2009. október 20., kedd

BÉREK, VILLÁK, VONATOK...

     Az állami vállalatok vezetőinek zsebében kotorásznak a szocialista honatyák.
Valószínűleg megirigyelhették a Fidesz populizmusát, ezért hát szigorú szankciókat javasolnak a fizetések csökkentése érdekében, - a havi kétmillió feletti jövedelmeket 100%-os adóval sujtanák.
Nem egy épeszű dolog.
Az a felsővezető, aki a versenyszférában is megállná a helyét már azzal a ténnyel, hogy az államnak dolgozik rengeteg pénzt veszít és folyamatos politikai támadásoknak teszi ki magát.
Emellett a havi kétmillió bruttó nem is olyan rengeteg sok, hiszen a jövedelemadó ebben a sávban már meglehetősen magas, és a hozzá társuló felelősség semmivel sem kisebb, mint egy versenyszférában dolgozó menedzseré.
Szóval szerintem nem kellene ezen tipródni, ezzel már jobbak nem lesznek a választási eredmények, legfeljebb még egy befolyásos és nem is túl szűk társadalmi réteget sikerül elriasztani a baloldaltól, merthogy ne feledjük, a fizetésekben is hierarchia van.
Ha az első számú vezető bére csökken, akkor csökkenni fog az egész menedzsmenté.

A magas fizetés önmagában nem probléma, - a teljesítmény nélküli magas kifizetésekkel vannak a bajok, meg a gátlástalan nyerészkedéssel.
Az állami vállalatok és intézmények jó működése eminens társadalmi érdek, ennek folyományaként érdek az is, hogy olyan emberek vezessék ezeket, akik képesek a jó munkára.
Az ilyen embereket meg kell fizetni, - az állami szektort nem lehet puritán mazochistákra építeni, - viszont meg lehet követelni tőlük a megfelelő teljesítményt.
Meg aztán, ugye, itten van az erkölcsi alap kérdése is, különös tekintettel Seres Mária menetrendszerű elhajtására a képviselői költségtérítésekkel kapcsolatban...
     Hogy a Fidesz se maradjon le, ők meg a baloldali politikusok villái körül szaglálódnak.
Oszkó villája után most megtalálták Lakos villáját is, - tegyük hozzá, a szabad demokrata politikus is bebizonyította, hogy a takarékos ember csodákra képes, ha összerakosgatja kis tízóraipénzét...
Persze épülhetett az a ház másik ház árából, hitelből, örökségből, teljesen legális jövedelemből, - ne prejudikáljunk...
Magam semmi kivetnivalót nem találok abban, ha egy jólmenő vállalkozó reprezentatív lakást épít magának, - ő kereste meg a rávalót, arra költi a pénzét, amire akarja.
Más a helyzet, ha valaki csak a politikából él, onnan származnak a bevételei.
Ha az ilyen ember vagyona megjelenik, az ellen sem lehet kifogás, ameddig igazolt jövedelme fedezetet ad rá, de az a minimum, hogy el kell számoltatni azokat, akiknek az életvitele, vagyonosodása láthatólag meghaladja a bevételeiből adódó lehetőségeit.
Van is erre egy megfelelő szervezet: APEH-nak hívják.
A Kádár-rendszerben kis falumban a Pártbizottság első titkára eladta a lakását, hitelt vett fel és épített egy teljesen átlagos családi házat.
Az építkezés ideje alatt Cservenkáné ( a megyei első titkár) háromszor számoltatta el a számlákkal, helyszínen ellenőriztette, hogy annak a vállalatnak a dolgozói vannak az építési területen, amelyikkel szerződtek a munkára.
Ma ki ellenőrzi a politikusokat?
Aztán azt sem kedvelem, hogy ez a nagy ügybuzgalom sok esetben kissé egyoldalúra sikeredik, - ott van például Orbán villája, amit nagy keservesen, a fáskamra ajtaját fotózva próbálnak  meg családi háznak eladni.
Ott például borospince is épült, ( ha már szőleje van, ugye...) és egyátalán nem biztos, hogy építése idején volt e rá egyátalán építési engedély, van e a villára ma használatbavételi engedély és vajon az építési engedélynek megfelelően építették e meg?
A média furcsa jószág, - nagy a hangja de hamar felejt, - egyes témákat gyorsan elejt, pedig ez hiba...
      Mégis szünnek meg vasúti vonalak.
Az élet kikényszeríti az ilyen típusú változásokat, ki fogja kényszeríteni az ésszerűsítéseket - hívhatjuk akár reformoknak is ezeket -  az önkormányzati rendszerrel és az egészségüggyel kapcsolatban is.
Ami e tekintetben elvárható lenne, az a tapasztalatok értékelése egy meghatározott, nem túl hosszú idő után.
Ahol a változás jelentős érdeksérelmet okozott, ott ne legyen szégyen korrigálni, - akár úgy is, hogy visszaállítják az adott szakaszon a vasúti személyforgalmat.
Pesze a Fidesz a szokásos nótát fújja: Ha nyernek a választáson és lehetőségük lesz rá, akkor visszaállítják az eredeti állapotokat.
Most már csak az a kérdés, hogy mit is jelent ez a "lehetőségük lesz rá"?
Szinte bohózatba illő ez a vehemens fogadkozás, és bár tudja az ember, hogy ez csak propagandafogás, mégis felháborodik azon, hogy milyen primitív eszközökkel akarják manipulálni a választókat.
Hát, majd meglátjuk, ahogy a vak mondta...
Jön egy kicsit jobb idő, és közeledik október 23.-a, - kíváncsi vagyok, hogy  lesz e cirkusz?...
:O))))

Nincsenek megjegyzések: