2016. március 31., csütörtök

HOVA MENNEK A SZOCIALISTÁK?

Szerintem tönkre.
Sajnálom nagyon, jóllehet a folyamat, melynek vége az lesz, hogy logót cserélnek - egy leveskocka lesz az új jelkép - nagyon régen kezdődött.
Tulajdonképpen az egész magyar fejlődés a rendszerváltás körüli években már magában hordozta a förtelmes jelent.

Megjelentek a jobboldali pártok, elkezdték a szerecsenmosdatást, nekikezdtek a Horthy-kultusz megteremtéséhez a Hóbagoly vezényletével. 

Antall és társai hihetetlen arroganciával párosult gazdasági analfabétizmussal vágtak bele a társadalom átalakításába, mintha sok-sok Hegedűs Zsuzsa álmodta volna meg a szebb jövőt.
Pontosan lehetett látni, hogy ez a vonal a horthy-fasizmusra fut majd ki, ami Torgyánnal megspékelve ugyan viccesen festett, de az eredmény mégiscsak vérfagyasztó.


A kispolgári értelmiség is hozta a formáját, radikális ordibálói elfoglalták a közbeszédet, demagógok és doktrinerek voltak, aztán megszagolva a hatalmat és a pénzt, tettek néhány elvi engedményt saját maguk tekintetében.

Kisdobos-szervezetük - a Fidesz - azonnal kimutatta foga fehérjét, a hatalommal közös mutyiba kezdett, melynek eredményeként már akkor is említésre méltó összeget loptak, majd a zsákmányt elosztották egymás közt, ebből lett Orbán papa kőbányája is.
Mitől lettek volna jobbak a hatalom birtokában?


Balról ott volt az MSZMP utódpártja, meg az az izé, amit arra a célra hoztak létre, hogy legyen egy szélsőbaloldali erő is a palettán.
Voltak még viccpártok viccpolitikusokkal, hamar elhaltak, az MSZP elhagyta a nevéből és ideológiájából a munkást, a Népköztársaságból a népet, és elkezdett balközépre mozogni, ami a hajdani MSZMP-től határozottan jobbra volt - csak az volt a baj, hogy ott a párt vezetőin kívül nem volt senki.

Míg Horn élt, addig még futotta némi tömegtámogatásra, de az örök hátrálás, a múlt megtagadása meghozta eredményét - a párt seggreesett, hogy kissé rusztikusan fogalmazzak.
Ez a párt elhatárolódott a múlttól, a tradícióktól, ideológiIag egyre zavarosabb lett, belső demokráciája elkopott az örök kamarillapolitizálásban, és bár úgy tett, mintha szociáldemokrata-szocialista szeretne lenni, de szép lassan átalakult pénznyerőgéppé a pártnomenklatúra számára.
A tagság megöregedett, fiatalok alig-alig jöttek, akik jöttek, mára azok is betagozódtak szépen Laci bácsi majomcsordájába, még a legértelmesebbek sem képesek túllépni  a múlton.


Ezen egyébként nincs mit csodálkozni, hiszen az elmúlt negyedszázadban az egész magyar politikai osztály a jövő helyett a múltat akarta megnyerni, és amikor valaki elkezdett a jövőről beszélni, úgy néztek rá, mint borjú az új kapura.

Ez a mai helyzet nagy tragédiája, mert a jobboldalon Orbán ráérzett erre és a Horthy-feelinget akarja visszaadni az erre fogékonyaknak, hogy a rendpártiság és tekintélyuralom égisze alatt nyugodtan szét tudja lopni az országot.
Nemmellesleg az se baj, ha ki tudja élni megrendült egészségi állapotából adódó vágyálmait, mint Legfőbb Hadúr.

Nem mondom, hogy Gyurcsány elképzelése a világról mindig koherens lett volna, de egy biztos, ő volt itt az egyetlen - akkor még baloldalinak mondható - politikus, akinek egyáltalán volt valami elképzelése a jövő Magyarországáról - méghozzá korszerű elképzelése volt.
A többiekről jobb nem is beszélni.
Ha valaki a Jobbik elképzeléseire kíváncsi, keresse fel Érpatakot, és elégedtten állapíthatja meg, hogy ez a csúcs, amit széljobbék ki tudnak izzadni magukból.

A Fidesz gazdaságilag Matolcsyt, ideológiailag Schmidt Máriát adta nekünk, a jövkép pedig az ezer stadion országa, az iskolák folyosóin tornázó gyerekek Észak-Koreája.

A liberálisok eltüntek, mint liba a hófelhőben, a fene tudja, kár-e értük.
Szerintem az egy Kuncze kivételével azokért, akik képviselték őket, nem nagy kár.
A szélsőbaloldalon a pártelnök és családja maradt, a baloldal meg olyan üres, mint a sivatag.
A szocialista vezetés egy része lepaktált Simicskával, le fog paktálni bárkivel, aki egy kis pénzt lök nekik, a tisztességes baloldali politikusok, szakpolitikusok meg mint a búsképű lovag, neki-nekirontanak az ellennek, de szélmalmok ellen harcolnak - harcostársak nélkül.

A párt helyi szervezetei elkoptak, pártépítés nemigen van, a párt politikusai rettegnek nyilvánosan felvállalni nézeteiket, mert a helyi hatalom is a gengsztereké.
Leginkább úgy képviselik elveiket, ha vannak, mint ahogy a hívők tették Rákosi idején.
Közben persze a Fidesznek nevezett Orbánviktor pontosan kiszámított elképzeléseinek megfelelően az egész pártstruktúrát ellehetetlenítették - részben a politikai ellenfél, részben a pártok saját maguk.
Most ott tartunk, ha a Fidesz nem vigyáz, akár egydül is maradhat a pályán, mint hajdan a németeknél a NSDAP, ehhez már csak egy kis megfélemlítés kell.
Szögesdrótból egyébként jól állunk.


És most a szocialisták ismét pártelnöki castingot tartanak, melynek nyertese valószínűleg az lesz, aki legjobban tud Gyucsányozni.
Szánalmas.
Nem azt a hétszáznyolcvanezer volt párttagot siratják, akiket elvesztettek az úton, hanem azt a hatezret, aki elment Gyurcsánnyal új pártot csinálni, és azóta is kitart a pártelnök mellett, mellesleg bátrabban, mint a szocialisták a saját pártjuk mellett.


Ha elnézegetjük a szocialisták jelenlegi vezetését, hát nemigen látunk karizmatikus személyiséget se közel, se távol, nemigen látunk határozott ideológiát, vonzó jövőképet.
Ha a párt vezetői azt hiszik, hogy a szavazótábor esetleges növekedéséhez közük van, hát tévednek.
Ezt az eredményt Orbán hozza nekik, mert jönnek vissza a csalódott kóbor szavazók, akik még emlékeznek, honnan bóklásztak el, még emlékeznek a régi karámra, az akol melegére meg a régi szép időkre.
De ennek egy pillanat alatt vége lehet, elég lesz hozzá egy áfacsökkentés, vagy egy gyógyszerár-támogatás, mely mindenre kiterjed, csak a cavintonra nem...

Sajnálom a szocialistákat, sajnálom magunkat, mert ez így nem fog menni.
Ha a demokratikus pártok egymás ellen harcolnak, abból csak bukás lehet, de persze a listavezetőknek azért áll a  parlamenti hely a következő ciklusra.
Ezért folyik most a harc, nem a pártért, nem a  közös jövőért - és talán ez a legnagyobb baj.
Orbánt holnap megütheti a guta, elviheti az infarktus, megmerényelhetik - de ettől még nem lesz az MSZP-ből komoly társadalmi súllyal rendelkező párt.

Esetleg dolgozni kellene érte...
 

:O)))

18 megjegyzés:

Kapat írta...

Nagyon kemény, nekem szomorú ez az elemzés, sajnos tökéletesen fedi a valóságot. Végigfuttattam az agyamban a pártot képviselő személyiségeket, nem találok közöttük vezetésre alkalmasnak senkit, hitelesnek is csak egy-két embert.
Anélkül, hogy bárkit megbántanék, a vezetői alkalmasság, melynek igen sok összetevője van, egyiküknélnél sem jön össze.
A többi mellett ez is nagy baj. A szűklátókörű vezetők sora csak ártott a pártnak.
Pont akkor és pont ott, ahol kellett volna, soha nem tudtak meggyőző érvekkel hitelesen kiállni. Igen sok feladott labdát kihagytak sorozatban, ezeket nem lehet már visszahozni.
Nem is szeretnék (tudnék) többet hozzátenni, hiszen annyira sokoldalúan pontos az elemzésed, hogy csak ismételni tudnám a leírtakat.

Unknown írta...

Évekkel ezelőtt, még az INDEX FÓRUMOS korszakából ajánlottam PuPu Bácsit kötelező olvasmányként a szociknak....meg azóta is, nem hallgattak rám, íme az eredmény, de legalább az én a lelkiismeretem tiszta.

hello írta...

Ateistaként is vallom, mi több, vannak ez ügyben tapasztalataim is, hogy az életben mindenki előbb vagy utóbb, így vagy úgy, de jót is, rosszat is visszakap. Valószínűleg nem is jut eszébe, hogy a Sors törleszt épp neki valamiért... Akár csak a saját maga okozta gikszerekből eredő kudarcokon keresztül is.

Nos, az MSZP tevékenységét illetően bőven van indok arra, hogy keményen megszívják a maguk ilyen-olyan kaliberű árulásait.

Mindazonáltal nyilván vannak közöttük olyan jobb sorsra érdemesek, tisztességesek, akik egyfolytában azt várják, remélik, hogy majd csak végre jobbra változik a helyzet, de eléggé tanácstalanok lehetnek, mi módon is történhetne ez meg.
Ismerem a különböző elméleteket a személyiség szerepéről a történelemben, de egy tény: egy mozgalom, egy párt élére olyan alkalmas ember kell, akik nem csak vezetni mer, DE KÉPES IS RÁ!

góbé írta...


Botka, akit 2014-ig egy karakán, nehezen amortizálható, miniszterelnök-jelölt várományosnak véltem, sajnos önmagát tette hiteltelenné.

A zemeszpé talán azzal tudna lenditeni sorsán, mely jelenleg leginkább a lengyel mintára hajaz, ha visszakönyörgi Lendvai Ildikót, esetleg Kovács Lászlót vezetőnek. Abból a másfél-kétmillió szavazóból, amely 2006-ban még megvolt, pár-százezret ezzel talán visszaszereznének, mert dolgozni, pártot épiteni, a választókat érdemben megszólitani igy, maguktól képtelenek. Vagy nem is akarják.

Kibic37 írta...

Mi is van most Dunaújvárosban? A gyilkossággal vádolt fideszes képviselő helyére időközi választást készülnek kiírni. Van valami megállapodás a DK és az MSZP között, amelynek értelmében közös jelöltként támogatja mindkét párt annak jelöltjét, aki a 3014-es választáson jelöltet adott. Dunaújvárosban a DK-t illetné a jog a közös jelölt indítására. Tapolcán és Salgótarjánban az MSZP indított, a DK támogatta.
Most mégis valami olyan pletyka kering, mintha az MSZP mindezek ellenére önálló jelöltet kívánna indítani. Kezdődik minden elölről?

@hello
Hódolatom mindazoknak, akik - velem együtt - vállalják ateista mivoltukat!

Kibic37 írta...


http://propeller.hu/itthon/3204795-felrugta-megallapodast-mszp-nem-lesz-kozos-ellenzeki-jelolt

Ludvig Jenő írta...

Most illene búbánatos képpel azt mondani nagyon sajnálom, ehelyett én semmit nem mondok!

hello írta...

Kibic, köszi az infót - na, ezek azok a húzásaik, amik miatt még száraz kórót se vinnék ennek a pártnak a sírjára, ha végképp hazavágják magukat.

Olasz Ildikó írta...

Társaságunkban - csoportunkban - sokáig azért morgolódtam, ha valamelyik társ a szocikat piszkálta. Véleményem szerint felnőtt emberek, tudják, hogy mit akarnak, másik párthoz, tartoznak, s mi sem szeretjük, ha a partvonalból bekiabálnak. Ha nem akarunk Gyurcsányozást hallgatni, akkor nekünk sem szabad a Tóbiás ügyekbe verni az orrunkat.
Az alkalmi összeborulás hozott hasznot, de legutóbb a dunaújvárosi ügy nálam is kiverte a biztosítékot.
Úgy látszik, még mindig nem fogták fel, hogy már régen nem ők fújják a passzát szelet, hanem az életben maradásért kapálódznak a mély vízben. Miközben nem tudnak úszni.
Hogy hova tartanak? nehéz megmondani. Az a néhány, tényleg elkötelezett nyugdíjas párttag még tartja bennük az életet, de az ő életük is véges, és velük együtt a párt is kihal.
Persze ha tudnának fiatalítani... Bár a régi szép emlékű MSZP akkor is az enyészeté.

góbé írta...


Bár az előző poszthoz tartozna, ( PuPu felé egy mea culpa ) de az már rendesen leült, viszont a mai hirek alapján ugy néz ki, épp most fokozódik Európa ellopása, sőt rablása.

Az USA 24.000 fős szárazföldi kontingenst telepit a keleti EU-s országokba. - kértük, kérték ?!? - Az orosz nyilatkozat szerint erre asszimetrikus választ fognak adni.
Miután Rosszia nem arról hires, ha ellene kettőt lépnek, ő az asszimetria jegyében csupán egy, sokkal inkább 3-5 egységgel reagál. Nagyon is valószinü, hogy válaszként felvonulnak Belorussziában - a Belorusz kormány külön kérésére -, ill. Ukrajnában, részben védendő az ottani nem is oly csekély orosz kisebbség, részben pedig a "hajdani" megelőző csapás jegyében.

Az oroszok Sziriában, mintegy figyelmeztető felhivásként jelezték hogy Oroszország már nem a jelcini, vodkagőzbe fulladt, leamortizálódott, szedett-vetett népség, majd látványosan visszavonultak.

Erre az USA, - a mi bőrünkre, kárunkra - elkezdi provokálni őket. Avagy tud, hallott valaki olyan orosz tevékenységről, demostrációról, amely a kelet-EU-t veszélyeztetné?

Én, a tévedés jogát is fenntartva inkább hajlok arra, Amerika attól fél, hogy a brüsszeli események után - Ahogy Párizs után is volt - számára veszélyesen megnőhet egyfajta EU-Orosz közeledés.

Ami a legfélelmetesebb, ha végigviszi, komoly esélye van egy Ukrajnából induló és ki tudja hova, meddig terjedő háborunak Európában...



Névtelen írta...

góbé írta...2016. március 31. 10:24-kor
"Botka, akit 2014-ig egy karakán, nehezen amortizálható, miniszterelnök-jelölt várományosnak véltem"

- Botka, mint korábban minden más MSZP-s a 2014-es választásokkor olyan nyilatkozatokat tettek, amiből egyértelmű volt, hogy ők még akkor is egyeduralomra törnének a "demokratikus oldalon". Ahogy kicsesztek Bajnaival, ahogy 1 képviselős ajánlatot adtak Gyurcsányéknak, s azt ideológizálták, az gyomorforgató volt. De az MSZP nem 2014-ben kezdte ezt, hanem 1989-ben. Az MSZ(M)P átalakulásakor a jogutódlás égisze alatt a párt tagjainak jó részét semmizték ki, és utána is arra törekedtek, hogy a "bal" oldalon ők legyenek az egyedüliek, minden eszközzel keresztbe téve a többi balos pártnak. Így nem lehetett csodálkozni a DK alakulásakor kiadott pártelnöki nyilatkozaton sem, mely nyilatkozat folytán nem lehetett frakciója a DK-nak. Ma már tényleg csak a vegetálás van, de még most is tud kárt okozni a "demokratikus oldalnak". (lásd Simon ügy)

dogbakszi

sphagin írta...

Egyetértek !

Sajnos !

Üdv: sphagin.

nemóvatos írta...

A pártpolitizálás láthatóan nem helyettesíti és pótolja a világos és hihetően esélyes célkitűzéseket valamint a célirányosan hatásos tetteket, viszont a sikeresen kiválasztódottaknak még mindig jól jövedelmez; a ma Magyarországán.

üldözött írta...

Bloggazda!
Javaslom, hogy amikor azt írod: demokratikus pártok (ahogy ebben a blogban is olvasható), akkor tegyed zárójelbe azt, hogy mely pártokat tartod demokratikusnak?! Miért?
Ez azért lenne fontos, hogy jobban érthessünk a mondanivalódat és a vonatkozásokat.

Én meg üdvözletemet küldöm minden egyszerű hívőnek, aki erre jár, ha jár...
:-)))

Fürth Róbert írta...

tökéletes elemzés kedves Pupu. DE. Gyurcsányék sem csináltak alternatív költségvetést, nekik sincs egy árnyékkormányra javaslatuk. Nemhogy személyekre, még az elvre sem tettek javaslatot. Szóval miért is kéne őket (sokkal)jobbnak látni, mint a többi ellenzékinek nevezett gittegyletet?

Ottilia Marton írta...

Mondjuk itt nem a pártokról meg az ő vezetőikről van szó csupán!
Itt rólunk van szó!
Mit vagyunk hajlandóak elfogadni!

Ha akarjuk , ha nem ez a fő kérdés.
A dk-t az mszp egy része azért tartja neoliberálisnak, mert a dk elveit is annak tartja: árulónak, mert nem akar kapitalizmust dönteni, és nem a tőkében és a tőkésben látja a fő ellenfelet.
A kapitalizmust a maga szabályozott piacgazdaságával szolidáris társadalom modelljével nem tartja baloldalinak.
A "holdudvar" persze ezt nem igen tudja, ezért talál némi inkoherenciát időnként.
Pedig ezen tudás nélkül egyik párt működése sem értelmezhető helyesen.

almas10 írta...

Na szóval. PuPu mint mindig most is fején találta a szöget. Akarom mondani az MSZP-t. És megírta a frankót. Mert amit írt az telitalálat.

pleinair írta...

Az Mszp soha ilyen egységes nem volt, mint most. Botka otromba berobbanása eleinte zavarodottságot okozott, de mára már kialakult az összetartozás alapjául szolgáló nemes cél tartalma és formája: Gyurcsány önfeladásra, és a DK szimpatizánsainak Mszp szavazókká kényszerítése.
Ennek elérésére minden eszközt bevetnek. Eszköztáruk még nem vetekszik a fideszével. Ugyan még nincs papagájkommandójuk, de többek közt van nekik egy együgyű Komjáthyjuk,akinek gyenge és hazug szövegét a hiteles tájékoztatás jegyében Rónai Egon se cáfolta meg.
Az Mszp stratégiája csak annyiban különbözik a dögevő hiénáétól, hogy ők nem csak várnak a tetemre, de tesznek is érte, hogy a kiszemelt áldozat kimúljon.