2011. június 29., szerda

CSŐDKOCKÁZAT

A hatodik legkockázatosabb országnak sorolta be hazánkat fizetésképtelenné válás tekintetében szerdán közzétett jelentésében a világ egyik legnagyobb alapkezelője, a BlackRock. Nem sokan vannak utánunk, de azért a még nálunk is rosszabb helyzetben levő országok között is akad csemege, merthogy Görögországon és Portugálián kívül itt lelhető Olaszország és Venezuela is.
Olaszországon nemigen van mit csodálkozni.
Ott Orbán nagy példaképe intézte az állam ügyeit, de Venezuela értékelése meglepett, hiszen kőolajtartalékai rengeteg meggondolatlanságra is fedezetet nyújtanak, ez esetben inkább a politikai kockázat és a gazdaság kapitalista szemmel nemkívánatos struktúrája okozhatta a rossz besorolást.
Nem valami szép kép az, melyet a tükör rólunk mutat, de csodálkozásra semmi okunk, hiszen amit a Fidesz-kormánynak nevezett Orbán művel, az minden, csak nem gazdaságpolitika, inkább csak ötletek előkészítetlen bevezetésének kusza halmaza.
Ha visszaemlékszünk a Gyurcsány-kormány időszakára, akkor az egyik legfőbb vád a reformdühnek aposztrofált viselkedés volt, amellyel azt rótták a koalíció terhére, hogy előkészítetlenül és a társadalommal való megfelelő egyeztetések nélkül akarták átalakítani például az egészségügyet.
Hát ha az reformdüh volt, akkor ez egy őrült eszelős ámokfutása, aki azt képzeli, hogy a választók arra jogosították fel, hogy zavaros elképzeléseit a társadalomra erőltesse, egy olyan kétharmados felhatalmazásra hivatkozva, amelyet mégcsak nem is a választáson résztvevők kétharmada legitimált, hanem amelyre csak a választási matematika adott lehetőséget, és amely mögül a társadalmi támogatás napról-napra fogy.
Persze, most nem esik szó arról, hogy a szavazóbázis fogytával a kormány legális ugyan, de nem legitim, merthogy ez most nem a Gyurcsány-kormány.
Ha a szocialisták a tizedét tették volna meg annak, amit Orbán szemrebbenés nélkül megtesz, akkor Budapestet lángokba borította volna az Orbán által felhergelt csőcselék, most meg Gaskó arról nyilatkozgat, hogy ha most nem sikerül eredményt elérni a kormánnyal szemben, akkor ősszel jön az irgumburgum
Közben harsognak a győzelmi jelentések, ha a munkaerőpiac természetes mozgása úgy hozza, akkor a szezonális hatásokból bekövetkező foglalkoztatás-növekedést is mint hatalmas győzelmet adják elő.
Azt gondolom, hogy a feketeleves még hátravan, hiszen ma a nyugdíjakhoz piszkált hozzá, holnap az egészségügyi ellátás kerül sorra, de elbabrálgat a Munka Törvénykönyvével is, és mire az általa oly sokszor emlegetett emberek felébrednek, akkorra minden demokratikus joguktól megfosztott páriák lesznek, és még örülhetnek, ha nem kell betontörmeléket talicskázniuk a Népstadion bontásán.
Persze nagy dumában nincs hiány, a libacomb be van ígérve mindenkinek, csak éppen a kukorica árát, melyen a libákat fel kellene nevelni, már régen odaadta a haveroknak és a vazallusoknak a Vezér, most pedig szokás szerint a legvédtelenebb rétegeken, a rokkantnyugdíjasokon és a nyugdíjasokon akarja összespórolni pofátlansága árát.
Azt gondolja valószínűleg, hogy Kína majd megoldja minden problémáját, merthogy Kína mégsem az IMF, de ebben is téved, mint annyi másban.
Aki hitelt ad, az szeretné a pénzét viszontlátni kamatostól, és a hitel visszafizetésére biztosítékokat kér.
Ki tudja, lehet, hogy még visszasírjuk az IMF követelményrendszerét, végtére is az IMF egy nemzetközi szervezet, melyben tagok vagyunk, ellenben Kínában nem vagyunk egyelőre még tagok, bár ki tudja, hogy mit hoz a jövő.
Amikor elspekulálunk, hogy Orbán milyen politikai elődökből lett összegyúrva, akkor azért van némi változás: Rákosihoz és Ceausescuhoz nyugodtan hozzáadhatjuk még Enver Hodzsát is.
Normális országokban a politika azon munkálkodik, hogy megfelelő környezetet teremtsen a gazdaságnak ahhoz, hogy a gazdasági fejlődés révén az ország népének élete egyre jobb legyen – nálunk meg a gazdaság éppúgy, mint a társadalom egy célt kellene, hogy szolgáljon: Orbán hatalmának bebetonozását.
Azt hiszem, amikor a nép a szavazófülkékben forradalmárkodott, nem éppen ilyen állapotokra vágyott.
És abban is biztos vagyok, hogy az üres dumából is egyre inkább elege lesz – annyira azért nem lenne szabad lebecsülni a választót, hogy feltételezze valaki, hogy nem veszi észre, hogy éhbérért árkot ás Borsodban.
A demagóg dumákból is elege lesz egyszer az embereknek, és a választó büntet.
Ha nem azonnal és az utcán, akkor majd a fülkékben megcsinálja a maga csendes ellenforradalmát.
Nagyon örülhetünk, ha csendes lesz…


:O)))

3 megjegyzés:

Kijelölt Felelős írta...

Eddig csak olvastalak. Most az utolsó mondatod viszont olyanról szólt, ami az utóbbi napokban egyre jobban foglalkoztat.

Lesz-e, mikor és milyen módon elzavarás?

Határozottan azon dolgoztam és sokáig hittem benne, hogy fog ez menni, kisebb égzengés kíséretében, nem kell hozzá tornádó.
Manapság egyre többször kezdem magam furcsán érezni. Biztosan ismerős az érzés!
- én hülyültem meg?

Nem sok variáció lehetséges:
1. ezek nem látják, hogy mit csinálnak és hogy egyre többen készek a végsőkig elmenni, hogy elzavarják őket?

2. ennyire bíznak a megöntött beton alapban? Úgy gondolják, hogy a rendszer, amit felépítettek, képes lesz megvédeni őket?

A tegnapi fideszes közlemény, csak a jéghegy csúcsa volt. Kellően pofátlan és kellően arrogáns.
DE...!
Hiszem, hogy a tervezett nyugdíj szívatás lesz az első, ahol szélesebb tömegeknél fog elszakadni a cérna.

éva írta...

Ha már csődkockázat, az önkormányzatok adósságrendezési eljárása megérne egy külön misét.
Amit erről tudni kell: a csődtörvényt az állam az önkormányzatok, és nem a hitelezők védelmében hozta. Az is csoda, hogy annak ismeretében akadnak olyan bankok, akik ilyen feltételekkel mégis kölcsönt adnak.
Olyan, mintha a bank egy magánszemélynek úgy adna kölcsönt lakásvásárlásra, hogy bedőlés esetén nem viheti el a lakást, a berendezést és a ruhákat, nem tilthatja le a fizetést, efelett mindent vihet(ha egyáltalán talál valamit a kamra sarkában) és az összes többit leírhatja veszteségként.
Csak egy tudati gát akadályozza, hogy tömegesen ne döntsék be ilyen feltételekkel a hiteleket az önkormányzatok: hát melyik polgármester akar a történelembe azzal bevonulni, hogy "elherdálta a vagyont"?
Pedig a vagyonfelosztásánál a legjobb eredmény is a tőke 65 %-a volt (kamat nélkül) de volt 4 ezrelékes is. A vagyon nagy része ráadásul az önkormányzat területén marad - tehát nem kell fenntartási támogatást fizetni, hanem adót lehet utána szedni.
Eddig a polgármesterek vékonyka kis tudati gátja akadályozta a nagyobb mennyiségű adósságrendezést. Most már viszont van egy kőkemény anyagi gát: a nagyságrend. Tavaly keresztbe verték az államadósság leszorítását, és tartoznak majd annyival, mint a központi költségvetés. Ha ezek egyszerre megindulnának, az megrengetné megint az egész európai bankrendszert, különös tekintettel a német bankokra.
Tehát Esztergomban a fidesz nem "csak" öncélúan csinálja a cirkuszt, mivel nem "csak" az ottani 25 mrd-ról van szó. Hanem az EGÉSZ önkormányzati szektor többezer milliárdos tartozásáról. Amihez képest tényleg vicc a 31 mrd-os keret, amit idén erre szánnak.
És most már nem bíznak a polgármesterekben sem: ezért (is) hozták a lex Tétényi-t, hogy politikailag büntetik, aki ilyet eljárást indít, de a biztonság kedvéért az uniós pénzeket is kivonták a fedezetből - no meg lehetővé tették az eddig szigorúan tiltott beruházások végzését.
Egyre inkább igazat adok Gyurcsánynak (Mozgó Világ áprilisi szám)nem kell rohanni átvenni a fidesztől 2014-ben a stafétát, mert 2015-ben akárki lesz hatalmon, kutya kemény intézkedésekre kényszerül Csinálja csak meg a fidesz - azzal örökre eláshatja magát. Mert egyébként 1-2 év múlva megint a nyakunkon liheg.
kekec

Névtelen írta...

Ez nagyon kemény!!! Köszi! - Dalma - ui.: Felteszem a facebook oldalamra is...