SZINTŰ problémákat kizárólag a RENDSZER SZINTJÉN érdemes kezelni!!!
http://www.galamuscsoport.hu/tartalom/cikk/422714_lesz_ez_majd_jo_is

Kelemen Ede írta...

Csakafidesz ? 16:43
4./ Nem hiszem, hogy a fiatalok szégyellnének segítséget kérni az öregektől. Inkább azt gondolom, azokat az időseket kérdezgetik/kerülgetik akik a tudást szeretettel közvetítik!
Mert az értelmesebb fiatalok nem pillanatnyi vagy pár évre szóló sikereket akarnak, hanem az életük értelmét keresgélik és közben nem négy éves váltógazdaságok kiszámíthatalan következményeit akarják lesegetni...

asta írta...

PuPu drága!
Nem olvastál figyelmesen... nem én kezdtem sértegetni... részemről a téma lezárva. Utálok veszekedni.

csakafidesz? írta...

T.Ede!
Biztosan igazad van, mert vannak olyanok fiatalok is, akik bizalommal fordulnak az idős politikusok felé. Csak azt gondolom, hogy ők a kisebbség.
Mert azok, akik a Fidesz által elkövetett karaktergyilkosságok idejében szocializálódtak, nem véletlenül tagadják meg azt, a viszonylag konszolidált időszakot is.
Csak meg tudom erősíteni, hogy amit most tesznek a fiatalok a mi segítségünkkel - vagy anélkül - kizárólag csak magukért teszik. Jövőjük már csak nekik és a gyermekeiknek van.
Ahogy most megágyaznak, később olyan lesz az álmuk.
Csakhogy!
Amikor egy tömegrendezvény hivatalos szónokai és a kommentelők egy jelentős hányada is összemosva az elmúlt 25 évet, különbségtétel nélkül mindenkit rablónak, szélhámosnak és kidobandónak ítél meg, akkor megszűnik az a kevés bizalom is, ami még megvolt. Ebben az állapotban az egymás segítségére hivatott felek csak bizalmatlanul méricskélik egymást.
Önveszélyes játék ez a mi oldalunknak hitt szereplők részéről. Sajnos, azt nem veszi észre a bölcsebbnél-bölcsebbek közül senki sem, hogy ez is csak OV malmára hajtja a vizet.
Talán leszállt a köd, ami elhomályosítja az éleslátást vagy itt kevés kivétellel mindenki a kormányoldal forgatókönyvéből dolgozik - (azt is bedobták már, hogy az egész eddigi tüntetéssorozatot a CIA producerei szervezték),- nehogy már a CÖF ellenfél nélkül maradjon.
Soha sem akarják összeereszteni őket - mert ugye a látszat az mindennél fontosabb - de így hivatalosan lesz a kormány mellett demonstrálók ellenében egy Ellenzéki Civil Összefogás Fórum (ECÖF) is.
Hát kb. ennyit erről. Hosszan lehetne még folytatni, de minek. Akik mást gondolnak, azok közül csak keveseket lehet meggyőzni, ezért bármilyen okfejtés süket fülekre talál.
A vektorok pedig értékelhetően nem összegezhetők, mert egy irányban szinte semmi sem mutat. Még az is könnyen előfordulhat, hogy az összegezésnek negatív eredője lenne.
Az ország mára már teljesen felszabdalt állapotba került. Sokan hisznek az elmúlt időben örömmel tapasztalható tömeg erejében, pedig biztosan tudják, hogy ez a teljesen inhomogén társaság, ha veszélyt érzékel, akkor annyifelé szalad, ahány felé tud. Vonulásra, skandálásra, ordibálásra jók, de sokkal többre nem. Ezek a gyerekek alapvetően katonai kiképzést sem kaptak, fogalmuk sincs a harcászati alapfogalmak mibenlétéről, képtelenek parancsokat végrehajtani - mert ugye tudjuk mi öregek, hogy a parancsok végrehajtásához önálló gondolkodásra is szükség van.
A fentiek alapján - bármilyen nagy is legyen a létszámuk – az állandó mozgásban tartott jól kiképzett készenléti rendőrséggel szemben semmi esélyük sem lenne.
Ebből a jól érzékelhető reménytelenségből a kivezető utat nehéz lesz megtalálni.
Az ellenzéki pártoknak unióba tömörülésére lenne szükség, mert ezzel talán létrejönne egy olyan erő, aki, képes összefogni ezt az atomjaira széthullott társadalmat. És akkor ez még csak a kezdet lenne.
De ez a reményünk is elszállt a választási szövetségek megszűnésével.
Mi a megoldás? Ha hinnék benne, azt mondanám, hogy ennek csak a jó Isten a megmondhatója!

csakafidesz? írta...

Ugyan már kedves asta!
Mond már meg, mi volt számodra az annyira sértő gondolat?
Talán az ego-d felemlítése?
Hát, ezt a témát már a PuPu is jónéhányszor érintette - bár igaz nem mondta ki - de Te semmit sem fogadtál meg belőle.
Magadra vess!

pityerke írta...

Súlyos, súlyos, súlyos hiba ez a fanyalgás és elhatárolódás! Ahelyett, hogy az egészet egy, még kiforratlan kezdetnek tekintenénk, amit fel kellene emelni, életben kellene tartani, hitelessé kellene tenni a továbbiakban. Nem az elmúlt 25 évet dobták el, hanem az elmúlt 25 év korrupt, megalkuvó, megélhetési civakodó, önérdekű és tolvaj politikusait. Azt mondták, ugyanott tartunk, mint 25 éve. Igaz vagy nem? Azt mondták, hogy a baloldal is részes ebben. Igaz vagy nem? Nem az elmúlt 25 évet dobták ki, hanem a megosztottság, a jóra és a rosszra történő felosztás, az "igazság" szájbarágása ellen tiltakoztak. Zúgott az Európa! Alapvetően Orbán ellen tiltakoztak. Azt mondták, az előző kormányok hibát hibára halmoztak, DE ez az időszak szégyent hozott az országra! Igaz vagy nem? Van különbségtétel vagy nincsen? Ott feszült az EU-zászló is mellettük - Európa is az elmúlt 25 év része! Igaz vagy nem?
Mit akartok ezzel az elhatárolódással? Ne a kiragadott részletekre figyeljetek, hanem az egészre, nézzétek újra a tüntetést egészben a Nullkeren, több, mint egy órás volt a műsor! Nem akarnak lövészárok-menti politizálást: nagyon erős és számomra nagyon ütős, érzékletes párhuzamok sorolódtak ezzel kapcsolatban! Igazuk van, mert ma, bármely jelenlegi ellenzéki párt képviseletét elfogadják, azzal a lövészárok meghatározott oldalán találják magukat. Ti akarjátok ezt? Vagy egységet akartok végre? Ha már az ellenzéki pártok nem tetszettek forradalmat csinálni az utóbbi választások idejére sem, hát a fiatalok elkezdik nélkülük. Nincs olyan ellenzéki erő jelenleg, aki mögé ma egységben beállna a tömeg! Könnyen meglehet, hogy a tömegben ott voltak arcok a Jobbiktól a DK-ig. A folytatás az, hogy támogassuk, emeljük fel, biztassuk a tüntetéseket, hogy meg kell találni azt az egységes minimumot, ami mögé tömegek képesek beállni. A mai ellenzék a mai állapotában, a választásokra készülve sem volt képes megegyezni egy egységes minimumban, folyton fanyalogtak egymásra, a "jóérzésű embereket" kezdték tologatni maguk előtt, mint a Fidesz, önigazolásul. Aztán most meg vannak szeppenve, hogy nincs szükség rájuk és az eddig hasznot nem hozó szakértelmükre hivatkozva, kritizálják a tüntetőket, vagy a maguk hibáit "bölcsen" elismerve, udvarolnak nekik. Ezért sem politikus most bárkinek a preferált pártját megpróbálni ajánlgatni, a tömeg nem fog egyetlen párt mögé beállni, és a tömegnek egységesnek kell maradnia. Tisztelem mindenkinek a személyes pártválasztását, de a pártoknak kell most elhitetni magukról egy nagy változással, hogy hitelessé tegyék magukat arra, hogy befogadja őket az elégedetlen tömeg! És a határozott pártpreferenciájú embereknek is be kell látni, hogy jelenleg nincs olyan "szakpolitika", amely mögött együtt maradna a tömeg.
És "rikácsoltak" és "cúúúnya" szavakat mondtak? Ha a tehetetlen düh érzése nem igazolja ezt, akkor hadd mondjam el: Felszólaltam egyszer egy szakmai fórumon egy nagy terem leghátsó sorából. Amikor leültem, kapart a torkom; rájöttem, hogy túl hangosan beszéltem és nem voltam összefogott. Pedig az szoktam lenni. Talán, mert túl nagynak éreztem a termet ahhoz, hogy a szavamat legelöl is hallják - és akkor magamban szégyenkeztem emiatt. Itt meg egy nagy tér, több tízezer ember állt a szónokok előtt, szabad térben. És ez, most még, a tehetetlen düh állapota! Mert még nem bontakozott ki a hogyan tovább, és ez sem baj! És mi van, ha nagyon készültek, és a "vizsgadrukk" miatt széttöredezett az átgondoltság? Ha ott tojtak be a színpadon, amikor már nem lehetett visszakozni? A felháborodás átjött. Én is fel vagyok háborodva. Basszátok meg :) ! Ha nekem feldobják az agyamat, velem is előfordul, hogy nem körültekintően "nyilatkozom" - hát az ember elnézést kér, aztán szépen folyamodik, máskor ne dobják fel az agyát, és béke van. Biztos vagyok benne, hogy a tüntetés szónokai is lehiggadnak. Hol az empátia? Hol a támogatás? Hol a csatlakozás és az együtt gondolkodás a továbbiakra?

pityerke írta...

Mire fel ez a fanyalgás? A legnagyobb baja az ellenzéki "elitnek" ez az eltartott kisujj: hogy "erkölcsileg" mindig feljebbvalónak találják magukat a tömegnél (és az ellenzéki párttársaiknál is), ha önigazolási kényszerük ezt kívánja. Mert most is önigazolási kényszert látok, azt látom, hogy a "mieink" igenis csináltak nagyszerű dolgokat és ezerszer különbek a Fidesznél! Pedig nem "mi" és "ők" vagyunk, meg "amazok", hanem csakis mi vagyunk: magyarok.
A célunk ugyanaz: egy élhető és fejlődő ország.
Ezért egy valamiben kötelezően egyet kell értenünk, legalább a lövészároknak a mifelőlünk lévő partján: ahogy egy újszülöttel kapcsolatban feltétel nélkül hisszük, hogy felnő és megtanul önállóan járni, úgy a most kibontakozó civil ellenállásban is ugyanígy kell hinnünk. Ha elesik, állítsuk talpra és poroljuk le a seggét, kötözzük mbe a bibit! Hozzátennünk kell, nem pedig elvenni belőle. Mert ha elveszünk belőle, azoknak a kedvét szegjük, akik nem a közönségből nézik (és kritizálják) az eseményeket, hanem ott vannak az utcákon és a tereken! Lelkesítsük hát és ne lehúzzuk őket!
Ettől még nem kell mást gondolnunk az elmúlt 25 évről, mint amit gondolunk.
Csak az eggyé válás simít elénk mindenki számára közös utat, ahol a göröngyöket is majd együtt simítjuk el.
Ugyanoda vezet az elégedetlenség napi tüntetéstől való elhatárolódás, ahova az ellenzék egymás elleni civakodása és egymással szembeni pozicionálása vezetett: kudarcba. Az ok pedig: a megegyezési képtelenség egy olyan egységes minimumban, ami a kisebb részletekben egyébként nem teljesen egyetértő emberek között is széles együttműködéshez vezethet!
Nem kell "kormányváltó" határozatban kihirdetni és kizárólag helyesen gondolkodók oldalán előírni, hogy kinek mit kell gondolnia az elmúlt 25 évről, ahogy a Fidesz az "emútnyócév" vonatkozásában kormányhatározatban tette! Akkor sem, ha a lövészárok egyik oldala menti pártokkal szimpatizálunk. Próbáljuk meg végre a tömeg szavát meghallani és ha már felbátorodott és kibújt a fedezékéből (melyben a kormány és az ellenzék ellen egyaránt fedezte magát!), a tömeget is nagyfiúnak tekinteni.

pityerke írta...

Az sincs megírva, hogy nem áll össze egy új ellenzéki erő. Ideiglenes kormány is szóba jöhet. Azt sem lehet tudni, milyen arcok bontakoznak még ki a tömegből, talán egy Lech Walesa rejlik valahol? Semmi sem végleges, ez csak a kezdet, persze még kiforratlan, és ezért sem lehet pálcát törni felette, sőt, a szónokok felett sem lehet pálcát törni. A mikrofonláz ekkora tömeg előtt, és a tehetetlen düh huzamos visszatartása utáni lelkiállapot nekem bizony képbe jön, ez bizony emberi. Empátia, nem pedig simplicity. Ők nem gépek, hogy gombnyomásra szolgáltassák a kielégítő funkciót és ki lehessen őket cserélni garanciásan. Ők az önkéntesek, akia tapasztalat- és önkifejező magabiztosság nélküliek, de elszakadt náluk a cérna. Azért léptek fel. Bátor emberek. Elég volt a tehetetlenség érzéséből, amit az ellenzék is előidézett, nem csak a Fidesz. Tisztelet nekik! Vagy lehet kiállni egy újabb körben a helyükre a színpadon - ja, de nincsen tömegkezelési tapasztalat? Vagy bátorság nincs? Hoppá. Majd csak a szájunkba száll magától az a sültgalamb :)
Ugyan honnan lenne tapasztalatuk a tömeg kezelésére, kérdezem? Hol szerezhették volna meg? A népi Kínában? Azért vették fel a kezdeményezést, mert az ellenzék nem képes a tömeget megszólítani. A profik nem képesek, a kezdőktől meg professzionálisan megköveteljük. Honnan lenne politikai tapasztalatuk, ha civilek? Az a legnagyobb erősségük, hogy tapasztalatlan civilek, egyek a sok közül és nem kötődnek a politikához és a pártokhoz egyáltalán. Ebben van az erejük! Nem kezelni, hanem megszólítani akarták a tömeget. Megmutatkozott a tömeg! Ez a tömeg megmutatta, hogy ők nem csőcselék. Aki akart, hazament, aki nem akart, az meg maradt. Aki maradt, rosszul tette, hogy maradt?

Tele van vele a világsajtó! Gyönyörű képek! Büszke vagyok. Az egész világ szemében gyengítik a rezsimet, a békemenet hatása ehhez képest mínusz 100-as!

Nem osztom azt sem, hogy összefüggéstelenül beszéltek. Aki megérteni akarja őket, az érti a gondolataikat akkor is, ha nem ért egyet velük. Több, mint egy órás a műsor a Nullkeren. Világos, amit mondanak, és lehet, kell velük vitatkozni, ők is vitatkoznak. A tömeg egyébként sem a választékos, jól szerkesztett mondatokra fogékony. A tömegnek hangulata van, szavakat ragad meg, illatokat érez, ízeket kóstolgat. Most a nép beszél. Most arról van szó, hogy mit kíván a mygar nemzet. És innem van a tovább. Ez a kezdet.

pityerke írta...

Ez a komment pedig, especially for you, dear Pupu.
Mindig örömmel olvastalak, az írásaid levezettek, megnyugtattak, szórakoztattak. De soha semmit nem oltottál a bőröm alá, ami felpezsdítette volna a véremet, ami átformált. Ezt a civilek érték el. Büszke vagyok, és végre felemelem a fejemet.
Ezek a civilek azok, akik segítségével megláttam, tapasztaltam, hogy sokan vagyunk, és akik által hiszem, hogy még többen leszünk, és ez nekem csúcsélmény. Ezt nem vitathatod el tőlem. Kiálltak arccal, névvel, megfingattatták a Viktort, a Viktor rokonait, barátait és üzletfeleit. Neked meg még a nevedet se tudom.

A Viktor meg most abba kapaszkodik, abban reménykedik, hogy az a folyton önigazolási kényszerben szenvedő baloldali „elit” még a saját céljait támogató civil tüntetéseket is szétfikázza, hogy még a saját céljai szerinti tüntetőket sem képes egy táborban tartani, hanem megosztja a kényes önérzetére hivatkozva – és gondolom, hogy bértollnokai révén hozzá is tetet a maga részéről ehhez a „sikeres” megosztáshoz”!

Ezekről a szavaidról pedig:
„A fiatalokkal ez az ország egyszer már megszívta, akkor is olyanok szavaztak rájuk, mint te is vagy, el voltak alélva a fiatalságtól, majd ők lesznek a tiszták – de mire ezt kimondták, a tiszták már el is lopták a Központi Tisztiházat az Erzsébet hídnál. Láttál te tegnap egyet is, akiből sugárzott az értelem és a higgadt mértéktartás?”

Az értelemről nem akarok esszét írni, mert az én értelmem azt mondja, hogy Orbán takarodj, és ezt skandálta a tömeg is 88 %-ban. Azért 88, mert kedvelem a 8-as számot, meg azért is, mert ez volt a tüntetés kizárólagos, üzenete, aminek értelme van, és ez nem a buta szalonlibák bálja volt.
Ezek a civilek rendszerváltást hirdettek, ezt ki is mondták, és én egyetértek ezzel. Nekem az MSZP rendszere sem tetszett, maga az MSZP pedig már a legkevésbé sem tetszik.

De beszéljünk inkább a mértéktartásról. Mert akkor most oda kell állnod a szervezők elé, szemtől-szembe, és a képükbe kell köpnöd, hogy karrieristák, és azért rugóznak és ordibálnak itt, mert holnap már ők akarják szétlopni és tovább zülleszteni ezt az országot. Igaz, hogy nem választási beszédet tartottak politikai pártként, de a liba se mossa le róluk, hogy befolyásos pártkáderek akarnak lenni holnapra!

Ha nem teszed ezt meg, akkor az a minimum, hogy az általam idézett fenti, és általam mértéktartónak egyáltalán nem nevezhető, szerintem lenéző és csúnya hiszemű gondolatfutamodat visszaszívod. Mert ez most szó szerint Gőgös Gúnár Gedeon.
Valahogyan ez jut az eszembe, miért is? Valakiknek nem adták meg a tiszteletet ezek a srácok? Még nem tettek le annyit az asztalra, hogy bármire is azt mondhassák azt, hogy BULLSHIT?
https://www.youtube.com/watch?v=wVjMfVPh4aE

PuPu írta...

Kedves Pityerke!
Bizonyára összekeversz engem Leninnel, hát akkor most hadd tájékoztassalak, én ide nem forradalmár vezérnek szegődtem - arra vannak más bloggerek -, az én célom egyszerűbb.
Mindössze azt szeretném, ha az olvasók elgondolkodnának azokon a dolgokon, melyekről írok, aztán kialakítanál a saját véleményüket.
Ezt a célkitűzést talán hozom is, hiszen te is elgondolkodtál, aztán annyit írtál, hogy a terjedelme meghaladja a poszt terjedelmét, ami természetesen nem baj, az én szemszögemből nézve meg egyenesen siker.
Viszont, ha téged ez a tüntetés át tudott formálni, az meglehetősen szomorú, habár lehet, hogy tévedek, hiszen azt nem írtad meg, hogy milyen tekintetben lettél más ember, mint mikor kiértél a Kossuth térre.
Hogy az egy siker, hogy negyvenezren kimentünk a térre?
Bizonyos szempontból igen, de a vonulós menetnél ötvenezren voltunk, a Milla meg hajdan összehozott százezer embert is, szóval még ez a siker is relatív.
Hogy a szervezők a nevüket adták, az én nevem meg nem tudod?
Ne viccelj, akik a nevüket adták, azok mind-mind noname emberek, akikről azt se tudtad, hogy neonáci vagy anarchista, bolsevik vagy demokrata, rólam viszont rengeteget megtudhatsz, hiszen a blogom 1700 posztja pontos képet ad a nézeteimről, a személyiségemről, és ami azt illeti a te neved sem publikus, te vagy a pityerke - a PuPu is van ilyen jó...
Emellett itt engem rengetegen ismernek személyesen is, de nem én vagyok itt az érdekesség, hanem a téma - esetleg.
Ami Viktort illeti, az a baj, hogy nem fél és nem is nagyon van félnivalója mindaddig, ameddig dilettánsok szervezik a tüntetéseket, ahol egy olyan országban, melyben a társadalom harmada nyugger, sértegetik az idősebb generációt, meg azokat a köztisztviselőket, pártvezetőket, egyszerű embereket, akik egész életüket tisztességben élték le.
Hogy Orbán - egyébként végtelenül ügyes és szakszerű tömegkommunikációja szétveri a demokratikus oldal ügyetlen próbálkozásait?
Hát lehet, csak csodálkozni nem lehet ezen, mert ameddig ezen az oldalon hülyeségek artikulálatlan ordítozása számít kommunikációnak, addig mindig Orbán lesz a nyerő.
Hogy a tömeg azt ordibálta, hogy Orbán takarodj, az szép, minden évben kétszer ezt szokta ordibálni, aztán hazamegy és elégedett, erősödött a tüdeje.
Hogy a klasszikus kérdést tegyem fel: na és?
Meg ez a rendszerváltás is.
Milyen rendszerre szeretnék váltani a parlamentáris demokráciát?
Érdekes kérdés...
És én nem tartozom nekik felelősséggel, ellenben ők a társadalomnak nagyon is.
Még akkor is, ha nem tettek le sehol még sehova, semmit...
:O)))

pityerke írta...

Kedves Pupu, igaz, én is csak a Pityerke vagyok, ahogy Te is csak a PuPu - sőt, a PuPu sokkal jobb, mert a Te oldaladon még ott van az 1700 poszt is, igen, de nem ide akartam kilyukadni. Hanem oda, hogy ha valaki kiáll névvel, arccal a hatalom elé, arról nem kellene arc nélkül, pusztán egyet nem értésből, unszimpátiából vagy akár szkepticizmusból olyasmit sugalmazni, amit én kifogásoltam és keményen kifogásolok most is, amennyiben ennek nincsen alapja, vagy egyelőre nincs. Annak ezt a szemébe kellene mondani. Szerintem. És most is ezt kérem, vagy hogy vond vissza.

Tudod, nekem ebből a sok erkölcsből nőtt már púp a hátamon. Már én is pupu vagyok. Ezektől a srácoktól felesleges számon kérni a társadalom iránti felelősséget, mert éppen ők kérik számon a felelősséget a hatalomtól. Nyomós okuk van rá.
A gyerekeinktől sem határolódunk el, és nem sugalmazunk róluk súlyos dolgokat, amikor ránk csapják az ajtót, rikácsolnak és pimaszkodnak, mert ez is a mi felelősségünk. Ilyenkor azt sem kezdjük el citálni, hogy MÁRPEDIG mi mennyi tagadhatatlan jót tettünk, és milyen sok elismerendő áldozatot hoztunk értük, mert ha ezt tesszük, akkor nagyon elrontunk valamit! Valami más lesz a megoldás. Azt is hiába szögezzük le, hogy a családban demokrácia van, és az apa a kenyéradó parlament, ha a gyerek nem érzi a demokráciának. Akkor kidobja az ablakon az összes érte való jótéteményeinket és áldozatainkat és szarja le. És jól teszi, mert nem ő kérte, hogy a gyerekünk lehessen, és még erre sem fogjuk nekik azt mondani, hogy ők szűznemzéssel szaporodtak.

Ezekkel a tüntető srácokkal sem szabadna így bánni.
Most is, PuPu, hiába kapod elő a politikai kisszótárt, és fölényeskedve kérdezed, hogy parlamenti demokrácia helyett akarnak parlamenti demokráciát. "Érdekes kérdés..." - még mulatsz is ezen.
Nem érted a kérdést, PuPu, és ha a definícióval huzakodsz elő, nem is fogod érteni.
Talán nem mellékes, hogy milyen a parlament. Ha nem azt keresed, hogy mi van a fejükben, hanem a definíción lovagolsz, akkor talán nem is akarod érteni.
Figyelj, öcsi, keverj le apádnak két nagy pofont, hogy nem nevelt meg? Tanuljál (politikatudományt, szónoklatot, stílust, tömegkezelést, tapasztalatot és főleg tiszteletet), és akkor, legfeljebb majd szóba állunk?

Egyetlen ország sem lehet sikeres, amelyik nem a polgárainak az egyéni boldogulására épül. A 25 év alatt nem tudott ez az ország a pártokkal egy olyan képviseleti demokráciát (a definíció szerint parlamenti) kialakítani, amelyben a népnek ALAPVETŐ helye és szerepe van, mert az a demokrácia lényege, hogy az egyéni boldogulásra épül, és ez az építkezés nem történt meg. Mindig is túlságosan nagy volt az államfüggő réteg, és ezért van az, hogy 4-évente mindig a kisebb rosszra szavazhatunk a kormányígéretek mentén, hogy melyik kormány fogja jobban megoldani az államfüggők helyzetét. Függőségben tartás vs függetlenség.

pityerke írta...

Mennyiben más ez, mint a Milla? – kérdezed.
A Millánál kimentek a tudatosok, az újságolvasók, színészek adtak műsorokat, high-tech volt, választékosság volt, irodalmi ízlés volt, és az istenadta nép, aki nem újságolvasó, otthon maradt a sorozatait nézni, igen.

Most viszont a nép kezdte el kapisgálni a valóságot, az ösztönösség gyűlt össze az utcákon, nem high-tech, irodalmi ízlés és stílus van. Már nem csak egyetlen „milla” van, hanem a többedik. A maradék nyugdíjpénztár lenyúlása ellen verbuválók helyesírási és stílusbeli hibákkal tűzdelt felhívásban mozgósítanak a Facén. És baj ez? Szerintem nem baj – csupán annyi, hogy Schmitt Neragozzuk Palibá' intelmeivel ellentétben, mégsem az édes anyanyelvünk az érzelemrokonító forraszték. Annyi a különbség, hogy megmozdultak az ösztönök, és a valóságérzet kezd tudatosulni, hogy ez az ország nem a népe egyéni boldogulására épít. Hanem egyesek boldogulására épít.

Az a különbség, hogy most nem a népnevelők beszélnek a népnek mívesen, hanem a nép beszél – vagy ordibál, ahogy tetszik. Az a különbség, hogy egymáshoz csatlakoznak és nem másokhoz. A Millások beintegrálódtak az Együttbe, aztán elmúlnak, elsorvadnak az Együtt-tel együtt. Mert az Együtt-et meg a 25 év alatt egyetlen stafétaváltó baloldali párt ette meg. Talán ez is képben van nekik. És mindez, talán már kezd fontosabbá válni, mint a sorozatok. Én csak azt mondom: talán. Nem vagyok tévedhetetlen. És támogatom őket, mert még nem látszik, mi lesz ebből és jó is lehet.

Mindig is elzárkóztam a birka nép minősítéstől, mert az emberek felmérik a lehetőségeiket, és ha nincs kilátás, csendben maradnak. Most meg elszakadt valami cérna. Most ez az elégedetlenség és a düh fázisa. Támogatás kell nekik, hogy túljussanak ezen a kezdeti fázison, meg fogják találni a képviseletüket.


PuPu írta...

Kedves pityerke, a társadalom nem kísérleti fehéregér, a magukat civilként aposztrofáló dilettánsok kísérletezzenek talán rajtuk.
A tüntető srácok meg ha csak magukban mennének tüntetni, igen elmagányosodottan mennének haza.
A populizmus akkor is populizmus marad, ha amatőrök adják elő, viszont mindig a hatalom szekerét tolja, mert el akarja lehetetleníteni a hatalommal szemben alternatívát képező politikai erőt.
A Millánál egyébként ugyanazok az emberek mentek ki, mint akik most is ott voltak a tüntetésen, ezért volt vicces, mikor Juhász füvész ki akarta sajátítani a tüntetést, melyen sokféle párt sokféle szimpatizánsa vett részt, ami viszont nem volt kedves a hatalomnak.
Ezért vert és ver szét minden erre irányuló törekvést, ezért veri szét – most éppen a civilek-pártok törésvonal mentén Orbán, megjegyzem, elég ügyesen – a társadalmat.
Egy idióta ma még a magánnyugdíjpénztári tüntetésen is erre tett kísérletet.
Most őszintén – kell, hogy legyen erről a témáról véleménye egy pártnak?
Kell hát, és kinek van arra joga, hogy egy emberek tízezreit tömörítő szervezettől elvitassa ezt a jogát?
Szóval, nem kell bedőlni minden süket dumának, és nagyon oda kell figyelni, még mielőtt a birka teljesen megkergül, vagy jön a farkas…
:O)))