2014. szeptember 19., péntek

BUHERÁL A SUTTYÓ

Mint a nol.hu írja, Budapest megpróbáltatásainak nincs vége a választással, a kis hatalomtechnikus tovább szeretné folytatni Budapest szétverését.
Mint a nol.hu írja,  „Orbán Viktor évtizedekre stabilizálni akarja a főváros működését Budapest közigazgatási rendszerének átrajzolásával. A Budapest-törvényjavaslatot az október 12-i önkormányzati választások után, de még az idén minden bizonnyal a parlament elé terjesztik.”


A Belügyminisztérium 2011 nyarán három előterjesztést készített. Az első számú – és állítólag a kormányfő rokonszenvét elnyerő - javaslat az volt, hogy szűnjön meg a kerületek önállósága, választott polgármesterek helyett kinevezett „helytartók”- hivatalnokok vezessék, a saját képviselő-testület pedig menjen világgá.


Hát a fene tudja, nem egy vadonatúj modell, a hajdani elöljáróságok újraálmodása mindenesetre szépen beleillik a szép új világba.
Ez egyrészt a kisebbségi érzéseivel leszámolni képtelen falusi suttyó Budapesttel szembeni ellenszenvéből fakad, másrészt meg egy gátlástalan diktátor hatalomtechnikai elképzeléseiből.
Az első okkal foglalkozzanak tovább Grazban, a második viszont érdekes jelenség.


Kuka gyakran nyúl vissza Horthy korába modellekért, vélhetőleg egyrészt abból a téveszméből kiindulva, hogy abban a világban, melyben felmenői még községi kanászok se lehettek volna, minden remek és működőképes volt, márpedig abban a korban az önkormányzatiság még igencsak gyerekcipőben járt, a kerületi elöljáróságok hivatalok voltak, nem önkormányzati szervek.
A Budapesti Levéltár vonatkozó adatai szerint az  elsőfokú iparhatósági jogkört, az alsófokú közegészségügyi igazgatást, a kihágási bíráskodást, az építésrendészeti teendőket gyakorolták, az útburkolatok és csatornák fenntartását, a szegénygondozást, a tankötelesek nyilvántartását, a vásárrendészetet és a hatósági bizonyítványok kiállítását végezték.
A városrészek életének alapvető kérdéseiben döntési joggal rendelkező kerületi önkormányzatok azonban nem jöttek létre, sőt, a szerény jogkörű kerületi választmányok még a városrészi érdekek képviseletének sem váltak érdemleges fórumaivá
.


A modell nemigen válhatott be, hiszen a város megnövekedett, és az 1949-es közigazgatási átalakulást a tanács-rendszer bevezetése követte, melyet a rendszerváltás után az önkormányzatiság bevezetése követett.
Természetesen a magyar nem csak úgy tévesztette meg ellenfeleit, hogy a lovon hátrafordulva nyilazott, hanem eközben hol a ló egyik, hol másik oldalára esett át nagy ravaszul, és ezt az eljárást követte az önkormányzatiság létrehozása terén is.
A kerületek ennek során olyan jogosítványokat kaptak, hogy sok esetben a főváros nemigen tudta érvényre juttatni elképzeléseit, ettől is olyan szedett-vedett a város, mint amilyen.
Ha valami nem tetszett a kerületeknek, évekre blokkolni tudták az központi szándékokat, de a Főváros is tudott kellemetlenkedni, ha nekiveselkedett, szóval az tény, hogy a jelenlegi rendszer úgy rossz, ahogy van.


Nem is lenne baj, ha megreformálnák, de az már mégiscsak nevetséges, hogy ez a kis mitugrász úgy viselkedik, mint Sztálin, ért mindenhez, mindenben ő az illetékes, mint a hajdani kabaréban az Illetékes Elvtárs, aki Orbán pontos bemutatásával megelőzte korát.
Minden intézkedéséből kilóg a lóláb, mindent a saját hatalma megtartásának rendel alá.
De hát ez sem újdonság.
Mindenesetre a jelenlegi választási rendszer az ő érdekeit szolgálja, és a tervezett új felállás is erre irányul, hiszen egyre több dologban egyre kevesebb ember vesz részt a döntések előkészítésében, végsősoron minden területen egymaga dönt – a demokrácia nagyobb dicsőségére.


Itt ma már nincs erős Fővárosi Önkormányzat, ha a kerületi önkormányzatiság megszűnik, akkor a többi már csak bábjáték, azt csinál a gonosz törpe a Fővárossal, amit akar.
Ha ezt nem veszik észre a budapestiek, akkor megérdemlik a sorsukat.
Úgyhogy tessék gondolkodni, és tessék a demokratákra szavazni, közülük a legrosszabb is jobb, mint Orbán és csicskásai.

:O)))

20 megjegyzés:

Unknown írta...

Tetszeni fog ez a népnek. Rend lesz és fegyelem.

Dühödet megértem és osztom.

Anikó írta...

Úgy..úgy kisebbségi komplexus a vidéki suttyóban, biztos valamikor valakitől kapott a pofájára valami dehonesztálót, lenézőt, itt a fővárosban, lehet nem is egyszer, lehet nem tudta hogy kell használni a kést meg a villát, vagy az angol wc-t, és mint tudjuk, a bosszú pitiánersége élteti.
Azt tűzön-vizen keresztülviszi, ha addig él is, gondoljunk csak Iványi Gáborra.

Hát igen, bomlott agyú fő-fő elöljárónál még rengeteg kielégítetlen kiscsókos tapossa a küszöböt, akik ilyen-olyan szolgálatukért még nem kaphattak eddig semmit, szeretnének ők is zsíros falatokhoz jutni, ha máshogy nem mint kerületi elöljáróként.

Remélem erre a hírre azért felkapja a fejét egész Budapest és elvonszolja csoffadt s... azaz fenekét a szavazás miatt.
Mert azért ez mégiscsak több a soknál már...

Klári írta...

hát nézd a táltos törpét, megint új álarcot visel, miközben szól az álszent kórus, a métely magvát hinti el....Bródy János Tündérország

nemóvatos írta...

És mi van ha ez kacsa?
És mi lenne ha a hír hallatán az egész, magát demokratának tartó oldal beállna mindenütt egyetlen (nem fideszes és nem jobbikos) jelölt mögé, Főpolgármesternek meg mondjuk Bokros (esetleg Bodnár) mögé?
Mit tudna tenni egy teljesen elvesztett fővárossal?
Bokros megfingatná az tuti.


nemóvatos írta...

Pardon:a harmadik mondat alanya bármelyik despota lehet.

talalom írta...

Nem is értem, mi a bajunk? Ha Felcsúton el lehet jutni egyik pontból a másikba egy csettegővel, minek nekünk metró? Ha Hódmezővásárhelyet el tudja igazgatni egy szem "vállalkozó", pedig ott 20 ezren is laknak,minek mondjuk Lőrincnek (100 ezer lakos), Angyalföldnek (80 ezer lakos) külön polgármester? Ezekkel a "vidéki gyerekekkel" nem az a baj, hogy vidékről jöttek, hanem az, hogy nem képesek kilépni a nyárikonyha ajtaján, legalább a tiszta-szobáig.

joszi írta...

Igen,falusi bucsut csinálnak a fövárosbol, mindenütt orditozó hangosanbeszélökkel, oriáskerékkel,betonsivatagokkal.
Minden zöld, pihenésre alkalmas helyet megszüntetnek, mert a falusi igy képzeli a várost.Minden ut felszedve, közlekedni nem lehet, az uj frissen átadott utak alkalmatlanok, villamosmegállók, mint betonsilók meredeznek.
Ez azonban alaig valakit zavar, lényeg a rezsicsökkentés.
Mi pedig azon vitázunk,ki az igazi baloldali, mit tett rosszul Kádár János, mialatt a törpe és mutált fasiszta csapatai tönkreteszik a várost, teleszorják horhysta szobraikkal, megváltoztatják utcaneveinket.
A városnak kellene kivetnie magábol ezt a szennyet, ellene fordulnia, akármilyen pártok mrellett, amelyik nem tartozik a mutált fasisztákhoz.

Jutka írta...

Kedves Pupu!
Tudom, hogy nem először észrevételeztem, de engem nagyon irritál az, hogy O.V -emlitve mindig az alacsonyságát cikkized.
A törpe kifejezés , ha eltekintünk a meséktől azért nem hizelgő. Mint irtam , magam sem vagyok magas , sőt a az egész családom sem. Lehet, hogy túl érzékeny vagyok, de ezért erről nem tehet az O.V.
Igaz persze, hogy az alacsony emberekből sok lett "igen nagy ember" sajnos nem mindig a világ dicsőségére.

PuPu írta...

Kedves Jutka, tulajdonképpen nem ezért nem szeretjük mellesleg magam sem vagyok valami szálas legény, éppenhogy a magyar átlagot ütöm meg, de azért sok magas ember van, akikkel nem cserélnék.
Ami miatt mégsem szégyellem magam, az a kontraszt, a kis emberke és a nagy ambíció között.
A poénkodást meg nem kell túl komolyan venni, nekem a Botka sem rokonszenves, pedig az aztán akkora, mint egy kosztromai ökör, de ő sem a testalkata miatt ellenszenves...
Nőben pedig egyenesen vonzó a kicsi...
:)

morzsi írta...

Kedves Jutka!
Csak kiegészítésképpen. Nyilván halottad, azt, hogy "óvakodj a törpétől" hát ez telitalálat.
Miért van az, hogy akit a Teremtő az átlagosnál alacsonyabbnak teremtett, az egész életében kisebbrendűségi komplexussal van megáldva, a magas behemót mackók, meg többnyire nagyvonalúak? Nem tudom, de nap mint nap tapasztalom.
Nekem tulajdonképpen nem lenne semmi bajom ezekkel, ha békén hagynának. De nem hagynak mert piszkálnak, szekálnak állandóan.
Ha kinyitom az újságot és azt olvasom, hogy Mészáros Lőrinc - a 88. leggazdagabb magyar - autójával a felvevőgép orra előtt átvág a záróvonalon, de a rendőrség nem indít szabálysértés miatt eljárást, akkor tudom, amögött az van, hogy "szólj majd holnap, hogy szóljak a Józsinak a járási rendőrkapitánynak és majd nem lesz semmi bajod belőle..." Mert annyira semmik, annyira nullák, hogy képtelenek emberként viselkedni, a 10-15 ezer forintos bírságot befizetni. Meg mit lehet tudni? Egyszer egy stróman elkezd pofázni, mert fizetnie kellett!
Az, hogy a 2012-es Bem téri nyílt szini zsidózást. zászlóégetést a független magyar bíróság nem tekinti garázdaságnak, azt megértem. De Nem tudom lenyelni!!!
Üdvözlettel: - morzsi -

Geza írta...

Igen, folyamatos buheralas van, es a nep (meeg a budapesti is) kozombosen (vagy tobben meg lelkesen is) asszisztalnak ehhez az egeszhez. Kozben olyan helyeken is felbukkan a tokfej hire (via balvanyosi beszed), mint egy jol ismert talk show (The Daily Show, host: Jon Stewart, vendeg: Bill Clinton). Lassan kialakul mas orszagokban is a kep a vezerrol, es az oet megvalaszto neperol (amiben kivulrol nezve sajnos benne vagyunk mi is). Ezt a kepet ma mar nehez finomitani, ahhoz szazezreknek kellene bekesen de igen hatarozottan az utcara menni, es nem az eppen szivatottaknak kajabalni, hogy most "miert eppen oek vannak soron".

p.s.: PuPu, nagyon szep kepet tettel ki - de gondolom nem kellett sokaig keresgelned, ez a nagyszeru varos adja magat:))

Neked5 írta...

A bog- mint mindig- nagyon Jo!! Es ilyen kepet /sot meg ilyenebbet - en is tudnek am:) nem azer nem teszek Ki,mert nem akarok, hanem mert nemtudok egy elore:)
Neked5






PuPu írta...

Ez egy gyönyörű város - lenne , ha nem akadnának állandóan irigyei!
Majd a választás után csinálunk egy képeskönyv-posztot!
:)

asta írta...

Azért van ám választék! Nem is kicsi. 8 db!Vagy 9? A fene se tudja már mindet észben tartani. Ügyes!

És akkor jön a kérdés: hát én immár kit váálasszak, virágom stbstb

Három van, akiről érdemes beszélni: Bokros, Magyar, Falus... ebben a sorrendben (szerintem)

És lehet feltenni a kérdést: ki a legalkalmasabb? Itt már csak kettő marad: Bokros és Magyar - puff neki! Pont a közös ellenzéki jelölt esik ki a kv kutatók szerint... nb. szerintem is.

Akkor most mire(kire) buzdíthatunk? Én szavazok Bokrosra, te szavazol Magyarra, ő szavaz Falusra és máris kész a bukási projekt.

Ki volt az a marha, aki ezt kitalálta?

Mert mondhatod, hogy Tarlósnál bárki jobb, mert a fentiek szerint ezzel azt mondod, hogy szavazz a biztos bukóra, azaz segíts győzni Tarlósnak.

Hülye egy helyzet!

csakafidesz? írta...

Én nem kívánok a vitához különösebben hozzászólni, mert én nagyon messze lekom Bp-től és igy közvetlenül nem vagyok a dologban érintett.
Egyeértve viszont "asta" befejező mondatával, hogy bárkire is szavazol kedves demokrata barátom a biztos bukóra szavazol.
Éppen ezért, hogy megkíméljék magukat a felesleges csalódástól sokan el sem mennek majd szavazni. Akik elmennek azok közül is sokan a kormánypárti indulóra szavaznak, mert úgy gondolják - ezt súlykolták beléjük - hogy ha akarsz utat, járdát, óvódá4, játszóparkot stb. akkor jobban teszed ha a voksodat oda teszed, mert ellenkező esetben fityiszt kapsz nem lehetőséget.
Természetesen nagyon rosszul teszik, akik ennek felülnek, de ha szembemennének a viharos erejű széllel, érdemben akkor sem változna a helyzet.
A terep olyan jól elő lett készítve, hogy itt csak a narancsos nyerhet, vagy az, akit ők a látszat kedvéért vagy puszta barátságból hagynak nyerni.
Ez már régen el lett b..zva. Ma jöhet akármilyen önjelölt megváltó, romantikus álmodozó saját homokozóval. Szövögethet terveket, szervezhet mozgalmat gründolhat pártot szándéka legyen akármilyen tisztességes már régen megkésett.
Ezeket már csak egy cunami erejű vihar lenne képes odébbtenni! Kis hazánkban pedig kicsi a valószínűsége, hogy ilyen erejű vihar a semmiből egyáltalán keletkezzék. Itt túl sok a megvehető ember!
Oszt jónapot!

asta írta...

Csakafidesznek:
Szerintem Bokrosnak van esélye nyerni, ha időben mindenki mögé áll és az összes többi visszalép. Most az egyszer hinni kéne a kv kutatóknak. Bokros egymagában is hoz 18%-ot.

Ennyi bukás után talán azon kéne gondolkodni, hogy egy ilyen posztra a legalkalmasabbat kéne jelölni ( mert Bokros kétségen kívül alkalmas), másodszor pedig azon is el kéne gondolkodni, hogy a választóknak mi a véleménye... mert hogy a választói támogatás nélkül nem lehet nyerni.

Sajnos úgy tűnik, az ellenzékinek nevezett pártoknak még ez az egyszerű feladvány is meghaladja a képességeit.

csakafidesz? írta...

T. asta!
Ebben a nagy összevisszaságban el tudsz Te képzelni egy olyan összefogást, ahol egy tömegbázis nélküli mozgalom vezetője lehet a befutó. A többiek már csak a presztizsük miatt is kereszbetesznek neki.
Aztán ezt a választókkal is meg kellene beszélni. Nincs már erre idő!
Tudomásul kellene végre már venni, hogy ez egy ilyen ország!
Törzsi torzsalkodások akadályozzák a nagy ügyek megvalósítását. Itt nem ismernek magassabb szempontokat és a minimális cél érdekében sem tudnak egymással - az előitéleteik hangoztatása nélkül - összefogni.
No, de legyen úgy ahogy Te mondod!
Ezt anélkül teszem, hogy bármi reményt is fűznék hozzá.

Ezért aztán az utolsó mondatoddal teljesen egyetértek.

magyarmagyar írta...

Nem tartozik ugyan szorosan a témához, de ha már eszembe jutott, csak leírom. Könyveket pakolgattam, kezembe került Robert Merle - Mesterségem a halál c. könyve. Ha már ott volt, kicsit beleolvastam. Bár ne tettem volna! Eszembe jutott: a mi gyerekeinkből - unokáinkból is kicsi Fritz Lange-ket nevel majd a NER? Megérjük majd hogy a kis aranyos unokánk tartja a tarkónkhoz a pisztolyt? Mondhatnám - Isten ne adja! De az isten kinek az istene? Tömjénzsótié? Viktoré? Vagy kié????

denis írta...

Kedves PuPu!
A 24. órában irtad ezt blogodat, köszönet és dicséret érte!
Az esélytelenebb főpolgármester jelöltek lépjenek vissza, MOST AZONNAL!
Mindenki sorakozzon fel a legesélyesebb főpolgármester jelölt mögé!
Ébresztő!
Baráti üdvözlettel: denis

rézevőfiamór írta...

A többség nem veszi észre, akkora díszbráner. A maradék kisebbik része még nagyobb fasz, mert ugyan látja, de leszarja "egykutya mind". És van a nagyobbik rész, akik szerint a rezsicsöki nagyszerű dolog.
És a ballib mérvadók egyrészt egymást nyírják, másrészt bárkit aki szóba kerülhet potenciális kihívóként pillanatok alatt döngölnek a szarba mert egyikük sem a Krisztus+Gandhiba oltot Aranyszájú Szent János és Brad Pitt a mai formájában is sokkal jobban megdobogtatja a női szíveket. És inkább választják a homogén, gyönyörű nagy rakás majomszart asztaluk díszének mintsem beérjék egy tökéletlen libamájas szendviccsel.