2014. április 25., péntek

CUI PRODEST

A jogban van egy olyan kifejezés, hogy “cui prodest?” – vagyis. hogy az adott cselekmény kinek az érdeke, ki húz belőle hasznot.
Ez a legfontosabb kérdés, mert ez vezet el a legbiztosabban a cselekedetek eredetéhez, a tettek vagy mulasztások mozgatórugóihoz. Ha a mai magyar baloldali-demokrata problémahalmazt vizsgáljuk, hát ezer és ezer ügy van, melynek vizsgálata során bátran feltehetnénk az ominózus kérdést, de mégsem tesszük fel, inkább bátran lehülyézzük az általunk preferált politikai oldalt, jóllehet legtöbb esetben tévedünk. Nem történnek dolgok ok nélkül, mindennek oka és általában célja is van.

Vegyünk csak egy egyszerű példát, kinek állt érdekében például az, hogy míg a jobboldal egyre szilárdabb, monolit tömbbé állt össze, addig a politikai baloldalon úgy szaporodtak a pártok, mint a nyulak. A Fényességes dobbantott egyet, majd kisvártatva világra jöttek a pici nyuszik, lett LMP, abból lett LMP és Párbeszéd Magyarországért.
Aztán az MSZP – látszólag szűznemzéssel - osztódásos szaporodásba kezdett, de a háttérben azért felsejlett Simicska sötét árnya, csak a bal kezét nem lehetett látni, mert azzal Puch Laci tökeit fogta az asztal alatt – így aztán lett DK is.
Aztán Bajnai Gordon, Oszkó Péternek – Csányi Sándor hűséges alkalmazottjának - legjobb barátja tűnt fel a magyar politikai égbolton, és már éppen versenyképessé vált volna, amikor a Magasságos ismét dobbantott egyet. Dobbantására párttá alakult az addig pártok felett álló MILLA, párttá alakult Bajnai baráti köre, a pártok felett álló Bajnai is pártelnökké süllyedt, - majd összeálltak, szétváltak, szorosan egymás mögé álltak, olyannyira, hogy a civilségük egymás rózsaszín popsijába ért, miközben az indulásakor oly ígéretes Szolidaritás is ott tülekedett a többi maszületett bárány között. A bárány egyébként a fiatal birka neve, de a birka hamar felnő, gyorsan elveszíti hamvas báját.

Aztán – hogy ne bízzon semmit a véletlenre – a Dicsőséges meglengette nyelvecskéjét és ismét dobbantott egyet, és a választásra ott álltak a kamupártocskák, őket nagyon tisztességesen, nyíltan, a tényt el sem titkolva pénzért vette, miközben - terven felül -  feltűnt egy olyan jobbközép politikai alakulat, melyben akadt egy hiteles személyiség – ezt a pártot a bíróság éppen a minap zárta ki az Európai Parlament választásából, úgyhogy elégedettek lehetünk, a veszély lemúlt. Valakinek eszébe jutott Fodor Gábor is, hosszasan kutattak utána a politikai szemétkosárban, míg az alján két oszladozó kisgazda és egy kereszténydemokrata között ráakadtak és reaktiválni tudták, de megérte, - a liberálisok legszebb hagyományait követve, alig néhány órával ismételt üzembehelyezése után máris szembeköpte szövetségeseit.

Namármost, ha nem is ez a fő oka a baloldal laposraverésének, de ha valaki józanul gondolkodik, az tudja, hogy a demokratikus oldal libájának nem nő attól négy combja, ha egy-két erős és karakteres politikai párt helyett húsz kis bohócot lökünk a politikai arénába. Sőt. Még a megrögzött baloldali demokraták is, akiknek a fején már százszor szilánkjaira verték a zászlórudat, de mégis hűek maradtak a zászlóhoz, még ők is elfordulnak egy torzsalkodó, békétlen és zavaros elveket hirdető, majd azokat gatyaként váltogató bandától.

Lehet azt mondani ugyan, hogy a jobboldal sem egységes, hiszen ott vannak a nácik, de őket arra használják, hogy el lehessen határolódni tőlük, egyben elvégezzék a piszkos munkát. Valaha a baloldal is ismerte ezt a trükköt, a mi Vonánkat Thürmernek hívták…

Mindenesetre, ha feltesszük a kérdést: kinek az érdekét szolgálta a magyar pártstruktúra ilyetén alakulása, akkor egyetlen versenyző marad a pályán, melynek lelátóit Makovecz tervezte gyufaszálakból – szép is, mint a hajdani határőrök által e nemes anyagból készített magasfigyelő-makett. Hogy aztán ki miért vett részt ebben az eszementségben, arról csak tippjeim vannak – lehet köztük, akit a föníciaiak találmánya vitt a bűnbe, mást az ambíciói, volt, akit esetleg a cannabis emelt el a rögvalóságtól, de olyan is akadhatott, aki pártfeladatot hajtott végre, vagy személyesen a Magasztos felkérésének tett eleget.

Most áll fel a Parlament. A pártok egy parlamentáris demokráciában normális esetben frakciókban tevékenykednek, de nálunk nincs normális helyzet, nálunk a frakciók alakításának lehetőségét a választási rendszerhez hasonlóan Orbán győzelmére optimalizálták. Ma a demokratikus oldalon akár három frakciót is lehetne alakítani, ehhez a Szocialista Pártnak két képviselőt kellene átadnia szövetségeseinek, egyet Bajnaiéknak, egyet Gyurcsányéknak. Ez pénzt jelentene a működési költségeikhez, megszólalási lehetőséget a Parlamentben, valódi politizálási lehetőséget a szövetséges pártoknak. De nem.

A szocialisták éppen úgy járnak el, mint a DK alakulásakor, amikor egy nyilatkozatukkal módot adtak Orbánnak arra, hogy elutasítsa a frakcióalapítási kérelmet. Nekik pedig mindegy lenne, hogy két emberrel többen vagy kevesebben ülnek a frakciójukban, esetleg még erősíthetné az alkupozíciójukat is az önkormányzati választásokra való felkészülés során – de nem. Nem és nem, és az érvet arra, hogy miért nem, Selmeczi Gabikától kölcsönözték: Csak. És akkor most tegyük fel a kérdést: Cui prodest?

Aztán mindenki válaszolja meg, majd vegyen egy mély levegőt és adjon még a Szocialista Pártnak pár hetet, mielőtt a baloldal, a demokrácia és az európai gondolat árulójának nyilvánítja Mesterházystól, Botkástól, Szanyistól, mert az a százegynéhány év, ami ennek a pártnak a múltja, ennyit azért megér. Utána viszont nem kell maszatolni, hanem állást kell foglalni, és cselekedni kell, mert ez a párt lassan olyan, mint a szerencsétlen kispurdé, amelyik beleesett a budiba. El kell töprengenünk, hogy érdemes-e még megmosdatni, vagy csináljunk helyette másikat. Komoly, értelmes vezetőkkel, tiszta elvekkel rendelkező baloldali elkötelezettségű, európai elvek mentén működő politikai pártot, mely nem szégyelli a lakótelepek kelkáposztaszagú lépcsőházaiból kirajzó kiszolgáltatottak népes seregét, amely képviselni kívánja a zsellért, a cselédet, a közmunkán tengődő nyomorultakat, a kisparasztot és a kistisztviselőt. Ők vannak többen. De azért még ne adjuk fel a reményt…
:O)))

45 megjegyzés:

chamelaucium uncinatum írta...

Az én legfontosabb kérdésem:
MI A CÉL?

morzsi írta...

Kedves PuPu!
Régi problémát feszegetsz amikor írod, hogy az emeszpé nem tudja ki mellé álljon.
Ha felvállalják a "kisember védelmét" az olyan kádárista dolog és félő, hogy akkor megorrolnak rájuk a multik. Ha multik mellé állnak, akkor meg a kisember szavazatait veszítik el.
Inkább hallgatnak, nem tesznek semmit, abból köztudottan nem származhat baj.
Itt van ez a Gyulai törvényszéki eset, amikor is az ügyészség meg akarta szüntetni a bíróság által a Szebb Jövőért nevű nyilas egyesületet, de a bírónő rasszista indokokkal utasította el a beadványt.
Na ki az aki nem hallatta a hangját? Hát az emeszpé.
Szégyellem, hogy eddig mindig rájuk szavaztam: - morzsi -

Ottilia Marton írta...

de én már feladtam! Mondjuk már ott Őszödön, amikor egy icurka kezdeményezést is lesöpörtek az asztalról--felejtve a dolgok megértési kényszerét!

nemóvatos írta...

Én az újabb "kispurdéra" szavaznék, ha van hozzá tehetség. Csak az a baj, hogy a kelkáposzta szagú lépcsőházak lakóit, a vidék új urainak kitett béreseket, a multik rabszolgáit megszólítani igen fáradtságos és kétséges eredménnyel járó munka. Nem ugyan az mint a Vörös Csepelben vagy a MÁVAG-ban, vagy a bányáknál szervezni a közösségeket. (az MSZP egyébként ennek a hajdani munkának a maradványaiból vegetál)
Ha az írástudó pedagógusokkal azt meg lehet csinálni amit mindenki láthat, ha a vasutasokat (a gyerekeik jövőjével együtt) a Gaskó-Orbán duó 120 ezer/fő-ért meg tudja venni, ha a rokkant bányászkatonarendőr nem tud még egy embert hozni, akkor Budapestről igen hosszú szerszámra lenne szükség.
Közelebb kéne hát férkőzni a célhoz. Vonzónak kell lenni, olyan erényeket kell mutatni ami utóbb sem okoz csalódást.
Mindenképpen új legény kell a gátra és ez csak az tud lenni aki nem megy be a parlamentbe.
Aki ott az esküt leteszi, az olyan biankó csekket ír alá amivel később még az alaptörvény elleni szervezkedés, netán a felségárulás vádjának is kiteszi magát. (ne feledjük: kétharmad van + egy "cihopata")
Április 06. óta minden másképp van a politikai életben.
Azé a jövő(-nk) aki ezt észre veszi.

Belák Andrea írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Belák Andrea írta...

cMegpróbálom nem feladni a reményt. De ha arra gondolok, hogy az elmúlt időszakban két nagyszerű politikus is volt, aki felmérte, hogy együtt, koalícióban mi, normális emberek képesek vagyunk elzavarni a felcsúti istenkét, csak az a probléma, hogy ők ketten nem tudták egymást észrevenni. Igen, az Együtt 2014-re és a Demokratikus Koalícióra gondolok. Gyurcsány és Bajnai megszólíthattak volna minden igazán demokratikusan gondolkodó bal- és jobboldali, valamint liberális embert. No, de mi történt? Gyurcsány ne jöjjön, mert többet visz, mint hoz. Először az LMP-vel aztán majd az MSZP-vel tárgyalok. Nem beszélek "rossz taanácsadókról". Ha őszintén egy demokratikus összefogás lett volna a cél Orbán diktatórikus despotizmusával szemben, akkor ezek a kérdések fel se merülhettek volna, és akinek az agyában mégis felmerült, azt okos szóval meg kellett volna győzni. Nem így történt. Az életünk erre megy rá. :(

kekec írta...

Pupu, amiről beszélsz, az egy baloldali (esetleg balközép) tömegpárt. Ennek összehozására egyetlen alkalmas személy lett volna: Gyurcsány, de még emlékszem, amikor a DK pártvezetőségének felállásakor azt írtad (kb) hogy az embernek sikoltozhatnéka támad, ha látja a szürke ködben eltűnni egy baloldali tömegpárt reményét. Talán tisztességesebb lenne, ha a DK-t jobbközépre (az 1000 blogger szerint: liberális konzervatívra) azaz egy rétegpártra pozicionálnák,
mert azzal a baloldali reménykedőket legalább felszabadítanák, ha lesz majd MÁSIK alkalmas személy a baloldalon. Mert előbb utóbb lesz ilyen, ha hinni lehet a falvédő bölcsességnek: Hol legnagyobb a szükség, a legközelebb a segítség.
De addig legalább TANULHATNÁNAK Orbántól: már régen szervezni kelleni a politikai vitaköröket,
közösségi rendezvényeket, internetes fórumokat szervezni a fiataloknak... (és még annyi mindent lehetne, aminek az elmulasztása miatt teljesen jogos a kérdésed: kinek használ, hogy triviális dolgokat nem tesznek meg a baloldalon?

Vöröskarom írta...

Ott folytatnám, ahol Andrea Belák abbahagyta: "az életünk erre megy rá". (Talán nem tévedek, ha azt gondolom, a rendszeres olvasók/kommentelők nagy része nem a lázadó tízen-huszonévesek közül kerül ki, én is inkább már "Vöröskarom néni" vagyok.)
Én április 6-a óta egyszerűen nem térek magamhoz, mintha sokkot kaptam volna. Nem voltak túl jónak mondhatók a kormányváltók esélyei, de én nem hittem a közvéleménykutatók kimutatásaiban, titokban reménykedtem, hogy az is csak a propaganda része, hogy ez a szinte minden rétegében meggyötört, megalázott, kifosztott nép legalább a fülke magányában meri érvényre juttatni az akaratát! Bár életem során már elég sok pofon ért, de azt hiszem, ekkorát még nem csalódtam! Képtelen vagyok megérteni, elfogadni, hogy a magyar emberek nagyobbik része elégedett azzal, ahogy él, hogy boldog, hogy tetszik neki, amit nap mint nap lát! És a legnagyobb fájdalmam látni ennek a maroknyi népnek a pártok/ideológiák mentén való menthetetlen kettészakadását!
Szóval minden elismerésem Pupué, aki egy nap "búslakodás" után nekilátott újra megfogalmazni az előttünk álló feladatokat, és minden erővel próbál lelkesíteni.
Egyre halványabban remélem, hogy virrad majd szebb jövő is ránk...

Vöröskarom

mosoly az arcomon írta...

Ne félj magyar, csak kefélj,hogy legyen sok agyatlan munkáskéz."kegyelmeséktől" majd kapsz vacsorát.

asta írta...

Kedves PuPu!
Legyen! Adjunk neki pár hetet, bár minek. Részemről a döntés már rég megszületett: néhány hónappal ezelőtt az összefogási cirkusz idején leírtam: amennyiben a baloldal bukja a választást én 100%-ban Mesterházyt fogom hibáztatni. Ezen a meggyőződésemen nem volt okom változtatni.

Ez az MSZP már nem a régi ... hiányzik belőle az öreg rókák bölcsessége és tapasztalata. Színtelen, szagtalan karrierre törő, fantáziátlan emberek gyülekezetévé vált, akik még a saját érdekeiket sem képesek felismerni. Mesterházy a második alaphibát is elkövette ( az első a saját személyének előre tolásával történt)... most a frakció alapítással Ez az ember, a tanácsadóival egyetemben annyira s... buta, hogy nincs rá szó.. újra növeszti a bajuszát, mintha attól az esze is nőne, pedig egyre súlytalanabb és nevetségesebb viszont ezzel párhuzamosan erőszakosabb is. Orbán is erőszakos, de legalább tudja mit csinál. Van célja és azt erőszakosan és kitartóan meg is valósítja. Ha jó célokat tűzött volna ki, vagy megfelelően méretezett módszerekkel dolgozna, igazi államférfivá válhatott volna..

Mesterházy viszont soha nem lehetne államférfi, mert nincsenek meg hozzá a képességei. Aki még azt sem képes felfogni, hogy mit is képvisel az LMP, és hogyan fog reagálni az ajánlatára, az sürgősen húzzon el a politika közeléből is.
A szememben ő az ügy legnagyobb árulója. Ha esze lenne, lehetett volna az egész baloldal vezére. Megadták neki a lehetőséget. Nem élt vele, mert nincs rá tehetsége. Neki nincs újabb lehetőség. Nincs felállás.
Szerintem... bár ne lenne igazam!

Névtelen írta...

Magyarok nagy hibája,hogy hisznek miden prófétának.Ezt ismerte fel OV és teljesen ki is használja.A segítőit is csak megfelelő részfeladatra használja.Se többek sem kevesebbek a láncban.MO. történetében ennyi hatalom még egy ember kezében nem összpontosult.Mindenkivel szemben könyörtelen.Csak ha az első kb. 10-15 tagk. szám tulajdonos eszmél akkor lehet robbanás.Addig 100éves tündérálom következik.
A baloldal pedig felszalámizza saját magát.Túllicitálva egymáson ,hogy milyen jobbnál jobb ötleteik vannak.3-4 millió szegényből 7-8 lesz,de ez még saját magukat sem érdekli."Mária országa" a semmire való értelmiséggel és papsággal jutott erre a szintre.Pedig ez csak az Ő bűnűk kik átlátták az ország helyzetét.Mert van ki cinkos volt, volt aki gyáva. BŰNÜK súlya egyforma.

Attila írta...

Mint mindig, most is jó Pupu írása. Jómagam meg voltam győződve, hogy az Mszp simán átad 2 képviselőt frakció alakításhoz. Hát nem és nem! Ezeknek már elment a maradék józan eszük is.
Sokkal nagyobb esély lett volna ekézni a kormányt 3 frakciónak, mint egynek, nem beszélve arról, hogy Gyurcsány beszédek alkalomadtán kiverte volna a biztosítékot a szektás hívőkben. Az is biztos, hogy az EP választáson nem az Mszp jelöltet fogom beikszelni.

Üdv: Attila

morzsi írta...

18 napja töröm a fejem, hogy az a három millió ember miért nem ment el szavazni. Hogy ki csalt, kinek állt érdekében?

Hogy kinek állt érdekében az világos, a hatalomban lévőknek. De a három millió miért....?
Állítom, hogy aki nem szavazott nem hülye, csak egyszerűen elege van ebből a cirkuszból, amit itt politizálásnak neveznek.
Elege van abból, hogy kiáll egy NAV-os (majd később egy másik) és azt állítja, hogy évi 2 ezer milliárd forintot csalnak el nagy cégek! Ezzel a pénzzel ugye már lehetne mit kezdeni...
A két volt állami tisztviselő ellen persze rágalmazás, meg hivatali titoksértés miatt nagy dérrel-dúrral eljárást indítanak és majd évek múlva lesz egy bírósági ítélet, hogy nem történt semmi.
Ez két hónapja történt, de mintha évekkel ezelőtt lett volna.
Ahogy az, hogy egy ember előállítása során meghalt egy rendőr autóban. Abból sem lesz semmi.
És közben ömlik a hülyeség a politikusaink szájából, a "turulban születtünktől a jövő fenntartható" marhaságig.
Azt látta/látja a szavazástól távol maradó, hogy az egésznek semmi értelme, - mert ha veszít az a párt, amelyikre szavazott - volna - akkor sem mond le sem annak elnöke, sem kampány igazgatója. Minden marad a régiben és igazolva látja azt, hogy miért nem ment el szavazni.
Majd, ha egyszer, lesz egy olyan ember, aki meggondolja a kimondott szavait, aki be is tartja azt, amit tegnap ígért, akkor ez a három millió is szavazni fog.
Tisztelettel: - morzsi -

okleveles írta...

Megint nagyon jó az írás és jók a hozzászólások is.
Magam el sem tudom képzelni mit vett be az az MSZP-s politikus, aki kitalálta, hogy Budapest vezetését át kell adni az LMP-nek. Budapestet ahol a legnagyobb volt az összefogás támogatottsága. Itt nem volt 2% pontnyi különbség a Fidesz és a demokratikus baloldali ellenzék között. Ez minősíthetetlen felelőtlenség, egy öngyilkos elképzelés. Ez már a párt felszámolásának a kezdete. Az ötlettel magával is lejáratta magát a pártvezetés az MSZP –t támogató tábor előtt. Szégyen!!! Egy olyan párt mögé akarnak beállni, amely párt nem mulasztott el egy nyilvános szereplést sem felhasználni az MSZP és ez által az MSZP támogatóinak a becsmérlésére!!!
A legfontosabb feladat lenne az új országgyűlésben
3 (HÁROM) BALODALI FRAKCIÓ MEGALAKÍTÁSÁNAK
lehetővé tétele. Ennyi szolidaritás elvárható a baloldal vezető pártjától.
Ha ezt nem látja be az MSZP vezetése, akkor tényleg nem marad más, mint teljes elfordulás ettől az alakulattól. Amíg nem késő a baloldali véleményformálóknak, szimpatizánsoknak a HÁROM FRAKCIÓ létrehozása érdekében kellene ezerrel ténykedni.

hello írta...

Számomra ebből a nagyon autentikus összefoglalóból az első számú, keserű tanulság: elhanyagolható arányú kivételtől eltekintve a politikai paletta legtöbb szereplőjének - de még az istenadta nép zömének is - elég, hogy a Kedves Vezető "toppant egyet" a stoplis cipőjében, és máris készségesen igazodnak hozzá, minden a gusztusa szerint alakul. :-((

Azért ez döbbenetes, nem gondoljátok? Ennyi a cukorspárgával irányítható marionettfigura? Ennyi az ilyen könnyedén 1 irányba - épp pont ebbe? :-(( - ellenállás nélkül beterelhető érdek?
Ekkora hatalmas pénz van OV mögött? Merthogy a vakhit önmagában nem tudna ekkora csodát tenni, az világos.
Ennyien és ennyire készségesen adhatnak ekkora hatalmat valaki kezébe?
Ennyire éretlen még ez az ország a demokráciára?

Az MSZP külön ügy - engem sokan el- és kiátkoztak azért, amilyen véleményemet erről a pártról 2006 óta soha nem rejtettem véka alá.
Azóta egyfolytában csak a strigulákat húzom, ahányszor valamivel újfent igazolják és megerősítik mindazt, amit gondolok róluk.

asta írta...

Ne törd a fejed Morzsi: Hallgasd meg Spírót. Igaza van. Nem volt kire szavazni annak, aki változást akart. Nem volt mindenki olyan kegyes, hogy befogott orral és meggyőződése ellenére szavazott volna...az ügy érdekében. Inkább nem ment el, mert tehetetlennek érezte magát.
Ezt nem lehet sem a meglévő csalások, piti szélhámoskodások számlájára írni. Már a 2010-es választást is Mesterházy vesztette el ugyanazzal a módszerrel, mint most. Nem Gyurcsány. Ő csak a bűnbak, aki mögé még most is bújni akarnak.

Unknown írta...

Tisztelt PuPu!
Néhány hete beléptem a játszóteretek területére és megpróbáltam a homokozótokhoz is hozzáférni.
Amint ez utóbb kiderült nekem ez nem igazán sikerült. Ti egy zártkörű társaság vagytok és "idegen" véleményformálót nem szívesen fogadtok be. Nem egyedi eset ez, máshol is hasonló a helyzet. Anno A "Kapcsolat.hu"-n sem volt ez másképp.

A mai bloghoz néhány gondolat:
Az írás igazán jó! Nagy hibája, hogy a jelenleg kialakult helyzetet csupán egyetlen nézőpontból vizsgálja. Ezért aztán nem több és nem kevesebb mint egy logikailag jól felépített összeesküvéselmélet.
Természetesen ennek lehet-van igazságtartalma is, de azt nem hiszem, hogy a baloldalon mindenki kilóra megvehető lenne. Nagyot csalódnék pl. Gyurcsányban ha ez vele kapcsolatban is beigazolódna. Márpedig a nagy balhék az ő időszakában történtek.
Valószerűtlen, hogy az a tesze-toszaság ami részéről a helyzet kezelésével kapcsolatban megnyílvánult az szándékos volt.(Nem kétséges, hogy ilyen hangok is elhangzottak már!)
A Fidesz karaktergyilkos offenzívája meg nem volt egyéb mint egyfajta figyelemelterelés?

A helyzet ennél sokkalta bonyolultabb. A nagy játszótéren lévő homokozóban a fennálló rendszer ha úgy tetszik a demokratikus jogállam rombadöntését készítették elő. Emelett igazán eltörpül az, hogy melyik fideszes, melyik MSzP-el játszott össze.A tét nagy volt, a megoldás pedig felemás. A demokrácia végzetesen megsérült, a terv kiagyalói szabadon futhattak tovább.
Itt van a kutya elhantolva!
Qui prodest? Annak, aki a vesztes csatából 2/3-os győzelemmel került ki.
Nem a Mesterházira kell ráhúzni a vizes lepedőt! Ő csak egy kisfiú, aki a társadalomnak tett egy olyan szívességet, hogy a víz felett tartotta a süllyedő hajó fedélzetén álló pártját. Ezért csak köszönet illeti. Ha ő nincs, akkor most a Jobbik lenne a második, mi pedig szívnánk, mint a torkosborz.
Miért nem mutogattok az akkor éppen szétesőben lévő MSzP-SzDSz koalícióra, a koalíciós partner elnökeire, akik ciklus közben léptek ki a koalícióból és akik végig belülről támadták a Gyurcsányt és ott tartottak be neki, ahol csak tudtak.
A tragédia - ami a baloldal atomjairavaló széthullásával végződött - igazán nem akkor kezdődött el?
Ez a széttöredezett majd szétesett koalíció megtetézve a világválsággal és a nemzet érdekeit figyelmen kívül hagyó, végig minősíthetetlenül viselkedő ellenzékkel szemben képtelen volt egy többfrontos harcot sikerrel megvívni. Csoda, hogy 2010-ben csúfos vereség lett a végeredmény?
Más:
A helyzet tisztázásához miért nem kérsz fel - tudom, egyszer már írtad, hogy nincs szükséged segítségre, a feladattal magad is megbírkózol - néhány, az ügyben érintett autentikus politikai vezetőt, akik testközelből tudnák megközelíteni az igazságot.

Egy ilyen felkérést követően hátha valaki közülük is rendszeresen olvasná a blogbejegyzéseidet és az arra történő reakciókat.

Egyáltalán olvassa még rajtam és még néhány emberen kívül valaki ezeket az eszmefuttatásokat?
A reakciók számából itélve csak nagyon kevesen.

Kellene valami nagyobb nyílvánosságot keresni. A blogbejegyzések színvonalasak és emellett még szórakoztatóak is

Biztos vagyok benne, hogy egy ilyen írás megfelelő helyen több száz érdeklődőt is vonzana.

Én a fenti okok miatt lelépek, de olvasótok továbbra is megmaradok.
Üdv.

hello írta...

Kedves Csaba, nem értelek - mitől véled úgy, hogy egy zártkörű társaság volnánk? Az nagyon nem ilyen. Ha kapcsolatos voltál, arról is lehet tapasztalatod.

Max. azt láthatod, hogy csak ritkán reflektálunk egymás véleményére, így arra is, amit írsz. Ez azonban nem diszkrimináció, hanem az itt kialakult gyakorlat.
Ez nem a kapcsolatportálos egymással is csevegősdi, itt zömmel ki-ki a maga gondolatait osztja meg az ezeket olvasókkal.
Aztán, ha valaki kapcsolódik hozzá vagy vitatkozik vele, megteheti, de nincs ilyen kötelezettsége senkinek.
De ez ne tartson vissza az írástól, ahogy egyikünket se szokta zavarni.

hello írta...

Még annyit, hogy az oldalmegjelenítések számának legutóbbi adata 48,761, de volt ez már 60 ezer felett is - szóval attól még olvassák, hogy a kommentelők száma ennyi, amennyit látsz.

Abban egyet szoktunk érteni, hogy akikre nagyon ráférne, egyáltalán nem biztos, hogy olvassák. Vagy ha mégis, sajnos nem ragad meg bennük, nem tesznek magukévá egyetlen ötletet, javaslatot sem, pedig PuPu igazán nem szokott fukarkodni velük. Ahogy alkalmanként a hozzászólók sem.
Szóval lenne miből meríteni.
De akik úgy gondolják, hogy a maguk zsenialitása okán erre nincs szükségük, produkálják mindazt, amiknek nap mint nap a tanúi vagyunk, nagy siker-jeligére...

Unknown írta...

T. hello!
Én már csak ilyen vagyok, hogy szeretek vitatkozni. Eddig a történelem során nagy dolgok mindig vitában születtek. Egyébként is a vita során alakul a gondolat párbeszéddé, a monologizálás pedig egy unalmas és haszontalan műfaj.
Azt pedig ne higyje magáról senki, hogy az ő véleménye az egyedüli és megdönthetetlen.
Mi van akkor ha valaki leír egy félreérthető mondatot? Az aki olvassa azonnal ostobának nézi. De, ha egy másik felteszi neki kérdésként,hogy pl. hogyan értelmezted ezt vagy azt, akkor van lehetőség a hiba javítására. Ha nincs kérdés akkor csak a szégyen marad.

Egyébként kíváncsivá tettél: - honnan vetted a látogatotság adatait?
Maradok tisztelettel:

PuPu írta...

Kedves Csaba, az itt a baj, hogy ha elkezdek itt chatelni, akkor annak nincs se vége, se hossza, mert ha veled társalgok, akkor mindenkivel kell társalognom, arra pedig a világ ideje is kevés lenne.
Pedig néha jó lenne vitatkozni - több szem többet lát, ugye, de most is belebonyolódtam a facebookon egy vitába, már meg is bántam.
Ha le akarom zárni, akkor az felettébb időigényes.
Másrészt meg egy adott témáról a véleményem benne kell, hogy legyen a posztban, ha nincs benne, akkor nem sikerült a dolog, szórjak hamut a fejemre és bujdokoljak el.
De a kommenteket mindig elolvasom, nemegyszer új poszt születik egy-egy hozzászólásból.
Az én lehetőségeimhez képest meglehetősen sokan olvasnak, a kommenteket is, ez így nagyon helyes, de gondolj bele, hogy emellett nekem van magánéletem, vannak feladataim, olvasnom is illik, ha már van képem írni, meg írni is kell - szóval, nem vagyok időmilliomos.
Egyszemélyes vállalat vagyok, ha tudsz értsél meg!
:O))))

civilhuszár írta...

morzsi írta...2014. április 25. 22:50
Egy ideig lehet úgy politizálni, mint Orbán, aki meghirdeti a gaz multik elleni háborút, aztán egy volt NAV-os hiába teszi meg a közérdekű feljelentését a multik adócsalása miatt, még a feljelentő féltheti az életét is, nehogy kövesse a Welszet.
A társadalomnak fel kell lázadni a félelemben tartástól, ez szerintem a feladat, ehhez kell megfelelő propaganda.

hello írta...


Kedves Csaba!

A http://www.pupublogja.hu/ főoldalán oldalt, a "Kedvenc helyeim" felsorolás alatt megtalálod az általam is idézett adatot.

Mikor megnyitom az oldalt, kíváncsiságból gyakran ezt is meg szoktam nézni, ezért emlékszem a korábbi adatokra is.

Egyébként, ha bárki véleményére reagálni akarsz, ne fogd vissza magad, természetesen nem tilos. Páran olykor megtesszük, de folyamatos vita nem kerekedik belőle.
Azzal nem értek egyet, hogy a monológok unalmasak lennének - akik ide járnak, érdekes meglátásaik, gondolatmeneteik vannak, és fogalmazásgátlót sem szednek.

Jutka írta...

Kedves Mindenki!

Nekem is, és a barátaimnak is a napunk a Pupu blogjának az olvasásával kezdődik. Fel is teszem néhányszor a face-re, és láttom azt is, hogy ott is megnézik.
Nagyon jó, hogy ez a blog, gondolatébresztő, és tudja ugy megfogalmazin a dolgokat ahogyan én érzem, de leirni nem tudom.
Köszönet érte a Pupunak.
Jó érzés olvasni, hogy vannak még ilyen emberek.
Nagyon sajnálom azokat a fiatal politikusokat akik kiléptek az LMP-ből, mert hittek abban hogy az összefogás sikerre vihető.
Szerintem Ök a jövő, és remélem , hogy nem tünnek el a színről.
Nem tudom, hogy kik azok az MSZP politikusok akik átadnák a helyüket , hiszen nekik ez komoly pénzt jelent. Aki hitt az összefogásban az sajnos nem ismeri a magyar nép lelkét. Külföldön élő , dolgozó magyaroktól tudom, hogy ott sincsen összetartás, és egymás segítése. Tudnék erről sok történetet, de hát ez nem ide tartozik.
LMP azt gondolja most, hogy az ö politikájuk volt sikeres. Hát nem, csak sokan voltak akik még csak elmentek szavazni, de nem akartak az Összefogásra, igy jobb híján az LMP re szavaztak.

hello írta...

Gondolom, olvastátok, hallottátok Gy.F. nyilatkozatát, hogy amennyiben 1 képviselőjük sem jut be az EP-választáson, DK-elnökként kész lemondani.

Ez számomra eléggé 2 élű üzenet:
egyrészt - és felteszem, Ferit nyilván ez a cél vezette -, hogy maximálisan mozgósítsa a DK szavazótáborát.
Ám az érem másik oldala, hogy ez olyan fajta "felhívás keringőre", ami mindazokat akcióba fogja lendíteni, akik régóta szeretnék őt eltüntetni a politikai színtérről! És naivitás lenne azt hinni, hogy ennek érdekében NEM fognak MINDENT el is követni!

Csodálnám, ha ő ezzel nem lenne tisztában.
Nem tudom, egyeztetett-e előzőleg az elnökségével, vagy rögtönzött.
De ha eljutott idáig, az komoly érzelmi válságot jelez - mostanra érett be a hatása mindannak, ami 2006 óta éri nem csak az ellenfeleitől, de az "övéinek" véltek részéről is?!

asta írta...

Kedves Csaba!
Akkor vitatkozzunk! Én aztán igazán nagyon szeretek vitatkozni ( ezért is sajnálom a régi Indexet, ahol ezt magas szinten lehetett művelni, míg szét nem verték)
Tehát mikor kezdődött szétesés? Az SZDSZ szerepét így kívülről nehéz megítélni, megvallom nem is értettem akkor sem. Mindenesetre az volt a pont, amikor végleg kiábrándultam a kedvenc pártomból. Nagyon sok kárt tettek a fejekben. Nézd meg Fodor szánalmas szereplését most.
Aztán ott volt a Szily ügy. Soha nem értettem ki volt az az elborult agyú, aki ezt a tehetségtelen senkit kt elnöknek akarta. Vannak emberek, akik ki tudja hogyan jutnak olyan posztokra, ami messze meghaladja a képességeiket. SZK képességei nem ütik meg egy közepes háztartásbeli szintjét. Ki állt szemben akkor kivel? Megjegyzem számomra Mesterházy is egy ilyen "csoda"..
Kívülről nézve csak annyi látszott, hogy Gyurcsány akart valamit és nem állt mellé szinte senki. Miért? Miközben Gyurcsány kétszer nyerte meg a pártnak a választást és biztosította a sok ellenfele számára is a kényelmes lubickolást a jóban. Minden külső és belső ellenszél dacára. Hogyan?

Valami csak történt, hogy végül Gyurcsány bedobta a törülközőt? Ő lenne a hibás ezért?
Mesterházy érdeme meg a vizes lepedő: milyen érdem az, ha egy pártot szévernek? Milyen érdem az alaptalan ambíció? Milyen szégyen volt a minelnök casting? Ez érdem? Mégis ki vesztette el a 2010-es választást? Szerinted? Mert szerintem Mesterházy vesztette el a mögötte álló nem tudom kikkel. Így minek egy párt? Mesterházynak ötlete sincs, hogyan kell egy pártot vezetni. Nincs fantáziája, nincs tapasztalata, de legfőképpen nincs koncepciója....És most még sikerült megismételni ia a castingolást. Megértem. Jól bevált már 2010-ben is a biztos vereségre.

És most a frakció kérdés. Megmérte magát az MSZP? Nem! Mesterházy kizsarolta azt a nemtom hány képviselői helyet. Mert övé a legerősebb párt. Tényleg? Ki bizonyította? Az eredményeket együtt érték el. Az egész kampányt a DK és az Együtt/PM vitte a hátán. Mesterházy megjelent a végén, hogy szép vörös díszletek előtt megtapsoltassa magát. Ennyit tett. Most is csak a saját érdekét nézte. Fél, hogy ha több szóhoz jutnak a többiek, könnyedén leiskolázzák.... ennyit azért felfogott. Ez lenne az érdem? Hogy ezzel jelentősen gyengíti a bal oldal ütőképességét az nem bűn? Szerintem az.
Egyelőre ennyit.

talalom írta...

1. Üdv kekec! Sokáig hiányoltalak az amnep-en, de most már engem is kitiltottak onnan, megvannak magukban.
2. Addig, amíg valaki világosan el nem magyarázza, hogy a politika a közügyek intézésének módja, a politikus meg az, akinek van elképzelése erről, addig itt nem történik semmi. Pupu már fejtegette ezt, pl. az Aktivistasimogató-ban. Én is megpróbáltam egy blogot indítani a nol.hu-n Adjátok vissza a politika, a politikusok becsületét címmel, de sajnos kizárólag a politikusokat legyalázó hsz-ek érkeztek. A legtöbben csak a "meleg székek, nagy pénzek" miatt sivalkodnak, de nem látják be, hogy a politikusi munka napi 24 órás készenlét, színészi kvalitásokat is kíván (pl. Mesterházy képtelen volt az októberi tüntetésen átvenni a kezdeményezést), nem árt egy szakma (valamely társadalomtudományi területről) ismerete, emellett egy olyan képesség, amivel az ember képes támogatókat találni az elképzelései mellé, ugyanakkor tudomásul veszi, hogy nem egyedül az ő zsebében van a bölcsek köve. De az isten mentsen meg egy pusztán szakértői kormánytól!
Kekecnek igaza van! Már régen meg kellett volna alakítani a kis, baloldali vitaköröket (akár polgári köröket), ahol egymás között is tisztázhatnánk, hogy mit értünk egy-egy fontos fogalom alatt. Ehhez képest az ún. "baloldali" médiában aratnak az olyan cinikus demagógok, mint pl. Havas,és nagy tetszést aratnak az olyan "tiszta arcú, fiatal" politikusok, akiknek le kell inniuk magukat ahhoz, hogy megkössenek egy politikai kompromisszumot. He-he, nem gondolják, hogy nekem is szükségem lett volna egy kis tudatmódosítóra ahhoz, hogy elfogadjam a plázastoppos, kolozsvári szavazatokért kuncsorgó partnereket? Nem történik semmi addig, amíg azt a kevés, meggyőződését tagsággal is vállaló párttagot heveny pfújolás kíséri (nem kritika, az rendben lenne). Ezek azok az eszközök, amivel el lehet undorítani a politikától az embereket, és ez annak az érdeke, aki egymagában - de legfeljebb egy válogatott szűk körben - szeretné eldönteni, hogy mi történjék velünk.

asta írta...

Kedves Jutka!
Sok tekintetben egyetértek... talán csak egyben nem. A Fidesz olyan helyzetet állított elő, hogy egységes blokk nélkül nem legyőzhető. Aki ezt nem volt képes felfogni, az tökelütött hülye, vagy ellenérdekelt.
Más kérdés, hogy a mai felállásban a tűz és a víz összefogásáról beszélhetünk. Egy Mesterházy és egy Gyurcsány egyazon akolban nehezen képzelhető el. Gyurcsány rezsós hasonlata nagyon ült erre a szituációra. Ennek ellenére és becsületére legyen mondva, korrektül kitartott, ami az őszinte szándékait bizonyítja. Ez a választás nem a versengés ideje lett volna.
Talán ezért gondolom, hogy sajnos meg kell élnünk a teljes szétesést ahhoz, hogy átstruktuálódjon az egész un. baloldal. Hogy a megfelelő emberek alakíthassanak egy új formációt, amely a fiatalokat is meg tudja szólítani. Ezért sajnálom én is, hogy az LMP-ből kivált fiatal és tiszta csapat kiesett. Ez a legnagyobb kára ennek a választásnak.

Az is nagy kár, hogy az LMP az újfajta demagógiájával képes volt ennyi szavazatot szerezni és sikerült a menekülő párt szerepét megcsípni. ( Korábban az MDF jutott be így a parlamentbe)Ez csak súlyosbítja a kialakult helyzetet.

asta írta...

Talalomnak

Bizony nagyon nagy szükség lenne ilyen vita körökre. El lehetne indítani egy új fórumot kezdetnek, amiből aztán kialakulhatnának a személyes találkozások is. Új vita kultúrát kell kialakítani. Az egyfelől-másfelől c. műsort már ki lehetne kapcsolni. Ha nincs saját igazunk, amit megértetünk másokkal, nem fogunk tovább lépni. Nem lehet örökösen mindent relatívizálni... pl. mutyinak mondani azt, ami valódi nevén bűncselekmény. Helyre kell állítani a szavak valódi jelentését, a fogalmakat és jelenségeket a valódi nevén nevezni. Indulatok nélkül, tény megállapításként. stbstb A politikusoknak pedig meg kéne hallani a civilek véleményét... sőt nagyon oda kéne figyelniük. Hátha felfogják, mi is lenne a feladatuk.

talalom írta...

Kedves Astra! Ha Pupu megengedi, lehetnénk az egyik ilyen csapat. Örömmel látom, hogy minden írása után egyre gyarapodik a megjegyzések száma - de neki is több évi munkájába került, hogy ismert brand legyen a neten. A másik baj az, hogy nem tudjuk megtalálni egymást a nicknevek alapján. Mondjuk pl. egy tüntetésen.
Én párttag vagyok, és látom, hogy micsoda erőfeszítéseket tesznek a vezetők, hogy pl. 60 év alattiakat is bevonjanak a politizálásba. A saját fiamat sem sikerült, pedig gyakran vitázunk, és hát végülis én neveltem...

cui prodest írta...

Ha jól emlékszem én már 2010-ben felvetettem a valóságos vitakörök témáját :-)
2011-ben javasoltam 20 előadásból +előadókból álló lakossági programot is! Az országos szervezetfejlesztő - akinek elküldtem - érdemben egyáltalán nem reagált semmit. Szó szerint azt üzente, hogy ne izgágáskodjam és állítsam már le magam!
Talán rosszul időzíthettem a javaslataimat, mert akkoriban lehet, hogy éppen nászúton volt a regionális szervezetfejlesztő a szervezetfejlesztőnével és nem volt ideje ezzel program ajánlattal foglalkozni :-)))
Talán azóta már vissza is érkezhettek a mézeshetekből és a javaslatomat majd egyszer meg is valósítják!!!
:-)))

Unknown írta...

kedves Asta!
Vitatkozzunk. Előrebocsájtom, hogy állításaid egy része érzelmi, elvi és tárgyi tévedés okán számomra elfogadhatatlan.
Itt akár be is fejezhetném, de akkor semmi értelme sem lenne annak, ami miatt a múltnak ezt a szomorú és kevésbbé elhanyagolható részét érvelésemben felemlítettem.
Azt is előrebocsájtanám, hogy ez egy olyan nagyságrendű része az újkori magyar történelemnek, hogy annak néhány mondatos kibontására szerintem nincs, aki ilyen terjedelemben vállalkozni merne.
Azért a dolgok tisztázása érdekében engedj meg néhány megjegyzést.
Mesterházi, Gyurcsány és Szili kétségtelenül főszereplői a politikai életünknek, de bármennyire kínos is, őket nem lehet elfogultság nélkül megitélni. Gyurcsányról és Mesterháziról már sokat beszéltem én is, nem kívánok rájuk több szót veszegetni.
Szili Katit személyesen ismerem, egy lakossági fórumon találkoztunk a 2002. évi választások előtt és akkor elég hosszasan elbeszélgettünk. Őszintén szólva nem tett rám rossz benyomást. Egy értelmes, mindenki és minden iránt érdeklődő politikusnak tünt, Aztán a későbbiekben bizottsági tagként, majd országgyűlési elnökként sem lehetett senkinek semmi kifogás ellene. Ha jól tudom nem is volt, az ülésvezetési módszereivel mindenki egyetértett.
Aztán jött a Gyurcsány és minden megváltozott. Azt nem tudom (csak sejtem), hogy az ellentét mikor kezdődött és miért történt, de kétségtelen, hogy ők nem cseresznyéztek egy tálból. Mondjuk azt, hogy talán a politikai ambícióik ütköztek! Aztán volt, ami volt a közöttük levő szembenállás egyre csak fokozódott. Aztán gondolj vissza arra a dicstelen közt.elnökválasztásra. Az volt a csepp a pohárba, mert a jelölt mögött álló pártok - ballib koalíció - hiába voltak kormányon nem voltak a helyzet magaslatán. De mi sem, mert szó nélkül eltürtük ezt a nyílvánvaló antidemokratikus gazemberséget.
Ezért aztán nem méltányos tehetségtelennek minősiteni valakit, aki önmagában semmit sem tud tenni. A történet további része a fentiekben taglaltak egyenes következménye.
Gyurcsánnyal szinte ugyanez a helyzet. Egyszerűen folyamatosan támadták és a bajban pedig magárahagyták.
Itt jegyezném meg, hogy Feri csak egy, a 2006-os választást nyerte meg.
Az SzDSz szerepe nagyon összetett. 1994-ben úgy kötött koalíciós megállapodást, hogy elmagyarázta az egyébként kétségtelenül identitászavaros MSzP-nek, hogy nélkülük az utódpárt kormánya nem lenne sem bel sem pedig külföldön eléggé hiteles. Aztán végig azt a játékot játszotta, hogy kint is vagyok, meg bent is vagyok, én vagyok a mérleg nyelve, nélkülem nem történhet semmi stb.
Egy szó mint száz jelenléte egy állandósulni látszó zsaroló potenciált jelentett az MSzP számára.
Ha mindenre vissza tudnánk emlékezni akkor eszünkbe jutna, hogy az MSzP-nek mindig meg kellett küzdenie a külső és belső ellenfeleivel mivel az SzDSz minden "nem demokratikus" eszköz bevetésének ellenzéke volt. Folyamatos kétfrontos harc! Bizonyára ismerős a fogalom. Gondolj a "vizitdíjas" szavazásra és HG megnyilatkozására. Ha visszagondolok rá, még most is beleborzongok. Nálam ez a manus egy percig sem lehetett volna tovább államtitkár! Gyurcsány hagyta, hogy nyílvánosan "megalázzák"!
Most sírunk a kiegyensúlyozott média után, de azt nem mindenki tudja, hogy az SzDSz mindig kikényszerítette, hogy mindenhová csak konszenzussal megválasztott jelölt ülhet. Aztán ez a megválasztott tisztviselő inkább a jobboldalhoz volt közelebb.
Most ezekre visszagondolva, egyedül talán mi is többre mentünk volna.

Azt hiszem jó néhány dolgot nem érintettem, de most nem is kívánom folytatni.
Ha más kérdésekben is kíváncsi vagy a véleményemre akkor tedd fel kérdésként és arra könyebben tudok reagálni.

Bocsánat a hosszas értekezésért, de ezt rövidebben nehéz lett volna elintézni.

asta írta...

Kedves Csaba

Az nem vita, ha előre bocsátod, hogy érzelmileg ítélkezem. Engem érvekkel lehet meggyőzni, azt meg nem hoztál ide, mert az, hogy te ismered SZK-t egy fórumról és szimpatikusnak találtad, az nem érv, hanem érzelmi viszonyulás. Valószínűleg én is jól el tudnék beszélgetni vele privát emberként. Nem mondtam, hogy SZK nem tud értelmes mondatokban beszélni.. csak az édes kevés ahhoz, hogy politikus legyen valaki... bár ha ilyen szempontból nézem, vannak nála sokkal rosszabbak is. Egy kt elnöknek tekintély kell és sok bölcsesség. Ennek a kritériumnak eddig egyedül Göncz Árpád felelt meg. És minden relatív...így utólag egy Sólyomnál még Szily is jobb lett volna. Egy Schmitt Paliról meg a mostaniról nem is beszélve. Én viszont azt gondolom, hogy lett volna olyan ember, aki nem adja alább Göncz Árpádnál...Nekem a minőség a fontos. Nem hiszem, hogy Gyurcsánnyal csak a politikai ambicóik miatt voltak ellentétben.. Más lehet a háttérben. Sokkal inkább hatalmi harcot sejtek, ami nem személyek, hanem csoportok között feszülhetett. Az SZSZ pedig csak hab a tortán. Addigra az SZDSZ-t rég elhagyták az alapítók és rettenetesen felhígult, doktriner párttá lett... maga volt a szélsőség. Kisajátító és pökhendi, méltán kerültek a gödörbe. HG-tól kiütéseket kaptam.
Gyurcsány valóban csak egy választást nyert... tévedtem. Az a választás viszont nehéz feladat volt. Egyedül Gyurcsánynak köszönhető. Nélküle az MSZP már korábban oszlásnak indult volna mert már akkor sem értette az új idők szelét. A módszer váltás szükségességét.
Én nemhogy párttag, de MSZP szavazó sem voltam soha. Csak kívülről figyeltem az eseményeket.

Végül ismét elköveted azt a hibát, hogy másra kened a felelősséget. Pedig mindaz, ami történt, az MSZP felelőssége. Az is, hogy az SZDSZ úgy garázdálkodott, ahogy láttuk. Az is, hogy hagyta kicsúszni a kezéből előbb a médiát, majd az események irányítását is. Az előbbi a korábbi kormányok hibája is, az utóbbi viszont a Mesterházy vezette párté egyedül. Egy iránytűt vesztett hajóként kullog az események után. Pedig az élére állhatott volna, ha lett volna egy határozott, koncepcióval rendelkező tehetséges politikusuk.

asta írta...

Ja és kedves Csaba: én feltettem egy csomó konkrét kérdést. Nem válaszoltál. Pedig érdekes kérdések.
Pl. mennyiben mérvadó az a bizonyos utolsó pillanatban kikényszerített madátum megosztás? Minek alappján történt? Hogyan lehet alapja ez most a mandátumok megoszlásának akkor, mmikor 2 frakció alakulását lehetetleníti el? Hol itt a logika és a bölcsesség És főleg: hol van az alázat? El sem tudod képzelni, mennyire taszító egy szavazónak az ilyen hozzáállás.

Unknown írta...

T.Asta!
Csak néhány mondat. Abból, amit én közölni szerettem volna veled, sajnos szinte semmit sem értettél meg. Ez biztos az én hibán, valószínüleg nem voltam eléggé érthető.
Persze más oldalról nem csodálkozom rajtad, hiszen Te magad mondtad, hogy az SzDSz valamikor érzelmileg közel állt hozzád.
Ha nem haragszol nem fogom az egészet újra megismételni.

A kérdéseidre a következőt mondanám:
- nem volt utolsó pillanatban kikényszerített megállapodás. Volt egy közös lista, ahová tárgyalásos úton felkerültek a nevek és aminek sorrendjében a mandátumok kiosztásra kerültek.
- a két hely átadására azért nem kerülhetett sor, mert ahhoz, hogy ez megtörténhessék lehet,hogy cca.20 MSzP-s jelöltnek le kellett volna mondania. Válaszom, hogy emberileg érthető egyéni érdek érvényesült. Az ugyanis a szabály, hogy ha valaki kiesik bármilyen okból - egyéni mandátum,, betegség, halál stb. - kifolyólag, helyébe mindig a sorban következő lép.Lemondás estére egy másfajta szabály érvényes, ott a mandátumáról lemondó maga helyett valamelyik párttársát jelölheti meg.
Aki bennt van a sorban az általában nem szívesen adja át másnak a helyét.
- Logika, bölcsesség és alázat a mai világban már ingyen nincs. Mindenért fizetni kell, már annak akinek van rá pénze.
- Az utolsó felvetésedhez inkább hozzá sem szólok. A választó Mo-n nem érték alapján választ. Ha ez nem így lenne, akkor a Fidesznek most nem lenne újra 2/3-a.
Hát akkor én is felteszem azt a nagyon egyszerű kérdést; - a baloldal tesze-toszaságán kívül a kedves szavazónál más egyéb körülmény miért nem veri ki a biztosítékot? - és akkor itt nem sorolnám fel a legutólsó 4 év bűnlajstromát.

asta írta...

Kedves Csaba!
Nagyon lebecsülsz, ha azt hiszed nem vagyok képes egy egyszerű szöveget értelmezni... nincs mit tennem:)
Ami az SZDSZ-t illeti, mint mondtam keserűen kiábrándultam belőlük, elfogultsággal ezért nemigen lehet vádolni. Nem is mentegettem őket egy percig sem. Nem is értem, kinek a hülye ötlete volt Fodort előhúzni a kukából. Meg is hálálta.

Ezt a mandátum kérdést azért elég viccesen magyarázod. Lett egy lista, tárgyaláson... mondod. Szerintem meg volt egy időbe beleszorított kényszerű megegyezés, ahol a szálak Mesterházy kezében voltak. A többiek engedtek... ezt hívom én kikényszerítésnek. Az előállt helyzet miatt viszont és ezáltal egyik párt sem mérettetett meg. Nem lehet tudni, hogy élesben ki mennyit kapott volna. A lista tehát csak egy feltételezésen alapult.
De tegyük fel, hogy élesben a becslés helyesnek bizonyul, a józan ész és az egész baloldal érdeke az lenne ( lett volna), hogy legyen három önálló frakció. És ez lett volna az érdeke korábban a DK frakció létével. És nem lesz. Pedig jogilag megoldható lett volna. Kinek a bűne ez?
Amivel ezt mentegetni próbálod, az sajnos elégtelen. Ebben a helyzetben az ügynek elkötelezett emberekre lenne szükség, és ez nem a pénzről szól. Nagyon nem jó, ha a választókat ennyire lebecsülöd. Pontosan ilyen dolgok miatt érezték sokan, hogy nincs kire szavazni.
Mert igenis sokaknál kiverte a biztosítékot az elmúlt négy év. És nem mentek el szavazni. A hívő tagozat meg elment az utolsó szálig. Nem lettek többen, sőt fogytak, de a választási törvény szerint ennyi is elég volt. Kezdettől mondtam, hogy ez a választási törvény maga is felér egy csalással, és éppen ezért lett volna szükség egy hitelesnek látszó alternatívára. De nem volt.
És itt visszajutunk a kezdethez...a nagyon rossz előadáshoz, a nyílt színen történő húzakodáshoz, az egyéni ambíciókhoz, a hiteltelen és becsülésre nem méltó emberekhez(politikusokhoz).

Hiába van kivert biztosíték, ha nincs aki képes megjavítani egy ilyen egyszerű szerkezetet. Ugye?

asta írta...

Csak még egy apró megjegyzés:

A dolog most úgy néz ki, bár Mesterházy szempontjából korábban is teljesen világos volt, hogy továbbra is egy olyan koncon folytatja a marakodás, ami már nincs. A konc a miniszterelnökség. Ez a konc csak egy győzelemmel lett volna valóságos, amit éppen ő akadályozott és akadályoz meg. És így megyünk, forgunk körbe-körbe. Csodálkoznék, ha nem ő lenne az egyetlen, akinek megkönnyebbüléssel fogadnák el a lemondását.

Unknown írta...

Kedves Asta!
Még mielőtt beleesnél abba a hibába, hogy engem kinevezel az MSzP szószólójának elmondanám, hogy annak ellenére, hogy jelenleg is tagja vagyok a pártnak már 2006.óta aktívan nem veszek részt semmilyen munkában, nem járok taggyűlésre, nem vagyok ott a választási bizottságban, egyszóval azt várom, hogy kirúgjanak. De nem teszik, pedig a szabályzatban ez benne van.
Az inaktivitást elvileg itt sem jutalmazzák, hanem büntetik.

Távolmaradásom oka pedig nem az öszödi beszéd vagy az azt követő rendőri "túlkapások", hanem azon egyszerű ok, hogy amikor láttam a párt tehetetlen vergődését, határozatlanságát és akcióképtelenségét, a médiaegyensúly borulását úgy döntöttem, hogy abbahagyom.

Akkor csak annyit mondtam a titkár barátomnak, hogy én addig egy lépést sem teszek a párt érdekében amíg ezen a körülményen nem változtat.
Jelentem, ma a helyzet ugyanaz.

A kampányban nem vettem részt, de szavazni elmentem, mert ezt nevelték belém, hogy mindig élni kell a lehetőséggel, ha az mégoly kicsi is.
Summázva, nem vagyok hithű - szektás - MSzP-s, csak szeretem összefüggéseiben látni és láttatni a helyzetet. Ahhoz, hogy az ember képben legyen folyamatosan tájékozódnia kell, meg kell ismerni mások véleményét is.

A másik dolog, itt is ott is azt olvasom, hogy ez azért nem jó, az meg amazért. Könyörgöm mondja már meg valaki, hogy mégis kit szeretne. Manapság csak a kalandorok mennek el politikusnak. Egy ilyen "gilisztás" nemzetnek semmi sem jó, aki veszít az beleköt még az élő fába is. Mit gondolsz mi lett volna itt ha nem a Fidesz nyer? Égett volna egész Budapest sőt talán még Felcsút is.
Vagy ne csináljuk tovább, hiszen "ezek" a tehetségtelen lúzerek mindenbe csak belebuknak?

Jöjjön helyette inkább a legsötétebb diktatúra?
Az utóbbi időben elég sokat foglalkozom az É-Koreában uralkodó viszonyokkal. Nem mesélnék róla, mert még rágondolni is borzasztó.

Szerintem örülni kell annak, hogy nekünk legalább ők még megvannak, mert a sok-sok hibájuk ellenére ők legalább demokraták!
Aztán ha jön helyettük valaki aki jobb, akkor meg kell nekik köszönni azt amit jól-rosszul megtettek és útjukra kell őket bocsájtani.
De addig vigyázni kell rájuk!

asta írta...

chesrta PeterNem mondtam és nem is gondoltam egy percig sem, hogy szektás lennél, kedves Csaba:) Csak nem értünk teljesen egyet.

Én is elmentem szavazni, bár a választék az volt, ami.. tetszik-nem tetszik. Én sem szeretnék diktatúrában élni. Megtettem, ami tőlem telt és amit kötelességemnek éreztem.
Most viszont, bár van igazság-ráció abban is, amit mondasz, az én véleményem mégis az, hogy most már nincs mit tenni. Amit tenni lehet az a teljes megújulás. Ezért én nem tartom helyesnek, ha nem mondjuk ki az igazságot. Nem tartom helyesnek, hogy bárkivel is elnézők legyünk. Azért nem, mert akkor folytatódni fog a tapicskolás ugyanabban a pocsolyában, amiben voltunk és egyre mélyebbre fogunk belecsúszni.
Hát ezért.

asta írta...

Bocs ! Belekerült az ellenőrző szó... hiába, késő van:)

Unknown írta...

Kedves asta!
Azt írod késő este, hogy "Amit tenni lehet az a teljes megújulás. Ezért én nem tartom helyesnek, ha nem mondjuk ki az igazságot."
A kérdés csak az, hogy hányféle igazság létezik.
Miért vagy abban biztos, hogy a Te igazságod az egyedüli és mmegdönthetetlen.
Ahányan vagyunk annyiféleképpen gondolkodunk. Különbözőségeink áthidalására hál' Isten, azért nekünk embereknek megvannak a különféle eszközeink és módszereink. Ahhoz, hogy más-más nézetet valló embereket átállítsunk a magunk oldalára kitaláltuk a politika művészetét.
A feladat viszont nem egyszerű. Ahhoz, hogy valaki művésze legyen ennek váteszi képességekkel kell rendelkeznie. Karizma, előadóképesség-és készség, meggyőző-erő és még sorolhatnám -nélkül nincs megfelelő hatékonyság. Ezt nem tanítják, erre születni kell.
A mi oldalunkon egyetlen ember látszik ezen készségekkel felruházottnak, a másik oldalon lényegesen több ilyen is van.
Ebben rejlik az erejük!
A mi embereink a szavazóinkhoz hasonlóan talán rejtőzködnek? Nem hiszem. Tehetséges emberek sokan vannak, de bátrak viszont csak kevesen.
Vegyük csak ezt a blogot. Elhangzik sok okos javaslat - mindannyian vég nélkül osztjuk az észt - de hányan vagyunk, akik ezt a valódi nevünk felvállalásával tesszük?
Meg kell újulni? Kivel és kikkel?

Szerintem ez a struktúra már régen idejét múlt. A XXI. században már nem jobb- és baloldal mentén kell szervezkedni, hanem kell találni más formákat. Sok-sok képzett ember miért nem ezen gondolkodik el?

Végezetül szerinted mi a demokrácia? Létezhet vegytiszta jogállam és vegytiszta diktatúra?
Szerintem ilyen állat nincs.
Ha valaki azt gondolja, hogy van ilyen, akkor menjen el Orbánhoz egy kis elméletet tanulni. Majd ő elmeséli - mert gyakorlatból tudja - hogy a demokrácia egy mixtúra, ahol csak a keverés arányait kell jó érzékkel megtalálni.
A szoclib oldal legnagyobb hibája, hogy erre ő nem jött rá! Ha időben rájön, akkor ma minden másképp lenne.
No nem azért mert mi más emberek volnánk, hanem azért mert másképpen állunk hozzá a dolgokhoz. Bennünket nem a vak gyűlölet vezérel!
Bocs a szószátyárságért!

asta írta...

Na lám Csaba! Mégiscsak több az, amiben egyetértünk:)
Soha nem gondoltam, hogy egy igazság van, főleg nem az én igazságom. Van véleményem, és érdekel másoké... azért jó vitatkozni. Mivel mindig kívülálló voltam és maradok is, nem érzelmi szempontból nézem az eseményeket.
A politika valóban művészet és furcsa, hogy pont azt mondtad ki, amit kezdettől fogva mondani szoktam: a mértékről és arányokról van szó. Mert valóban nincs vegytiszta demokrácia. Lehet, hogy ez kicsit arisztokratikus nézet, de azt gondolom, hogy a tömegeknek szüksége van egyfajta irányításra... azaz egy határozott és jó szándékú vezetőre, iránytűre, de nem vezérre!!! Ez nagy különbség, és ez csak mérték kérdése. Tehát egyetértünk.
Ha Orbán tevékenységét nézzük, éppen ezzel a mértékkel van baj.
Hogy ne csak egyik oldalt ostorozzuk: Orbán totális mérték és aránytévesztésben él. És minél nagyobb a hatalma, annál mértéktelenebbé válik. Ez pedig kultúra és intelligencia kérdése is. Lehet valaki nagyon okos, mert Orbán az, ha nincs megfelelő kulturáltság, olvasottság és empátia, az okosságát a gyakorlatban nem tudja bölcsen kihasználni. Egysíkúvá, majd rögeszméssé, ezzel pedig kártevővé válik.
Ettől lett olyan ez az ország 4 év alatt, amilyen lett. Mert van egy igazodási hajlam, egyfajta tömegpszichózis. Ezt Orbán kiválóan felismerte és visszaél vele vastagon. Iparszerűen képes űzni ezt, kiválóan ismeri az ehhez szükséges technikákat, amelyek több ezer évesek...élnek,mióta ember él a földön. Semmi újat nem talált ki, csak használja a modern eszközöket is. Ennyi újdonság van benne.
Én nem látok a másik oldalon sem egy embernél többet. Neki van igazsága, az egyetlen és megfellebezhetetlen, a többi csak segítő papagáj és haszonleső.

Apró érdekesség: még a beszéd módot is átvették... figyeld meg! És legnagyobb döbbenetemre mostanában elkezdték átvenni még a többiek is a másik oldalon. Ez még ilyen szinten is működik.
Egyet lehet tenni: eltanulni a technikát és jól alkalmazni...vagyis inkább jóra használni.
Én benne lennék egy vitakör kialakításában. Némi vita tréning elkezdésében.

Unknown írta...

Kedves asta!
Mi már most is egy vita kellős közepében vagyunk köszönhetően neked, mert belementél ebbe a küzdelembe.
Ami az egyetértést illeti. Mi két irányból jöttünk, ezért nem csoda, hogy azonos dolgokat másképpen közelítünk meg. De hát a vita azért van, hogy a nézetek ütközzenek és a végén kialakuljon egyfajta konszenzus. Ez most valamennyire sikerült és csak remélni merem, hogy a továbbiakban más témákkal összefüggésben ez folytatható lesz.

Befejezésképpen - mitegy levezetésül - engedj meg nekem egy gondolatkisérletet.
Én ugyan nem vagyok politikailag képzett szakember, de amint az tapasztalhattad van némi elképzelésem a politikáról.
Nem szeretnék senki helyett dolgozni, eszmefuttatásom csupán arra jó, hogy bizonyítsam, hogy lehetne ugyanazt másképpen is csinálni. Az LMP nem példaképem, mert őket a Fidesz "szülte".
Gondolatom lényege a foci és a politika analógiája. A foci, mint a "kedvenc" Miniszterelököm kiemelt hobbyja és a politika, amire szerinte csak ő egyedül hivatott.

Eredendően mi itt a baj? Jelenleg létezik a jobboldal és a baloldal, de léteznek a futottak még kategóriák is. A Jobbik nevű alakulatot én a jobboldali tömörüléshez sorolom. Ugyan van köztük különbség, de emellett nagy a hasonlóság is.
A jobboldaliak folyamatosan kommunistáznak, idegenszívűznek, hazaárulóznak stb. a baloldalról meg nacionalistáznak, fasisztáznak, cigányoznak, zsidóznak stb.
Ahhoz, hogy ez megváltozzon a politikai struktúrának át kell alakulnia.

Mi a megoldás? A felcsúti Pancho-aréna néző és játékterén gyűljenek össze a politika iránt elkötelezettek - mint ahogy az valamikor Lakitelken is történt - és határozzák meg az egységes pártstruktúrát.
Focianalógia szerint alakuljon egy;
JLB - jobblábasok pártja
BLB - ballábasok pártja
KLB - kétlábasok pártja
KBL-MLP - kétballábasok-magyar lúzerek pártja.
Ez nem tévesztendő össze a mai LMP-vel, bár analógiát itt is lehet találni.

Persze az elnevezés nem jelent átjárhatatlanságot a pártok között. Szimpátia vagy program alapon lehet ballábas is a jobblábasok között, sőt még azt is elképzelhetőnek tartom, jhogy valamelyik kétballábas is a jobblábasokat válassza. Nem is olyan sok idő múlva személyi összetételében kialakulhatna az a szerkezet ami jelenleg is megvan, de senki senkire, semmiféle cimkét sem tehetne. Szűz pártok lennének akiket nem terhel az elmúlt 25 év minden bűne és akik nem taszítanák el alapból a választókat.
Befejezésül csak még annyit, hogy természetesen ezek az új pártok is alkotnának programokat és megmérettetnék magukat a választásokon.
Napi munkájuk során azon igyekeznének, hogy a nagyérdemű bizalmát még sokáig élvezhessék.

A KBP-MLP meg megmaradna örök ellenzékben, mert egyedül csak rá lenne jellemző, hogy soha sem tudná eldönteni, hogy adott helyzetben éppen melyik ballábát használja.
Hát valahogy így!
Amen

Unknown írta...

Bocsánat, az írásomat módosítani szeretném.
Idézet:
"A jobboldaliak folyamatosan kommunistáznak, idegenszívűznek, hazaárulóznak stb. a baloldalról meg nacionalistáznak, fasisztáznak, cigányoznak, zsidóznak stb."
Helyesen:
A jobboldaliak folyamatosan kommunistáznak, idegenszívűznek, hazaárulóznak, cigányoznak és zsidóznak stb., a baloldalról meg nacionalistáznak, fasisztáznak stb.
Bocs, de siettem.

asta írta...

Csak én is hadd mondjak egy áment:O) Köszönöm a vitát... az átstruktuálódást én is így valahogy képzeltem el....
Üdv ... folyt.köv.