2014. december 21., vasárnap

MÁR MEGINT GÁZ VAN

Hát bizony, az egy dolog, amit a propaganda állít, másik meg a valóság.
Legszebb példa erre az iraki háború.
 A múlt hétvégén egy német lapnak adott terjedelmes interjúban is elismerte hazugságát az iraki tömegpusztító fegyverekről az informátor,
Rafid Ahmed Alvan al-Dzsenabi, akinek állításai kulcsfontosságúak voltak abban a 2002-es amerikai nemzetbiztonsági jelentésben, amely megalapozta az iraki háborút.
Az ő hazugsága volt a fő motívum, amelyre hivatkozva az USA és Nagy-Britannia 2003-ban megindította az Irak elleni hadmozdulatokat.
Tudtuk ezt eddig is, de most vált letagadhatatlanná a dolog, és ha a kilógó lólábat megrántanánk, a ló harsány hangon nyerítené az olaj szót.


Most éppen az ukrán válság során élünk át hasonló dolgokat, merthogy itt is egy dolog, amit a propaganda mond, egy másik meg a valóság…
Ha valaki csak a nyugati hírügynökségek jelentéseit olvasgatja, akkor igen szomorú kép bontakozik ki előtte a mai Oroszországról.
A pusztaság közepén ül a csontvázzá soványodott Putyin, egyik kezében egy ukrán szűz, kinek torkába vájja véres szemfogát, másik kezében meg az önkényuralmi kancsuka, azzal csapkod vadul.
A nép éhezik, Oroszország az összeomlás a küszöbön áll, ez a rém meg egy vízipipán keresztül földgázt szipuzgat, miközben a Nyugat segítségre nyújtott kezeire jó nagyokat ver egy balalajkával, vagy egy bábuskával, vagy mivel is…

Mert Oroszország belerokkant a szankciókba, melyek királynője a Déli Áramlat építésének akadályozása. 

És akkor tessék, miket olvas az ember:
„Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök a csütörtöki brüsszeli EU-csúcson azt mondta, hogy "Bulgária megadja az összes engedélyt a Déli Áramlat építésének a megkezdéséhez, és folytatja az építkezés előkészítését".
A miniszterelnök rámutatott arra, hogy várja a Gazprom reagálását.
"Amennyiben a Gazprom felhagy a tervvel annak ellenére, hogy Szófia megad minden engedélyt a megvalósításhoz, akkor ez az orosz fél bűne lesz, és nem a bolgároké" - tette hozzá Bojko Boriszov.


Vlagyimir Putyin orosz elnök december elsején Ankarában jelentette be, hogy Oroszország eláll a Déli Áramlat gázvezeték megvalósításától, és helyette Törökország felé vezető szállítási útvonalat építene ki.
Az orosz államfő ezt akkor azzal indokolta, hogy Oroszország a jelenlegi körülmények között, az EU ellenkezése miatt, nem tudja megkezdeni az Ukrajna megkerülésével Dél- és Közép-Európába (ezen belül Magyarországra) orosz földgázt szállító Déli Áramlat tervének megvalósítását.” – írja a Napi Gazdaság.
Akkor most hogyan is vagyunk?
Bő két hét kellett, hogy a Nyugat hátramenetbe kapcsoljon, és visszatáncoljon tervétől, melynek amatőrségét talán csak bornírtsága múlta felül.
Pedig Oroszország még nem vett el semmit, csak éppen bejelentette, hogy nem ad, vagy nem úgy ad.


A döntéshozóknak minden szükséges adat a rendelkezésükre állt, egyszerűen elő kellett volna venni a jegyzeteiket, hogy Oroszország a részben vagy teljesen kieső európai piacot merrefelé tudja pótolni.
Törökországot évek óta hitegetik az Unióhoz csatlakozás lehetőségével, és az oroszok pontosan tudják, hogy összesen két csap elforgatásával jó nagy ribilliót tudnak okozni Európában.
Az egyik az Ukrajnán keresztül vezető vezeték csapja - tételezzük fel, hogy Ukrajna már megint elfelejt fizetni a gázért – a másik meg egy elosztóállomás a török határon, mellyel képessé teszik Törökországot az Unió déli részének ellátására.
Ehhez még palagáz sem kell, egy palatábla is elég kiszámolni, hogy mennyivel nő ezzel a törökök zsarolási potenciálja az Unióval szemben.
Ha a harmadik csapot is elzárják, itt Európában befagy a seggünk, hogy kissé rusztikus legyek, és elkezdjük irigyelni a libákat a magukon hordott pehelypaplan miatt.


Az érdek, amiért Ukrajnában már emberek ezrei haltak meg, nem ukrán érdek.
Ukrajnát mai állapotában – és még sok évig – az Unió akkor sem venné fel tagjai sorába, ha Putyin térdenállva könyörögne érte, a NATO tagsággal meg csak azt érné el, hogy nagyhirtelen vagy száz atomtöltetű rakéta célpontjává válna, ez hozzávetőleg elég is lenne az ukrán nép kiiktatásához, ha valaki a Pentagonban váratlanul megbolondulna.
De hát ezt tudják Amerikában is, mindössze errefelé él a nép boldog tudatlanságban, ködös, rózsaszín álmokat dédelgetve Nyomorpuszta alsón.
A világot nem a szép illúziók, hanem a pőre érdekek kormányozzák, a kormányok pedig csak azért hülyítik a népet, nehogy feltisztuljon a tudata néhány percre és kitörje az összes politikus nyakát.


Ha lesz Déli Áramlat, az nekünk jó lesz, mert ha Ukrajnában nem áll le a Nyugat, akkor hamar megérhetjük, hogy a következő fűtési szezonnak Ukrajna már a megújuló energiával  - uszadékfával, kukoricaszárral meg összedörzsölt kesztyűkkel - vág neki.
Ha nincs alternatív szállítási útvonal, akkor sajnos mi is.


Ezt csak azért írtam, mert zavar, hogy a legbárgyúbb hazugságoknak is bedől a nép, aztán még jónéhányan ismételgetik is a baromságokat, ami roppant helytelen.
Szóval, kedves olvasó, ha azt írják, hogy esik az eső, biztos, ami biztos, lógasd ki a kezed az ablakon, és győződj meg róla, hogy a Meteorológiai Intézet Főigazgatójának unokaöccse nem akar-e felvenni esőalapú támogatást az uniós alapból.


Éberség olvtársak, éberség!

:O)))

14 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nem egészen ehhez a témához passzol, de ha már kaptam, küldöm nektek is.

http://tenytar.blog.hu/2014/12/11/az_elmult_negy_ev_legnagyobb_fideszes_mutyijai_i_resz

http://tenytar.blog.hu/2014/12/12/az_elmult_negy_ev_legnagyobb_fideszes_mutyijai_ii_resz

Wolk írta...

Ez a tűzoltóból, testőrből lett bolgár miniszterelnök köznevetség tárgya lett úgy hazájában mint külföldön az uniós okosokkal egyetemben.

Az unió egyébként is egy hatalmas vízfej.Hivatalnokok jópofizó, egymást puszilgató (fujj de undorító egy szokás) jól megfizetett gyülekezete akik oly messze vannak a valóságtól hogy az még az üveghegyen túl is....

Frank írta...

Oroszország bevételeinek cca. 60 %-át a nyersanyag exportból szedi be, ebből az energia eladás jelenti a legtöbbet. Azzal, hogy az olaj hordónkénti ára lement hatvan egynéhány dollárra, valami eszméletlen nagy bevétel kiesést jelent Putyinnak. Noch dazu még a szankciók is ott vannak, meg az sem javít a helyzeten, hogy Putyi meg embargót hirdetett az EU-ból és az USA-ból korábban folyamatosan áramló bevitelre. Üresednek a pultokaz üzletekben. Szerbián keresztül történő beszerzés elég macerás - mert onnan érkezhet bármilyen áru Oroszországba, de jelentős többlet költséggel jár. Az orosz medve tehát nem hajthatja nyugodt álomra fejét ezen a télen. Ez a gázcsap-elzárás sem olyan egyszerű dolog, amitől rettegünk, mert akkor egy kanyi bevételhez sem jut Putyin népe, az meg nem a mostani diétát fogja csak előidézni, hanem az éhhalált is, amire a múlt században, egy előző diktátor idején volt példa.
Orbán hülye kijelentése Tusnádfürdőn most vált még nevetségesebbé a - többek között - orosz minta emlegetésével. Mint tudjuk,volt olyan terve is ennek az őrültnek, hogy a magyar valutát a rubelhez köti a dollár helyett. Ha megtette volna, most nekünk is "fasza" karácsonyunk lenne, nemcsak az oroszoknak.

Névtelen írta...

http://mno.hu/gazdasag/uj-gazvezetek-epulhet-ukrajna-es-lengyelorszag-kozott-1264351

Ez még pozitív is lehet nekünk: az ukránok az EU-ból kapják majd a gázt, a fizetség miatt fájjon az ő fejük, mi meg kapjuk továbbra is az oroszoktól. Ukrajna még némi tranzit díjat is bezsebelhet, hogy mennyit, az a kérdés.

nemóvatos írta...

Talán ha a Nabucco-t nem csak az operában nézegették volna, lassan bentebb lehetnénk.

Névtelen írta...

"- és ég sok évig -" Jav. (Bocs, csak a tökéletesség érdekében. Így.)

Wolk írta...

A 2000-es évek első évtizedének második felében Kína elég erőssé vált ahhoz, hogy más országokkal, elsősorban Oroszországgal együtt megkérdőjelezzék Amerika hegemóniáját és a dollár-rendszert.

Nem olyan rosszak az orosz gazdasági fundamentumok mint sokan gondolják.

Nagy devizatartalékaik vannak ami még akkor is elég pár évig, ha teljes mértékben abból kell finanszírozni a részben állami vállalatok és a bankrendszer lejáró devizaállományát.

Beállhatnak a kínaiak az oroszok mögé és az sokmindent megváltoztatna.

DarthVader írta...

Azért azt hagy mondjam el, hogy attól teljesen függetlenül, hogy az informátor hazudott vagy nem, és hogy találtak vagy nem, az egészen bizonyos, hogy a Szaddam-rezsim rendelkezett vegyifegyverekkel.
Az más kérdés, hogy nem sikerült megtalálni. Vagy megsemmisitették, vagy eltüntették, és az is lehet, hogy most is dekkol valahol, valami agyagfalú vidéki ház alatti pinyőben. De hogy volt, az hétszentség. Erre mérget lehet venni.
Ahogy arra is, hogy Észak-Korea is rendelkezik ilyesmivel, sőt, sokkal több ország rendelkezik vele, mint azt szeretnénk. Az, hogy nem veti be, más kérdés.

Fogorvosi székben fiatal nő, fogorvos dolgozik, egyszer csak megáll:
- Asszonyom, ön fogja a herémet!
- Igen, doktor úr. És nagyon remélem, hogy egyikünk sem fog a másiknak fájdalmat okozni.

Na szóval, igy valahogy.

DarthVader írta...

Wolk:

"Nem olyan rosszak az orosz gazdasági fundamentumok mint sokan gondolják."

De nem is olyan jók. Ld olajárfüggőség. Akár az alternativ energiaforrások terén lesz valami áttörés, akár a fosszilis energiahordozók terén valami új lelőhely (ld. amerikai palagáz), Oroszország le fog térdelni. Kína ide vagy oda. Másfelől ahogy a jegenyefák nem nőnek az égig, a kínai gazdasági növekedésben is lesz egyszer egy kifulladás. Lehet hogy csak átmeneti, de lesz. És ha elég hosszan tart az átmenet - több évig - akkor nem csak Oroszország térdel le, hanem Kína is, meg a világ többi része is.

Wolk írta...

Esetleg Amerika is belebukhat. A pakliban minden benne van.

Kína és Oroszország számos kétoldalú csereügylet megállapodást írt alá különböző országokkal (Kína nagyjából 40 országgal), amelyek lényege, hogy az országok saját pénzükben számolnak el, nem pedig dollárban.

A pénzügyi infrastruktúra építésének másik pillére a SWIFT alternatívájának kiépítése, ezzel Kína készen van, Oroszország 2015 májusára készül el, és zajlik a saját hitelkártyarendszer kiépítése is.

Amerika azt látja, hogy az idő ellene dolgozik, ugyanis Kína sokkal gyorsabban növekszik nála és idénre vásárlóerőn számítva Kína a világ legnagyobb gazdasága lett reálgazdasági oldalon.

Amerika szerinte attól tart, hogy Kína és Oroszország még jobban együttműködik és kiszélesítik érdekszférájukat.

Ezért akarja Amerika destabilizálni Oroszországot és Kínát, valahogy megakasztva a fejlődésüket.

Ezért köt például szabadkereskedelmi megállapodásokat is: az EU-val a TTIP-t, a Csendes-óceáni térséggel a TPP-t – vélik egyes szakértők.

DarthVader írta...

Wolk:

"Amerika szerinte attól tart, hogy Kína és Oroszország még jobban együttműködik és kiszélesítik érdekszférájukat. "

Aha. És Oroszország és Kína ki ellenében akarja érdekszféráját kiszélesiteni? Egen, a világ így működik. Amerika védi a saját érdekszféráját, Oroszország és Kína pedig - nyilván Amerika rovására - ki akarja szélesiteni a sajátját. Csak Oroszország és Kína imperialista törekvései jó törekvések, Amerika imperialista törekvései pedig rossz törekvések. Ezt már mintha hallottuk volna valahol valamikor.

Wolk írta...

Ezt Te mondtad. Ilyet nem írtam nem is akarom eldönteni kinek a törekvései jó vagy rossz törekvések. Azt mondom, hogy esetleg Amerika is belebukhat. A pakliban minden benne van.

DarthVader írta...

Hát, picit mintha Pupunak is az lenne a véleménye :) (mármint az imperializmusok megitélésében)

Wolk írta...

Amerika arra készül, hogy felfegyverzi Ukrajnát. Ennek nem lehet jó vége.

Az Orosz stratégiai nukleáris erők 2015-ben több mint 50 új interkontinentális ballisztikus rakétát kapnak, emellett a flották stratégiai bombázóit és az atom-tengeralattjárókat is modernizálják.

Oroszország interkontinentális ballisztikus rakéta arzenáljának teljes modernizálása, a földi telepítésű komponensek teljes feltöltése a továbbfejlesztett rakétákkal 2021-ig fogják megvalósítani. 2021-ig a földi telepítésű stratégiai nukleáris erőket a legmodernebb rendszerekkel szerelik fel.

Vajon kérdéses lehet-e, hogy Kína hogyan viszonyul az amerikai tervekhez? Nem valószínű, hogy amennyiben az amerikai tervekből valóság lenne az nem érintené alapjaiban a kínai belpolitikai erőviszonyokat.

Ezt Kína minden eszközzel meg fogja akadályozni. Nem az Orosz szerete miatt, hanem saját jól felfogott érdekei miatt fog kiállni az Oroszok mellett.