2010. január 30., szombat

GAZPROM, ALTATÁS...

Aláírták a Déli Áramlat magyarországi projekttársaságának alapító okiratát.
Az aláíráson az orosz és a magyar fél is magas szinten képviseltette magát, - részünről megjelent a miniszterelnök és a pénzügyminiszter, orosz részről pedig az első miniszterelnök-helyettes és a Gazprom elnökhelyettese is.
A projekt annak idejénnagy belpolitikai vitákat váltott ki, a Fidesz természetesen ezt is teljes erőből támadta, "az oroszok már a spájzban vannak" elv alapján, - nem ez kell nekünk, hanem a Nabucco gázvezeték, amelyikben nem orosz gáz lesz.
Gyurcsány meg azt mondta, hogy nekünk az a jó, ha minél több vezeték megy keresztül az országon, - annál nagyobb lesz a magyar energiabiztonság.
Neki volt igaza.
A Nabucco nevű projekt legnagyobb baja az, hogy azt már megálmodták ugyan, hogy merrefelé fektetik le a csővezetéket, csak még azt nem sikerült tisztázni, hogy mit tudnak majd szállítani rajta, és a szóbajöhető lehetséges források közül Irán pl. mennyivel biztonságosabb az orosz forrásoknál.
Persze a gazdasági érdek erős kényszerítő erő, valószínűleg - ha megépül, - akkor működni is fog, kiváltképp, hogy az orosz becslések szerint az összes tervezett vezetékre szükség lesz majd a növekvő európai igények kielégítéséhez.
Mindenesetre a Déli Áramlat reális projekt, reális forrásokkal és háttérrel, - 3-5 éven belül épül meg és 31 milliárd köbméter gáz szállítására lesz képes évente, - ebből 10 milliárd köbméter hazánkon keresztül kerül továbbításra.
Hacsak Orbánék nem csinálnak belőle Nemzeti Színházat, leállítva a folyamatot.
Annak igen drága lenne az ára...

Orbán Viktor ma nemzetközi gazdasági vezetőkkel tárgyalt.
Szíjjártó bejelentése szerint megbeszélést folytatott John Lipskyvel, az IMF első vezérigazgató-helyettesével, Angel Gurriával, az OECD főtitkárával, Stanley Fischerrel, az izraeli nemzeti bank elnökével, Charles Dallarával, a Nemzetközi Pénzügyi Intézet igazgatójával, Andrea Orcellel, a Bank of America Merrill Lynch befektetési igazgatójával, valamint Hans-Ulrich Doeriggel, a Credit Suisse elnökével.
Csak remélhetjük, hogy a megbeszélés színhelye nem valamelyik szállodánk toalettje volt...
Gondolom, a megbeszélések során szót ejtett az IMF népnyúzó és diktátori szerepéről, tiltakozott zsidó tőke Magyarország felvásárlására tett erőfeszítései ellen, és néhány pikirt mondattal méltatta a Bank of America Merrill Lynch legutóbbi hibás gazdasági elemzését, mely szerint Magyarország államháztartási pozíciója a világon a legerősebbek között van.
Szíjjártó szerint a megbeszélések jól szolgálták azt a célt, hogy helyreállítsák Magyarország megtépázott nemzetközi tekintélyét.
Szerintem meg egyetlen célt szolgáltak: a nyugati pénzvilág megnyugtatását a Fidesz szándékai tekintetében.
Orbán szerencsétlenségére ezek az emberek nem Fidesz-szavazók, - nekik nem lesz elég népszerű jelszavakkal magyarázni a tervezett gazdasági folyamatokat, -  bonyolultabb képletek feldolgozására is alkalmasak, mint egy balkáni populista pártvezérecske eszmefuttatásainak elemzése.
Igen tanulságos lenne ismerni Orbánnak tárgyalópartnerei előtt tett nyilatkozatait, - lenne nagy meglepi a Fidesz-táborban, attól tartok...
:O)))

Nincsenek megjegyzések: