2010. március 19., péntek

GYURCSÁNY-BESZÉD...

Regisztráltam, aztán közbejött valami és mégsem mentem el a Körcsarnokba.
Nem nagyon hiányoztam, a korosztályom igencsak felülreprezentált volt.
Gondolkodtam, mi lehet ennek az oka, aztán arra jutottam, hogy a közép - korosztály valószínűleg kenyérféltésből mellőzi az olyan baloldali rendezvényeket, ahol televízióközvetítés van, a legfiatalabbak meg inkább a radikális eszmék hívei.
Mivel jelenleg baloldalon éppen senki nem akar páncélvonatot vezetni meg burzsujt akasztgatni sem, kénytelenek a jobboldalon kiélni vonnzódásukat a problémák fizikai megoldásához, - ott aztán vannak ötletek dögivel e tekintetben.
Emellett egy nyugger szavazata éppen annyit ér, mint a tizennyolc éves adrenalinfüggő utcai harcosé, - nekem teljesen megfelelne, ha az MSZP besöpörné a hátommillió nyugdíjas szavazatait...
Node Gyurcsány.
Elsősorban is meg kell állapítani, hogy a politikai vereség nem hagyott maradandó nyomot rajta, valahogy nem keltette a megtört ember, a bukott politikus benyomását, a tehetsége nem kopott meg, tiszta és világos gondolatokat tolmácsolt olyan módon, hogy hallgatói azonosulni tudtak vele.
Ez a beszéde is alapvetően a hazugság elleni beszéd volt.
Azok ellen szólt, akik ellopták az országtól a sikereit, elhazudták eredményeit és romhalmaznak nevezik azt az országot, amelyik az ő országlásuk óta rengeteget fejlődött.
Elmondta, hogy 2001 és 2006 között három kormány több mint 1.500 milliárd forintot költött el "tisztességes, elfogadható, vitatható, de a többség által szerethető célokra", - ennek az összegnek a feelét Medgyessy, egyharmadát Orbán és egyhatodát az ő kormánya költötte el.
Érdekes, ezzel a Fidesz nemigen szokott dicsekedni...
Szólt az autópályákról, a szociális intézkedésekről, a rászoruló gyermekek étkeztetéséről, a családtámogatási rendszer fejlődéséről, a felépült lakásokról, a fejlődő országról.
Aztán beszélt a kudarcokról és azok okairól.
Önkritikusan is, - elmondta, hogy nem lehet a nép nélkül reformot keresztülvinni, bármennyire jó is a szándék és bármekkora is az elszántság, és hogy ő itt követte el a hibát: rosszul mérte fel a magyar társadalom elszántságát és reformképességét.
Aztán szólt a rendről és a rendbontókról is, akikkel szemben elvárható, hogy a rendőrök megvédjenek bennünket, a társadalomtól meg az várható el, hogy védje meg a rendőrségét a rendbontókkal és a pártjukra állókkal szemben.
Szólt néhány keresetlen szót a Fideszről és Orbán Viktorról, elmondta, hogy attól még nem lesz egy párt középen, hogy van nála szélsőségesebb is, és felrótta Orbánnak azt a kíméletlen uszító politikai háborút, amit a hatalom megszerzése érdekében folytatott.
Beszélt még a Jobbikról is, - nem lesz olyan könnyű a szélsőséges indulatokat lecsillapítani, mint amilyen könnyű volt felszítani.
Nagy elismeréssel méltatta Bajnai és Lendvai Ildikó munkáját is, - a csarnok közönsége lelkesen megtapsolta őket. 
Beszéde  végén felszólított minden demokratát, hogy szavazzon a Mesterházy Attila által vezetett szocialista listára, ő is így fog tenni..
Ma is azt állítom, hogy kár volt elengedni őt a Szocialista Párt éléről, a kvalitásai meghaladják bármelyik mai szocialista politikus képességeit, és ezzel nem azt szeretném mondani, hogy Mesterházy tehetségtelen, hogy Molnár Csabában nincs ott a jövő ígérete, vagy Lendvai Ildikó ne lenne okos, de Gyurcsány éppen a legmegfelelőbb korban van, felkészültsége megkérdőjelezhetetlen, vitakészsége kiváló, szónoki képességei a legjobbak között vannak a mai Magyarországon.
Már megjelentek az első találgatások arról, hogy készül Gyurcsány új pártja, - én mégis azt szeretném hinni, hogy politikai jövője a Szocialista Párton belül lesz.
Meggyőződésem, hogy ez a szocialisták érdeke is.
A Fidesz nevében Navracsics nyilatkozott, miszerint Gyurcsány "önkényes évértékelő beszédet tartott"...
Viccesek ezek a fiúk, milyen az az önkényes beszéd? Egyébként meg mi közük hozzá, hogy Gyurcsány hol tart beszédet?
Ameeddig van hallgatósága, addig akkor beszél, amikor akar.
Mellesleg van a Demokratikus Charta is annyira alkalmas szervezet egy felkérésre, mint a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület.
Felrótta Navracsics a Szocialista Pártnak, hogy időről időre azonosul Gyurcsánnyal.
Igencsak érdekes egy demokrácia lenne az, amelyikben az ellenzék mondja meg, kivel vállalhat közösséget a kormánypárt, kivel nem.
Nekik nem tetszik Gyurcsány, - ezt mondjuk meg is értem.
Valamiért azt sejtem, Gyurcsánynak sem tetszenek ők.
Szerintem ettől politika a politika...
:O)))

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Vicces volt a tancosfiu...

Névtelen írta...

Kedves PuPu!

Vártam a bejegyzésed.
Nagyon jó beszéd volt. Arra kiváncsi leszek, hogy a pártbéli fanyalgók most mit fognak mondani.
Szerintem hozott az mszp-nek, s nem vitt, persze.
Abban azonban vitakoznék, hogy mszp-ben lesz-e avagy sem. SZK-Gallóbéla kör már bejelentette, hogy na majd most, a választások után a párt legnépszerűbb politikusa, majd most megmondja, hogy merre hányméter. Meg a Czöndör Gyula vagy kijafranc, na majd ők, a Die Linke-ben, mert ott a helye az mszp-nek.
A bulival csak egy gond van: amit ma Török Gábor elemez...a népszerűség. Mert mint látható, nem az a népszerű, akire mondják, hanem az, akinek ki is mutatják.
GYF-nek elég nagy és meghökkentő módon aktív, könnyen mozgósítható tábora van, ezzel nem számolni, bűn.

Nem mellesleg igen jó beszédet mondott Bauer és Vitányi is. Vitányi a 85 évével sokkal fiatalabb volt, mint sok 40-es.
(Talán a kapcsolat.hu-n fenn lesz, én ott néztem, a tv nem adta.)
S nagyon jó ütemben szólaltak meg, nagyon.
Már látni is az örjöngést, mert azért ez várható volt, épesszű jobbosok írják is, hogy bizony GyF a retorika ásza (copyrájt indexes hozzászólás), s alighanem igaza van.
No, kiváncsi leszek, hogy ezek után hogyan alakulnak a dolgok.
Eddig sem volt kétséges, hogy szavazni kell menni....
Törzsolvasód

PuPu írta...

Nehéz dolog ez a Gyurcsány-ügy.
Az a gond vele, hogy túlontúl okos és a pártbeli fanyalgók ellenérzéseinek nagyrésze abból adüódik, hogy meg sem értik - jobb esetben félreértik - amit mond.
Természetesen ebben a pártban is vannak sokan, akiknek a szellemi kapacitásához jobban illik az Orbán-féle egyszerű retorika, az érzelmekre ható kijelentő vagy felszólító módban tett ötszavas üzenetek, mint az adatokkal és akár körmondatokkal is operáló, néha latolgató és az ellenfél véleményének is teret adó vitázó stílus.
Vitányi nagyon tisztességes és okos, Bauer pedig nagyon okos és tisztességes, nagy kár, hogy a baloldal nem használja öket jobban.
Szerintem is használt a beszéd az MSZP-nek, - ártani egyébként ennek a pártnak ma nem is nagyon lehetne.
Persze azért egy-egy Surányi vagy Medgyessy megszólalás nélkül ellettünk volna.
És igen, mennünk kell szavazni, és meg kell győznünk a barátainkat is erről...
:O)))

PuPu írta...

Aki nem ért valamit, amit illene megérteni, az többnyire zavartan mosolyog...
:O)))